Artritis of artrose, wat is het verschil?

Artritis en artrose worden vaak met elkaar verward. Beide aandoeningen vallen onder reumatische klachten en doen zich voor aan de gewrichten. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen, met verschillende oorzaken en behandelopties. Er is echter wel een overeenkomst: zoveel mogelijk in beweging blijven is bij beide aandoeningen belangrijk. 

 

Wat is artritis?

Artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel. Deze ontsteking kan het  gevolg zijn van een auto-immuunziekte. We spreken dan van reumatoïde artritis. Bij deze ziekte keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Als het lichaam een infectie tegen wil gaan, gaat het afweersysteem werken. Bij een auto-immuunziekte komen er op dat moment ontstekingseiwitten vrij. Hierdoor ontstaan lichamelijke klachten zoals gewrichtspijn, stijfheid, zwelling, verminderde beweeglijkheid, vermoeidheid of een warm aanvoelende huid rond het gewricht. In sommige gevallen kan ernstige artritis leiden tot gewrichtsdeformaties. 

Andere oorzaken van artritis zijn: een bacteriële infectie, bijvoorbeeld de  ziekte van Lyme. Ook kan een stofwisselingsstoornis de oorzaak zijn van artritis, bv Jicht. Daarnaast kan een ontsteking in het gewricht ontstaan als gevolg van een (sport) letsel, bijvoorbeeld een verdraaiing van de knie tijdens het sporten.

 

Wat is artrose?

Artrose ontstaat als het kraakbeen tussen de gewrichten vermindert. Doordat het kraakbeen, dat als een soort kussentje fungeert, tussen de botten wordt afgebroken, schuren de botten over elkaar. Hierdoor ontstaat gewrichtsslijtage, wat veel lichamelijke klachten met zich meebrengt. Deze lichamelijke klachten komen grotendeels overeen met de klachten bij artritis: gewrichtspijn, stijfheid, zwelling en bewegingsbeperkingen. Beide aandoeningen hebben dezelfde gevolgen, alleen andere oorzaken. 

 

Behandeling bij artritis

Artritis verloopt bij iedereen anders. Periodes waarin u veel klachten heeft, wisselen af met periodes waarin u minder klachten heeft. Medicijnen hebben daar veel invloed op. Wat kunt u zelf nog doen om de pijnklachten te verminderen?

  • Als het gewricht warm aanvoelt, kunt u het gewricht koelen om de pijn te verminderen.
  • Probeer in beweging te blijven, ook als het gewricht dik, warm of rood is. Beweging zorgt voor het verminderen van pijn en stijfheid. Tevens zorgt u ervoor dat u de spieren rondom het gewricht sterker maakt, wat meer steun geeft aan de gewrichten. Ga bijvoorbeeld dagelijks een half uur wandelen, fietsen of bewegen in het water. Advies: Luister goed naar uw lichaam, overbelast uzelf niet. 
  • Zoek hulp bij onze fysiotherapeuten. Zij kunnen u helpen en adviseren hoe u uw gewrichten soepel kunt houden en uw spieren kunt versterken. Vaak krijgt u oefeningen die u zelf kunt doen.

 

Behandeling bij artrose

Artrose is een chronische aandoening en verslechtert met de tijd. U kunt het niet tegengaan, wel kunt u het proces positief beïnvloeden. 

  • Er zijn specifieke oefeningen die u kunt doen om de gewrichten te ondersteunen en de gewrichtsstabiliteit te verbeteren. Daarbij kan oefentherapie ook helpen bij het vergroten van de bewegingsvrijheid en het verminderen van stijfheid. 
  • Als u overgewicht heeft, kan het verlies van gewicht ook helpen om uw gewrichten minder te belasten. Hierdoor kan de pijn ook minder worden. 
  • Pijnstillers en ontstekingsremmende pijnstillers zorgen ook voor het verminderen van pijn. Deze kunt u in tabletvorm innemen of als crème aanbrengen op de pijnlijke plek. Als de gewrichten echt versleten zijn, kunnen ze eventueel vervangen worden door implantaten of door nieuw gevormd kraakbeenweefsel. Ook kunnen gewrichten worden ontlast door ze een beetje op te rekken. 

 

Meer weten over het verschil tussen deze aandoeningen of een afspraak maken?

Onze fysiotherapeuten staan klaar om u te helpen. Ze beantwoorden al uw vragen en willen u helpen met de behandeling van deze aandoeningen. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0229-233-560 of te mailen naar info@fysioteamhoorn.nl. Voorbeeld tekst.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven