Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Wanneer klachten aanhouden gaan we naar de huisarts. Deze onderzoekt je, stelt een diagnose en schrijft een oplossing voor. Soms kan dat niet en houd je klachten. De arts kan dan concluderen dat je ALK hebt; Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Voorheen was de term SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Deze naam leidde tot negatieve gevoelens bij de patiënten: alsof ze hun klachten zouden verzinnen. Vandaar de nieuwe naam.

Bij ALK gaat het er niet om of je klachten verklaard of onverklaard zijn, maar dat ze lang duren en veel invloed hebben op je dagelijks leven. Tenslotte houdt de term ook in dat er sprake kan zijn van een duidelijke medische oorzaak, maar dat dit niet voor iedereen geldt.  

 

Klachten bij ALK

ALK klachten zijn zeer divers en komen in alle delen van het lichaam voor. Denk aan klachten aan de darmen, gewrichten en spieren en het hoofd of klachten die in het hele lijf zitten zoals vermoeidheid, spanning of sommige soorten pijn. Elk type klacht vraag om zijn eigen benadering. 

 

Factoren die invloed hebben op ALK

ALK houdt lang aan en heeft veel impact op je leven, dus is het belangrijk om te begrijpen welke factoren een rol spelen bij het (voort)bestaan ervan.

  1. Biologische factoren; dit betekent alles wat er in je lichaam speelt. Je algemene gezondheid, bekende aandoeningen, hoe fit je bent, hoe je slaapt en hoe je beweegt. Er zijn tal van lichamelijke invloeden die een rol kunnen spelen bij ALK.
  2. Psychologische factoren; welke gedachten heb je over je klachten? Pieker je veel? Ben je bezorgd over je toekomst? Welke emoties ervaar je? Het is belangrijk om te weten dat je gedachten en emoties een grote rol kunnen spelen bij het versterken van chronische lichamelijke klachten. 
  3. Sociale factoren; wat zijn de gevolgen van de klachten voor jou en de mensen om je heen? Wat betekenen de klachten voor je werk? Je sporten? Je gezin? Je vrienden? Je buren? En wat gebeurt er financieel? Allemaal factoren die lichamelijke klachten versterken kunnen.

 

De rol van de fysiotherapeut bij ALK

ALK klachten zijn zeer persoonlijk en dienen zorgvuldig benaderd te worden. Het hoe, wat en waarom binnen de biologische, psychologische en sociale factoren zal in alle rust afgewogen moeten worden bij de aanwezige klachten, om tot goede keuzes te komen die jou weer verder op weg helpen.            De fysiotherapeut kan hierbij helpen. Samen kunnen we kijken op welke manier we jouw klachten willen behandelen en het dagelijks leven weer tot een plezier te maken. 

Via afbeeldingen solk een cartoon gevonden dat je erbij kan doen. Krijg het plaatje er niet bijgeplakt . ben er niet handig in. Dokter zegt ik heb goed nieuws u heeft niets en de vrouw zegt dat niets zo veel pijn kan doen. De rode streepjes krijg ik ook niet weg. Tekst is gecorrigeerd.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

Als fysiotherapeuten zien we regelmatig sportgerelateerde blessures. Een aandoening die veel bij wielrenners voorkomt is de 'fietsershand' of 'ulnaris compressie'. In deze blog duiken we wat dieper in op de oorzaken, hoe u het...

Lees meer »

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Heeft u weleens het gevoel dat er een mierenkolonie door uw benen loopt? Dit gebeurt vaak ‘s avonds of ‘s nachts. Het lijkt onmogelijk om stil te zitten of te liggen en voor uw gevoel moet u rondjes lopen om van deze vervelende...

Lees meer »

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Heeft u ruggengraat? Dan weet u als geen ander hoe pijn, krampen en zwakte in uw been uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. De pijn die verergert bij hoesten, niezen of buigen kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar hier is het...

Lees meer »

Knakkende knieën, kan het kwaad?

Knakkende knieën, kan het kwaad?

U staat op van de bank en hoort een knak in uw knie. Toch hoeft u hier niet meteen bang voor te zijn. Iedereen ervaart weleens een krakende of knakkende knie. Maar wat veroorzaakt dit geluid? Is het iets om u zorgen over te maken?...

Lees meer »

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

We leven in een drukke wereld waarin stress vaak een grote rol speelt. Een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen, is door regelmatig te bewegen. In deze blog ontdekt u hoe regelmatige beweging uw mentale welzijn...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven