Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Wij denken vaak dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts 44 procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het belang van beweging voor de gezondheid van ons lichaam is duidelijk. Daarom leggen we in deze blog uit waarom het zo gezond is, wat de beweegrichtlijnen zijn en hoe u dat eenvoudig kunt toepassen in uw leven.

 

Waarom is bewegen zo gezond? 

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Inmiddels heeft verschillend medisch onderzoek aangetoond dat we bij onvoldoende beweging een groter risico lopen op allerlei klachten en ziektes, zoals (ernstig) overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes, bepaalde vormen van kanker en zelfs depressiviteit. Een inactief leven brengt uw levensverwachting omlaag. Als u voldoende beweegt, is dat goed voor uw algehele lichamelijke én geestelijke gezondheid.

 

Wat zijn de beweegrichtlijnen?

Bewegen is goed, maar meer bewegen is beter! Volgens de beweegrichtlijnen moet een volwassene 2,5 uur per week matig tot intensief bewegen. Daarnaast wordt aangeraden om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Hierbij kunt u denken aan activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals traplopen of wandelen. Maar wat valt er precies onder de categorieën licht, matig en zwaar intensief bewegen?

  • Bij licht intensieve lichamelijke activiteit is er geen sprake van verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Denk hierbij aan afwassen, musiceren, klussen in huis of bijvoorbeeld yoga.

  • Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden.

  • Iemand die zwaar intensief lichamelijk actief is, gaat zweten en raakt buiten adem. De meeste actieve sporten vallen in deze categorie (bijvoorbeeld voetbal, hockey, hardlopen, squash of wielrennen).

 

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u voldoende beweegt?

Tip 1 - Parkeer uw auto verder, pak vaker de fiets en ga vaker lopen

Een eenvoudige manier om meer beweging in uw dagelijkse routine op te nemen, is door uw auto op een iets grotere afstand te parkeren van uw bestemming. U kunt ook overwegen vaker de fiets te gebruiken of te voet te gaan.

 

Tip 2 - Neem de trap in plaats van de lift

Woont of werkt u op een hogere etage? Kies dan voor de trap in plaats van de lift! Het zetten van een paar extra stappen kan bijdragen aan uw fitheid en gezondheid. Elke kleine inspanning telt mee!

 

Tip 3 - Zit u veel door uw werk of hobby? Probeer ieder half uur even te gaan staan

Langdurig zitten is niet bevorderlijk voor ons lichaam. Het is belangrijk om af en toe op te staan, te rekken en te strekken om uw lichaam fit en gezond te houden. Neem bijvoorbeeld even een korte pauze om naar het toilet te gaan, een glas drinken te halen of de planten water te geven.

 

Verantwoord bewegen? Neem contact met ons op!

Bent u van plan goed voor uw lichaam te gaan zorgen, wilt u voldoen aan de beweegrichtlijnen? Onze fysiotherapeuten staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en helpen u graag verder naar een gezonder leven. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak. U kunt bellen naar 0229 233 560 of mailen naar info@fysioteamhoorn.nl.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven