Het kraken van uw nek; veilig of riskant?

Het kraken van uw nek; veilig of riskant?

Het kraken van gewrichten is een veel voorkomende gewoonte. We kraken onze knokkels, vingers, tenen, rug en zelfs onze nek. Maar niet iedereen doet het om dezelfde reden. Sommigen van ons doen om de druk die we voelen in onze schouders of nek te verminderen of als reactie op stress. In dit artikel bespreken we in of het zinvol is om de nek te kraken; wat kraken precies is en in hoeverre het riskant is voor u.

 



Is het zinvol om uw nek te kraken?

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Uw nek zachtjes kraken en niet te vaak kan geen kwaad. Maar als u het verkeerd, te vaak of te krachtig doet, kan het meer pijn of ongemak veroorzaken dan u voelde voordat u uw nek kraakte.

Wat veroorzaakt het krakende geluid?

Wanneer u uw nek of een gewricht in uw lichaam kraakt, worden de kapsel rond dit gewricht uitgerekt. Deze kapsels bevatten vloeistof en door ze uit te rekken kan de vloeistof minder druk uitoefenen op het gewricht. Als de druk afneemt, veranderen deze vloeistoffen in gas. Wanneer de vloeistof gas wordt, maakt het een ploffend geluid. Dit proces is meestal niet schadelijk.

In het geval van uw nek heeft u verschillende gewrichten die facetgewrichten worden genoemd. Deze gewrichten bevinden zich aan elke kant van de nek. Als deze gewichten zich uitrekken, kan de vloeistof in het gewrichtskapsel zich verspreiden. Zodra de vloeistof gas wordt, hoort u een knakgeluidje in de nekgewrichten. Hierdoor voelt het kraken van de nek alsof het de druk van uw nek wegneemt. 

Het placebo-effect van kraken

Het kraken van de nek kan een positief effect hebben op het mentale vlak. Dit komt omdat veel mensen krakende geluiden associëren met het loslaten van druk en het succesvol aanpassen van een gewricht. In sommige gevallen kan het alleen maar horen van het krakende geluid, iemand een beter gevoel geven, zelfs als er geen druk werd losgelaten of als het gewricht niet eens volledig kraakte. Dit staat bekend als een 'placebo-effect'.

Geluksgevoel door kraken

Door uw nek te kraken, komen ook endorfines vrij in het gebied van de nekgewrichten. Endorfines worden geproduceerd door uw hypofyse (voorste deel van de hersenen) en worden door uw lichaam afgegeven om pijn te beheersen. Wanneer u uw nek kraakt, komen er endorfines vrij in het gebied. Dit geeft een gevoel van voldoening en plezier.

Hoe riskant is het om uw nek te kraken?

Uw nek kraken kan schadelijk zijn als u het niet goed doet of als u het te vaak doet. Te krachtig uw nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om uw nek te bewegen. Te hard uw nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten. Wanneer uw spieren of gewrichten gespannen raken, kan het bewegen van uw nek als een hele klus aanvoelen.

Het gevoel alsof u veel uw nek moet kraken kan het gevolg zijn van hypermobiliteit. Dit is wanneer uw gewricht een groter bewegingsbereik heeft dan normaal. Wanneer u toegeeft aan de drang om uw nek veel te kraken, kunnen de ligamenten in uw gewrichten permanent uitgerekt raken. Dit wordt eeuwigdurende instabiliteit genoemd. Wanneer dit gebeurt, lopen uw nekgewrichten meer risico op het ontwikkelen van artrose.

Heeft u nekklachten? Fysio Team Hoorn helpt u!

Heeft u nekklachten? Zoals u in onze blog heeft kunnen lezen, brengt het zelf kraken toch de nodige risico’s met zich mee. U kunt bij nekklachten toch beter altijd even een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Bij Fysio Team Hoorn bent u aan het juiste adres.Denkt u nekklachten te hebben opgelopen door het (overmatig) kraken van uw nek? Vanuit Fysio Team Hoorn kunnen wij u handvatten bieden om deze gewoonte af te leren en uw nek behandelen. Meer weten? Neem dan contact met ons op en wij helpen u verder!

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Zo komt u echt tot rust tijdens de feestdagen: tips voor opladen en genieten!

Zo komt u echt tot rust tijdens de feestdagen: tips voor opladen en genieten!

De feestdagen zijn vaak gevuld met gezellige etentjes, sociale afspraken en fijne momenten met vrienden en familie. Super leuk, maar al die drukte kan ook behoorlijk vermoeiend zijn, zowel fysiek als mentaal. Terwijl u juist in...

Lees meer »

Gezonde kerstcadeaus: geef beweging cadeau

Gezonde kerstcadeaus: geef beweging cadeau

De winter brengt gezellige dagen met familie, feestjes en leuke cadeautjes met zich mee. Maar de donkere dagen kunnen soms ook wat zwaarder voelen en voor veel mensen speelt een winterdip mee. Hoe fijn is het dan om tijdens de...

Lees meer »

Tips voor het kiezen van de beste aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Tips voor het kiezen van de beste aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Veel mensen zijn alweer op zoek naar de best passende zorgverzekering voor 2025. Ook volgend jaar worden de zorgverzekeringen weer duurder. Als u fysiotherapie nodig hebt, is het verstandig om uw zorgverzekering extra aandachtig...

Lees meer »

Flexibel of fragiel? De onzichtbare kracht en uitdaging van hypermobiliteit

Flexibel of fragiel? De onzichtbare kracht en uitdaging van hypermobiliteit

Hypermobiliteit is een term die gebruikt wordt om gewrichten te beschrijven die een groter bewegingsbereik hebben dan normaal. Voor sommigen is dit een groot voordeel. Vooral bij sporten zoals turnen of ballet, waar flexibiliteit...

Lees meer »

Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

De wintermaanden brengen niet alleen gezelligheid, maar ook specifieke uitdagingen met zich mee. Voor senioren is het daarom cruciaal om zich goed voor te bereiden op gladheid in de winter. Onderzoek heeft aangetoond dat de cijfers...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven