Artritis of artrose, wat is het verschil?

Artritis en artrose worden vaak met elkaar verward. Beide aandoeningen vallen onder reumatische klachten en doen zich voor aan de gewrichten. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen, met verschillende oorzaken en behandelopties. Er is echter wel een overeenkomst: zoveel mogelijk in beweging blijven is bij beide aandoeningen belangrijk. 

 

Wat is artritis?

Artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel. Deze ontsteking kan het  gevolg zijn van een auto-immuunziekte. We spreken dan van reumatoïde artritis. Bij deze ziekte keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Als het lichaam een infectie tegen wil gaan, gaat het afweersysteem werken. Bij een auto-immuunziekte komen er op dat moment ontstekingseiwitten vrij. Hierdoor ontstaan lichamelijke klachten zoals gewrichtspijn, stijfheid, zwelling, verminderde beweeglijkheid, vermoeidheid of een warm aanvoelende huid rond het gewricht. In sommige gevallen kan ernstige artritis leiden tot gewrichtsdeformaties. 

Andere oorzaken van artritis zijn: een bacteriële infectie, bijvoorbeeld de  ziekte van Lyme. Ook kan een stofwisselingsstoornis de oorzaak zijn van artritis, bv Jicht. Daarnaast kan een ontsteking in het gewricht ontstaan als gevolg van een (sport) letsel, bijvoorbeeld een verdraaiing van de knie tijdens het sporten.

 

Wat is artrose?

Artrose ontstaat als het kraakbeen tussen de gewrichten vermindert. Doordat het kraakbeen, dat als een soort kussentje fungeert, tussen de botten wordt afgebroken, schuren de botten over elkaar. Hierdoor ontstaat gewrichtsslijtage, wat veel lichamelijke klachten met zich meebrengt. Deze lichamelijke klachten komen grotendeels overeen met de klachten bij artritis: gewrichtspijn, stijfheid, zwelling en bewegingsbeperkingen. Beide aandoeningen hebben dezelfde gevolgen, alleen andere oorzaken. 

 

Behandeling bij artritis

Artritis verloopt bij iedereen anders. Periodes waarin u veel klachten heeft, wisselen af met periodes waarin u minder klachten heeft. Medicijnen hebben daar veel invloed op. Wat kunt u zelf nog doen om de pijnklachten te verminderen?

  • Als het gewricht warm aanvoelt, kunt u het gewricht koelen om de pijn te verminderen.
  • Probeer in beweging te blijven, ook als het gewricht dik, warm of rood is. Beweging zorgt voor het verminderen van pijn en stijfheid. Tevens zorgt u ervoor dat u de spieren rondom het gewricht sterker maakt, wat meer steun geeft aan de gewrichten. Ga bijvoorbeeld dagelijks een half uur wandelen, fietsen of bewegen in het water. Advies: Luister goed naar uw lichaam, overbelast uzelf niet. 
  • Zoek hulp bij onze fysiotherapeuten. Zij kunnen u helpen en adviseren hoe u uw gewrichten soepel kunt houden en uw spieren kunt versterken. Vaak krijgt u oefeningen die u zelf kunt doen.

 

Behandeling bij artrose

Artrose is een chronische aandoening en verslechtert met de tijd. U kunt het niet tegengaan, wel kunt u het proces positief beïnvloeden. 

  • Er zijn specifieke oefeningen die u kunt doen om de gewrichten te ondersteunen en de gewrichtsstabiliteit te verbeteren. Daarbij kan oefentherapie ook helpen bij het vergroten van de bewegingsvrijheid en het verminderen van stijfheid. 
  • Als u overgewicht heeft, kan het verlies van gewicht ook helpen om uw gewrichten minder te belasten. Hierdoor kan de pijn ook minder worden. 
  • Pijnstillers en ontstekingsremmende pijnstillers zorgen ook voor het verminderen van pijn. Deze kunt u in tabletvorm innemen of als crème aanbrengen op de pijnlijke plek. Als de gewrichten echt versleten zijn, kunnen ze eventueel vervangen worden door implantaten of door nieuw gevormd kraakbeenweefsel. Ook kunnen gewrichten worden ontlast door ze een beetje op te rekken. 

 

Meer weten over het verschil tussen deze aandoeningen of een afspraak maken?

Onze fysiotherapeuten staan klaar om u te helpen. Ze beantwoorden al uw vragen en willen u helpen met de behandeling van deze aandoeningen. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0229-233-560 of te mailen naar info@fysioteamhoorn.nl. Voorbeeld tekst.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoewel het coronavirus en de impact ervan langzaam lijken te vervagen, blijft long-COVID een actueel onderwerp in onze gezondheidszorg. Wist u dat zang- en ademhalingstechnieken een aanzienlijke invloed kunnen hebben op deze klachten?...

Lees meer »

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Krachttraining is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Toch kan de sportschool intimiderend lijken voor beginnende sporters. Trainen met uw eigen lichaamsgewicht kan hiervoor een uitstekend alternatief bieden....

Lees meer »

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Na een heerlijk etentje of leuk dagje uit, komt u thuis, opent u uw inbox en wordt u overladen met verzoeken om een ervaring achter te laten. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig voor alles wat we doen een waardering moeten achterlaten,...

Lees meer »

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

In deze blog duiken we in de wereld van padel, onderwaterhockey, Reformer Pilates, Jeu des Boules en skeeleren. Bij Fysio Team Hoorn zijn we niet alleen gericht op fysiotherapeutische behandelingen, maar ook op het bevorderen...

Lees meer »

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Wij denken vaak dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts 44 procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het belang van beweging voor de gezondheid van ons lichaam...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven