Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Wanneer klachten aanhouden gaan we naar de huisarts. Deze onderzoekt je, stelt een diagnose en schrijft een oplossing voor. Soms kan dat niet en houd je klachten. De arts kan dan concluderen dat je ALK hebt; Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Voorheen was de term SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Deze naam leidde tot negatieve gevoelens bij de patiënten: alsof ze hun klachten zouden verzinnen. Vandaar de nieuwe naam.

Bij ALK gaat het er niet om of je klachten verklaard of onverklaard zijn, maar dat ze lang duren en veel invloed hebben op je dagelijks leven. Tenslotte houdt de term ook in dat er sprake kan zijn van een duidelijke medische oorzaak, maar dat dit niet voor iedereen geldt.  

 

Klachten bij ALK

ALK klachten zijn zeer divers en komen in alle delen van het lichaam voor. Denk aan klachten aan de darmen, gewrichten en spieren en het hoofd of klachten die in het hele lijf zitten zoals vermoeidheid, spanning of sommige soorten pijn. Elk type klacht vraag om zijn eigen benadering. 

 

Factoren die invloed hebben op ALK

ALK houdt lang aan en heeft veel impact op je leven, dus is het belangrijk om te begrijpen welke factoren een rol spelen bij het (voort)bestaan ervan.

  1. Biologische factoren; dit betekent alles wat er in je lichaam speelt. Je algemene gezondheid, bekende aandoeningen, hoe fit je bent, hoe je slaapt en hoe je beweegt. Er zijn tal van lichamelijke invloeden die een rol kunnen spelen bij ALK.
  2. Psychologische factoren; welke gedachten heb je over je klachten? Pieker je veel? Ben je bezorgd over je toekomst? Welke emoties ervaar je? Het is belangrijk om te weten dat je gedachten en emoties een grote rol kunnen spelen bij het versterken van chronische lichamelijke klachten. 
  3. Sociale factoren; wat zijn de gevolgen van de klachten voor jou en de mensen om je heen? Wat betekenen de klachten voor je werk? Je sporten? Je gezin? Je vrienden? Je buren? En wat gebeurt er financieel? Allemaal factoren die lichamelijke klachten versterken kunnen.

 

De rol van de fysiotherapeut bij ALK

ALK klachten zijn zeer persoonlijk en dienen zorgvuldig benaderd te worden. Het hoe, wat en waarom binnen de biologische, psychologische en sociale factoren zal in alle rust afgewogen moeten worden bij de aanwezige klachten, om tot goede keuzes te komen die jou weer verder op weg helpen.            De fysiotherapeut kan hierbij helpen. Samen kunnen we kijken op welke manier we jouw klachten willen behandelen en het dagelijks leven weer tot een plezier te maken. 

Via afbeeldingen solk een cartoon gevonden dat je erbij kan doen. Krijg het plaatje er niet bijgeplakt . ben er niet handig in. Dokter zegt ik heb goed nieuws u heeft niets en de vrouw zegt dat niets zo veel pijn kan doen. De rode streepjes krijg ik ook niet weg. Tekst is gecorrigeerd.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Behandel uw aspecifieke rugklachten niet als B-klachten!

Behandel uw aspecifieke rugklachten niet als B-klachten!

Rugklachten behoren tot een van de meest genoemde gezondheidsproblemen, waarbij aspecifieke rugklachten de leiding nemen. Wellicht herkent u deze klachten. Kenmerkend is het ontbreken van een duidelijk aanwijsbare lichamelijke...

Lees meer »

Overgewicht en obesitas, wat is het verschil?

Overgewicht en obesitas, wat is het verschil?

Een groot deel van de bevolking kampt met overgewicht. Uit onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar is. Overgewicht kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. Het kan u hinderen in het uitvoeren...

Lees meer »

Inactief door artrose? Ontdek hier 5 voordelen van dagelijks bewegen

Inactief door artrose? Ontdek hier 5 voordelen van dagelijks bewegen

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten langzaam slijt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Het is verleidelijk om bij artrose juist minder te bewegen om de pijn...

Lees meer »

Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

De wintermaanden brengen niet alleen gezelligheid, maar ook specifieke uitdagingen met zich mee. Voor senioren is het daarom cruciaal om zich goed voor te bereiden op gladheid in de winter. Onderzoek heeft aangetoond dat de cijfers...

Lees meer »

Warm blijven tijdens de winter? Lees onze tips!

Warm blijven tijdens de winter? Lees onze tips!

In deze koude wintermaanden dalen de temperaturen. Het is daarom van belang om extra zorg aan uw lichaam te besteden. Uw lichaam moet goed warm blijven. De koude temperaturen kunnen resulteren in stijve spieren en gewrichten....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven