Flexibel of fragiel? De onzichtbare kracht en uitdaging van hypermobiliteit

Hypermobiliteit is een term die gebruikt wordt om gewrichten te beschrijven die een groter bewegingsbereik hebben dan normaal. Voor sommigen is dit een groot voordeel. Vooral bij sporten zoals turnen of ballet, waar flexibiliteit en souplesse van groot belang zijn, kan hypermobiliteit helpen. Toch kan deze extra beweeglijkheid ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals pijnklachten, vermoeidheid en blessures. In deze blog leggen we uit wat hypermobiliteit is, wat de oorzaken zijn, hoe de fysiotherapeut kan testen of u hypermobiel bent en hoe fysiotherapie kan helpen.

 

Wat is hypermobiliteit?

Bij hypermobiliteit kunnen gewrichten verder bewegen dan bij de meeste mensen. Dit komt doordat de structuren die de gewrichten ondersteunen, zoals bindweefsel, pezen en ligamenten, slapper of minder stevig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% tot 15% van de mensen te maken heeft met hypermobiliteit en dat het driemaal vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Het komt ook vaker voor bij mensen van Aziatische of Afrikaanse afkomst. Bij kinderen en tieners is hypermobiliteit het meest zichtbaar, omdat hun gewrichten van nature flexibeler zijn. Naarmate mensen ouder worden, neemt de soepelheid van de gewrichten vaak af.

Voor sommige sporten kan hypermobiliteit een voordeel zijn. In takken zoals turnen, ballet of ritmische gymnastiek biedt een groot bewegingsbereik een duidelijk voordeel. Voor mensen die niet actief zijn in deze sporten kan hypermobiliteit juist leiden tot pijn en instabiliteit van de gewrichten, wat invloed heeft op het dagelijks leven.

 

Oorzaken van hypermobiliteit

De oorzaken van hypermobiliteit zijn vaak genetisch. Mensen worden meestal geboren met flexibeler bindweefsel, wat te maken heeft met de aanmaak van collageen, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid van weefsels. Erfelijke aandoeningen zoals het Ehlers-Danlos-syndroom kunnen ook leiden tot extreme vormen van hypermobiliteit.

 

Hoe kunt u testen of u hypermobiel bent?

Een veelgebruikte methode om te testen of u hypermobiel bent, is de Beighton-score. Deze eenvoudige test beoordeelt het bewegingsbereik van specifieke gewrichten, zoals uw knieën, ellebogen en vingers. Fysiotherapeuten passen deze test vaak toe om te bepalen of er sprake is van hypermobiliteit, waarbij u voor elke beweging die u verder dan normaal kunt uitvoeren een punt krijgt. Op basis van uw score kan de fysiotherapeut beoordelen in hoeverre hypermobiliteit een rol speelt in eventuele klachten en zo een gerichte behandeling voorstellen.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van mensen met hypermobiliteit. Het doel is niet alleen om de pijn te verminderen, maar ook om de stabiliteit en controle over de gewrichten te verbeteren. Bij Fysio Team Hoorn kijken we naar uw specifieke situatie en maken we een behandelplan dat bij jou past. Hieronder vind u enkele manieren waarop we kunnen helpen:  

 

1. Spierversterking en stabilisatie

Het versterken van de spieren rond uw gewrichten is essentieel om de stabiliteit te verbeteren. Door middel van gerichte oefeningen worden spieren getraind om de gewrichten beter te ondersteunen, waardoor overbelasting en blessures verminderd worden.

 

2. Houdings- en bewegingsadvies

Veel mensen met hypermobiliteit ontwikkelen een verkeerde houding om instabiliteit te compenseren. We helpen u bewust te worden van uw houding en leren u betere bewegingspatronen aan, wat kan helpen om pijn te verminderen.

 

3. Op maat gemaakte oefenprogramma's

Iedereen is anders en daarom stellen wij een oefenprogramma op dat speciaal is afgestemd op uw behoeften. Dit kan bestaan uit stabiliteitsoefeningen, spierversterkende oefeningen en tips om in het dagelijks leven beter met uw hypermobiliteit om te gaan.

 

Wilt u meer weten over of een afspraak maken? 

Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 0229 233 560 of een mail te sturen naar info@fysioteamhoorn.nl. We helpen u graag op weg naar een leven zonder pijn en beperkingen! Met de juiste begeleiding kunt u de kracht in uw flexibiliteit vinden.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Help! Ik ben door mijn rug gegaan

Help! Ik ben door mijn rug gegaan

Bijna iedereen maakt het wel eens mee. Opeens schiet het erin en u bent door uw rug gegaan. Bewegen wordt moeilijk en soms is zelfs tijdelijk helemaal niet bewegen mogelijk. Maar wat gebeurt er eigenlijk in uw lichaam op dat moment?...

Lees meer »

5 tips om uw leven met astma makkelijker te maken

5 tips om uw leven met astma makkelijker te maken

Heeft u astma? Dan weet u dat uw longen erg gevoelig reageren op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. U kunt er heel benauwd door worden of gaan hoesten. Als dit plotseling opkomt, spreken we van een...

Lees meer »

Hardloopblessures bij jongeren? De fysio geeft u tips

Hardloopblessures bij jongeren? De fysio geeft u tips

Hardlopen is een toegankelijke sport: jongeren trekken hun sportschoenen aan, zetten muziek op en gáán. Geen sportschool, geen team, geen vaste tijden. Maar wat als uw zoon of dochter na een paar keer rennen ineens last krijgt...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Sterke benen voor meer balans en minder blessures

Sterke benen voor meer balans en minder blessures

Sterke benen brengen u letterlijk én figuurlijk verder. Voor jongeren betekent dit meer stabiliteit bij sport en minder kans op blessures. Ouderen profiteren juist van een betere balans en minder risico om te vallen. Bovendien...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven