Het nut van een goede ademhaling

Het nut van een goede ademhaling

Ademhalen is het eerste wat we doen op het moment dat we de wereld inkomen en het laatste wanneer we de wereld weer verlaten. Het is een belangrijk deel van ons leven, want zonder ademhaling kunnen we niet leven. Onze ademhaling is een onbewust proces dat we duizenden keren per dag doen. Dat zorgt ervoor dat we het belang van een goede ademhaling vaak over het hoofd zien. Heeft u zelf wel eens last van problemen met uw ademhaling? Of snakt u vaak naar meer lucht? Lees dan snel verder!

 


Wat gebeurt er tijdens het ademen?

Iedereen neemt tijdens het ademen zuurstof op uit de lucht. Dit gaat via onze luchtpijp de longen in en komt het vervolgens in ons bloed. De bloedcirculatie in ons lichaam zorgt ervoor dat het onze spieren en organen bereikt. Een belangrijk proces, want zonder zuurstof zouden onze cellen geen eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen verbranden. Bij het uitademen verlaat koolzuur ons lichaam.

Hoe herkent u een verkeerde ademhaling?

Wist u dat maar liefst 80% van de bevolking maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt? Dat zijn grote cijfers. Om een verkeerde ademhaling te voorkomen, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat wordt bedoeld met een slechte ademhaling. Spanningen, angst, oververmoeidheid en overbelasting kunnen de oorzaak zijn van een onregelmatig ademhalingspatroon. Hierdoor maakt ons lichaam de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Door deze hormonen kunt u last krijgen van benauwdheid, duizeligheid, prikkelingen in de ledematen, flauwvallen en zelfs pijn op de borst. Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten:

  • U ademt regelmatig door uw mond
  • U moet regelmatig zuchten en/of gapen
  • Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd
  • U houdt uw adem in of ademt onregelmatig
  • U ademt oppervlakkig (niet door de buik)
  • U ademt te vaak en snel
  • Tijdens het ademhalen maakt u te veel geluid
  • Soms heeft u ‘luchthonger’, waarbij u het gevoel krijgt alsof u niet diep genoeg ademt. Hoe vaak en diep u ademhaalt.

Hyperventilatie

In het geval van hyperventilatie wordt er verkeerd, of disfunctioneel, geademd. Het ademritme is onregelmatig, alleen de bovenkant van de longen wordt gebruikt of adem wordt ingeslikt of vastgezet. Het kost teveel moeite en er wordt teveel geademd.

Gevolgen van een slechte ademhaling

Uit een studie blijkt dat één op de tien mensen last heeft van een verkeerde ademhaling. Dit kan beïnvloed worden door diverse elementen van buitenaf. Denk aan inspanning, de wijze van praten, het weer/klimaat of de samenstelling van de ingeademde lucht (pollen, huisstofmijt, uitlaatgassen etc.) Op het moment van stress of bij een gespannen gevoel, halen we meestal oppervlakkig adem. Op korte termijn kan dit geen kwaad, maar wanneer dit aanhoudend is, kan dit voor functionele stoornissen zorgen zoals hartritmestoornissen en problemen met de spijsvertering.

Wees niet bang: ademen blijft een automatisch proces in ons lichaam. Onze hersenen bepalen namelijk wanneer we frisse lucht nodig hebben. In het geval van inspanning, zoals bij hardlopen, snakken we vaker naar lucht dan dat we doen zodra we op de bank zitten.

Het belang van een goede ademhaling

Na veel onderzoek blijkt dat de een goede ademhaling een hele waslijst aan positieve invloeden op het lichaam met zich meebrengt. Uw immuunsysteem wordt sterker, waardoor u minder bevat bent voor ziektes en temperatuurwisselingen. De bloeddruk wordt verlaagd, zonder invloed van medicijnen. Het verscherpt onze focus, het creatieve proces en zorgt voor een langere levensduur.

Mensen die met migraine en negatieve gevoelens kampen, zouden ook baat hebben bij een goede ademhaling. Kortom, door goed te ademen krijgt het brein een optimaal hoeveelheid zuurstof binnen om goed te functioneren en versterkt dit uw mentale helderheid.

Oefeningen voor een goede ademhaling

Natuurlijk bespreken we niet alleen de negatieve kant van ademhaling. We geven u ook nog een aantal tips/oefeningen mee om uw ademhaling te verbeteren. Er is namelijk veel verschillen tussen onze onbewuste, onvrijwillige ademhaling en bewust en gefocust ademen. 

  1.       Langer uitademen

Het is essentieel om de uitademing langer vol te houden dan de inademing. Door bijvoorbeeld het dubbele van uw inademing te nemen. Denk bijvoorbeeld aan vier tellen inademen en acht tellen uitademen.

  1.       Zorg voor de juiste houding

De juiste ademhaling gaat beter en gemakkelijker zodra de lichaamshouding goed staat. Wanneer dit niet het geval is, wordt het lichaam te veel belast. Dit kan voorkomen door te lang in dezelfde houding aan te nemen op het werk. Het is dus belangrijk om een goed balans te hebben.

  1.       Las regelmatig een korte pauze in.

Het is belangrijk om tijdens het werk af en toe een kleine pauze in te lassen. Zeker bij het hebben van een kantoorbaan is het belangrijk om minimaal 1 keer per uur een kleine wandeling te maken naar bijvoorbeeld de koffiemachine of het toilet en het lichaam los te schudden.

Heeft u moeite met uw ademhaling of ervaart u gevolgen van een verkeerde ademhaling? Neem contact op met Fysio Team Hoorn

Merkt u dat u veel moeite heeft om goed adem te halen of dat u last heeft van hyperventilatie? Dit is goed behandelbaar. Vanuit Fysio Team Hoorn kunnen wij u hierover adviseren en u op weg helpen met uw ademhaling. Wilt u een afspraak maken of meer informatie krijgen over dit onderwerp? Dan kunt u contact met ons opnemen.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

In deze blog duiken we in de wereld van padel, onderwaterhockey, Reformer Pilates, Jeu des Boules en skeeleren. Bij Fysio Team Hoorn zijn we niet alleen gericht op fysiotherapeutische behandelingen, maar ook op het bevorderen...

Lees meer »

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Wij denken vaak dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts 44 procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het belang van beweging voor de gezondheid van ons lichaam...

Lees meer »

Een skiduim: hoe herkent u het en hoe wordt het behandeld?

Een skiduim: hoe herkent u het en hoe wordt het behandeld?

Bent u een enthousiaste skiër? Dan heeft u vast weleens gehoord van de skiduim. Dit letsel wordt bij skiërs vaak veroorzaakt door een val, waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Zo is de naam ontstaan. Maar ook bij balsporten...

Lees meer »

Behandel uw aspecifieke rugklachten niet als B-klachten!

Behandel uw aspecifieke rugklachten niet als B-klachten!

Rugklachten behoren tot een van de meest genoemde gezondheidsproblemen, waarbij aspecifieke rugklachten de leiding nemen. Wellicht herkent u deze klachten. Kenmerkend is het ontbreken van een duidelijk aanwijsbare lichamelijke...

Lees meer »

Overgewicht en obesitas, wat is het verschil?

Overgewicht en obesitas, wat is het verschil?

Een groot deel van de bevolking kampt met overgewicht. Uit onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar is. Overgewicht kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. Het kan u hinderen in het uitvoeren...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven