Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Wanneer klachten aanhouden gaan we naar de huisarts. Deze onderzoekt je, stelt een diagnose en schrijft een oplossing voor. Soms kan dat niet en houd je klachten. De arts kan dan concluderen dat je ALK hebt; Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Voorheen was de term SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Deze naam leidde tot negatieve gevoelens bij de patiënten: alsof ze hun klachten zouden verzinnen. Vandaar de nieuwe naam.

Bij ALK gaat het er niet om of je klachten verklaard of onverklaard zijn, maar dat ze lang duren en veel invloed hebben op je dagelijks leven. Tenslotte houdt de term ook in dat er sprake kan zijn van een duidelijke medische oorzaak, maar dat dit niet voor iedereen geldt.  

 

Klachten bij ALK

ALK klachten zijn zeer divers en komen in alle delen van het lichaam voor. Denk aan klachten aan de darmen, gewrichten en spieren en het hoofd of klachten die in het hele lijf zitten zoals vermoeidheid, spanning of sommige soorten pijn. Elk type klacht vraag om zijn eigen benadering. 

 

Factoren die invloed hebben op ALK

ALK houdt lang aan en heeft veel impact op je leven, dus is het belangrijk om te begrijpen welke factoren een rol spelen bij het (voort)bestaan ervan.

  1. Biologische factoren; dit betekent alles wat er in je lichaam speelt. Je algemene gezondheid, bekende aandoeningen, hoe fit je bent, hoe je slaapt en hoe je beweegt. Er zijn tal van lichamelijke invloeden die een rol kunnen spelen bij ALK.
  2. Psychologische factoren; welke gedachten heb je over je klachten? Pieker je veel? Ben je bezorgd over je toekomst? Welke emoties ervaar je? Het is belangrijk om te weten dat je gedachten en emoties een grote rol kunnen spelen bij het versterken van chronische lichamelijke klachten. 
  3. Sociale factoren; wat zijn de gevolgen van de klachten voor jou en de mensen om je heen? Wat betekenen de klachten voor je werk? Je sporten? Je gezin? Je vrienden? Je buren? En wat gebeurt er financieel? Allemaal factoren die lichamelijke klachten versterken kunnen.

 

De rol van de fysiotherapeut bij ALK

ALK klachten zijn zeer persoonlijk en dienen zorgvuldig benaderd te worden. Het hoe, wat en waarom binnen de biologische, psychologische en sociale factoren zal in alle rust afgewogen moeten worden bij de aanwezige klachten, om tot goede keuzes te komen die jou weer verder op weg helpen.            De fysiotherapeut kan hierbij helpen. Samen kunnen we kijken op welke manier we jouw klachten willen behandelen en het dagelijks leven weer tot een plezier te maken. 

Via afbeeldingen solk een cartoon gevonden dat je erbij kan doen. Krijg het plaatje er niet bijgeplakt . ben er niet handig in. Dokter zegt ik heb goed nieuws u heeft niets en de vrouw zegt dat niets zo veel pijn kan doen. De rode streepjes krijg ik ook niet weg. Tekst is gecorrigeerd.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven