Tips voor het verminderen van groeipijn bij kinderen
Geeft uw kind wel eens aan last te hebben van scherpe pijnscheuten die diep in het been of armen te voelen zijn? Deze pijnklachten kunnen veroorzaakt worden door groeipijn. Groeipijn gaat vaak gepaard met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Dit kan kinderen belemmeren bij hun dagelijkse bezigheden, zoals sporten. Één op de vijf kinderen/ jongeren hebben hier last van. Het is heel normaal en verder ongevaarlijk. Maar hoe zorgt u ervoor dat de groeipijn iets dragelijker is voor uw kind? Wij hebben een aantal tips voor u om om te gaan met groeipijn tijdens het sporten/bewegen.
1. Leg focus op balans en stabiliteit bij groeipijn
Tijdens de groeispurt bij kinderen en jongeren verandert ook de motoriek. Er ontstaat een verandering in de balans en stabiliteit, daarom lijkt het soms voor kinderen alsof hun eigen lichaam in de weg zit. Hierdoor maken kinderen soms wat slungelige bewegingen. De trekkracht op aanhechtingen worden hierdoor nog groter, wat meer groeipijnen veroorzaakt. Door stabiliteit en balans toe te voegen aan een training, vermindert dit de trekkrachten op deze aanhechtingen.
2. Ga niet verder dan de pijngrens
Het stoppen met sporten heeft eigenlijk geen zin. Wel is het belangrijk om bewust te zijn van de pijngrens. Help uw kind om deze pijngrens te bepalen. Ga het dus niet overdoen, want als u die grens telkens overschrijdt, blijft u de pijnlijke plekken irriteren. Hierdoor bent u verder weg van huis en moet u langer wachten tot uw kind weer verder kunt.
3. Een stapje terug
Heeft uw kind opeens last van groeipijn bijvoorbeeld tijdens de training? Dan hoeft hij/zij niet meteen helemaal te stoppen met de oefening. Doe het gewoon even wat rustiger aan. Verandert de pijn niet na het rustiger aan doen van de oefening? Stop dat toch met de oefening, maar doe toch mee met de volgende oefening.
4. Praat over de groeipijn
Bij het deelnemen aan een teamsport is het belangrijk om de klachten te communiceren met de trainer en het team. Zij kunnen namelijk niet aan een kind zien dat hij/zij last heeft van groeipijn. Ook bij individuele sporten is het belangrijk dat de trainer goed op de hoogte is. Zo kan de trainer er rekening mee houden en wordt voorkomen dat uw kind toch meer gaat doen dan hij/zij eigenlijk zou aankunnen.
5. Maak gebruik van een speedladder bij groeipijnen
Een goed hulpmiddel bij het trainen met groeipijn is een speedladder. Hierdoor wordt uw kind bewust van zijn/haar manier van bewegen. Het kind zet de voeten namelijk vaak anders neer of zakt anders door de knieën bij groeipijn.
6. Houd rust vanwege de groeipijn
Rust nemen is erg belangrijk. Zorg ervoor dat uw kind een balans vindt tussen rust en bewegen. Na een zomer- of winterstop is het goed om het sporten weer geleidelijk op te bouwen. Heeft uw zoon of dochter een intensieve training of wedstrijd gehad? Plan daarna gewoon wat rust in.
7. Maak een echo
Voor het herstel van groeipijn is de echo een goede eerste stap. U krijgt zo te weten waar uw zoon of dochter last van heeft en hoe u daarmee om moet gaan.
8. Wees niet bang om stil te staan vanwege de groeipijn
Uw kind staat pas echt stil als hij/zij vaker over de pijngrens heen gaat en er daardoor een langere tijd uit ligt. Daarom is het verstandig om gewoon een stapje terug te doen als hij/zij last heeft van groeipijn. Zorg er dus voor dat u hier als ouder laat weten dat het erbij hoort en dat het niet erg is om wat rustiger aan te doen.
9. Maak een persoonlijk behandelplan voor de groeipijn
De situatie hoe om te gaan met groeipijn is voor iedereen verschillend, daarom is het verstandig om samen met onze sportfysiotherapeut een behandelplan te maken. Dan kan er eerst een echo gemaakt worden en naar aanleiding van de echo wordt er een persoonlijk plan van aanpak gemaakt.
10. Verminderen wat groeipijn op het moment zelf
Heeft uw kind last van groeipijn tijdens het sporten? Dan zijn er verschillende dingen die u kunt doen om groeipijn op korte termijn te verminderen:
- Paracetamol innemen
- Op de pijnlijke plekken een koude doek met water en citroensap leggen.
- Spier-strek-oefeningen, deze zorgen voor een betere bloeddoorstroming.
- Warm maken van de pijnlijke plekken met een kruik.
- De spieren licht masseren
Heeft uw kind last van groeipijn?
Heeft uw kind de symptomen van groeipijnen? Dan kunnen wij uw kind helpen om de pijnen dragelijker te maken. Neem contact op met ons op of maak een afspraak bij onze fysiopraktijk.