Hypermobiliteit, hoe kan fysiotherapie daarbij helpen?

Bij hypermobiliteit denken we snel aan iemand die ontzettend lenig is. Toch is het mogelijk dat mensen die hypermobiel zijn, zich juist sneller stijf voelen en sneller last hebben van overbelaste pezen en spieren. In dat geval spreken we van een hypermobiliteitssyndroom (HMS). In deze blog vertellen we meer over hypermobiliteit en HMS en leest u hoe u zelf kunt testen of u hypermobiel bent.

Wat is hypermobiliteit?

Hypermobiliteit betekent dat u uw gewrichten soepeler kan bewegen dan de gemiddelde persoon. Dit wil echter niet zeggen dat u, net zoals een slangenmens, ultra lenig bent. De pezen, gewrichtsbanden, tussenwervelschijven en het kraakbeen zijn zwakker en rekbaarder. De banden om de gewrichten zijn langer dan normaal, waarbij de bewegingsmogelijkheden groter zijn. Omdat uw spieren nu harder moeten werken om uw gewrichten stabiel te houden, bestaat het gevaar dat die spieren overbelast raken. Dat geeft dus eerder een gevoel van stijfheid dan van lenigheid. 

Wat is HMS?

We spreken van een hypermobiliteitssyndroom op het moment dat u last krijgt van uw lichaam door te soepele spier- en gewrichtsbanden, die niet door een andere bindweefselaandoening veroorzaakt worden. De flexibiliteit van uw gewrichten en de samenstelling van het bindweefsel is genetisch. Daarom wordt er vaak gezegd dat hypermobiliteit erfelijk is.

Enkele symptomen van hypermobiliteit zijn:

  • Overmatige beweeglijkheid van gewrichten
  • Verhoogde kans op scoliose
  • Rugklachten
  • Spierpijn
  • Pijn in de gewrichten
  • Ontwrichtingen/het ‘uit de kom’ schieten
  • Vermoeidheid
  • Overstrekte knieën
  • Verstuikte enkel
  • Bekkeninstabiliteit

Zelf testen of u hypermobiel bent?

Voer dan de Beighton Score uit. Aan de hand van een negen punten systeem, wordt er gekeken in welke mate er sprake is van hypermobiliteit. Behaalt u een score van 1? Dan is er een geringe mate van hypermobiliteit. Scoort u 9 tijdens de test? Dan is er een bovengemiddelde hypermobiliteit aanwezig.

  1. Leg de handpalm ontspannen en plat op tafel en buig de pink minimaal 90 graden naar achteren, richting de handrug. Lukt dit ook voor uw andere hand? Voor elke hand kunt u één punt scoren.
  2. Probeer uw duim naar voren tegen de onderkant van uw onderarm te buigen. U mag hierbij uw pols gebruiken. Probeer dit voor zowel uw linker- als rechterduim. Wanneer u dit lukt, scoort u een punt. Hierbij is het weer mogelijk om twee punten te scoren.
  3. Strek uw armen uit en let er goed op of u uw ellebogen meer dan 10 graden naar achter kunt buigen. Lukt dit voor beide armen? Dan scoort u voor zowel links als rechts een punt.
  4. Lukt het om uw knieën meer dan 10 graden naar achteren te buigen? Dan is het mogelijk om voor beide benen een punt te scoren.
  5. Tot slot test u de hypermobiliteit van uw gewrichten door met gestrekte knieën voorover te buigen en uw handen plat op de grond neer te leggen. Blijven uw knieën recht staan. Lukt dit? Dan scoort u een punt!

(Manuele)Fysiotherapie bij hypermobiliteit

Helaas bestaan er geen medicijnen die hypermobiliteit kunnen genezen. Toch is het mogelijk om klachten aan de spieren en pezen te verminderen en de gewrichten beter te stabiliseren. Spieren kunnen namelijk een deel van het werk van de gewrichtsbanden overnemen. Daarom is het belangrijk om spierconditie op te bouwen en te handhaven. Bij de fysiotherapeut kunt u oefentherapie volgen om de kracht van uw spieren te trainen waardoor de gewrichten meer stabiliteit krijgen. Door te oefenen onder begeleiding wordt er goed gekeken naar de belastbaarheid van de gewrichten, waardoor klachten worden voorkomen.

Herkent u zich in de bovenstaande klachten? Neem dan contact met ons op.

Op het moment dat u last heeft van overbelaste spieren, gewrichtspijn of andere klachten ten gevolge van hypermobiliteit kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar 0229-233560 of een mail te sturen naar info@fysioteamhoorn.nl.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoewel het coronavirus en de impact ervan langzaam lijken te vervagen, blijft long-COVID een actueel onderwerp in onze gezondheidszorg. Wist u dat zang- en ademhalingstechnieken een aanzienlijke invloed kunnen hebben op deze klachten?...

Lees meer »

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Krachttraining is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Toch kan de sportschool intimiderend lijken voor beginnende sporters. Trainen met uw eigen lichaamsgewicht kan hiervoor een uitstekend alternatief bieden....

Lees meer »

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Na een heerlijk etentje of leuk dagje uit, komt u thuis, opent u uw inbox en wordt u overladen met verzoeken om een ervaring achter te laten. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig voor alles wat we doen een waardering moeten achterlaten,...

Lees meer »

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

In deze blog duiken we in de wereld van padel, onderwaterhockey, Reformer Pilates, Jeu des Boules en skeeleren. Bij Fysio Team Hoorn zijn we niet alleen gericht op fysiotherapeutische behandelingen, maar ook op het bevorderen...

Lees meer »

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Wij denken vaak dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts 44 procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het belang van beweging voor de gezondheid van ons lichaam...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven