Posturaal syndroom - houding-gerelateerde rugklachten

Wij als rugspecialisten kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar een juiste houding aannemen is zeer belangrijk om rugklachten te voorkomen. Steeds vaker zien wij mensen in de praktijk komen die last hebben van hun rug bij langdurig zitten, staan of liggen. Maar wat is nu precies een ‘goede houding’? In deze blog gaan wij dieper in op een posturaal syndroom en hoe u dit kunt voorkomen.

Wat is een posturaal syndroom?

Er wordt gesproken van een posturaal syndroom als er te veel stress wordt uitgeoefend op de normale structuren, met andere woorden een ‘verkeerde houding’. Er is hier geen sprake van beschadiging maar de wervelkolom wordt simpelweg te veel en te lang belast. U kunt hierbij denken aan iemand die de hele dag onderuitgezakt achter de computer zit. Geleidelijk aan zult u een zeurende pijn voelen omdat de onderrug zich in een maximaal gebogen positie bevindt. De nek is in deze houding naar voren gebogen. Hierdoor krijgt u ook pijnklachten in zowel de rug als de nek.

Symptomen van posturaal syndroom

Mensen met het posturaal syndroom hebben een normale wervelkolom die verder geen pijn doet. De klachten zijn alleen aanwezig wanneer er te lang een verkeerde houding wordt aangenomen. De pijn is meestal een zeurende, maar geen heftige pijn in de rug. Deze pijn kan vaak worden verminderd door te bewegen of anders te gaan zitten. Hierdoor wordt de spanning van de gewrichten gehaald waardoor de pijn afneemt.

Een goede houding om posturaal syndroom te voorkomen

U spreekt van een goede houding op het moment dat de spanning op de gewrichten van de wervelkolom minimaal zijn. Hierdoor voorkomt u pijnklachten in de nek en rug. De algemene regel luidt: ‘Een rechte lijn van het oor naar de schouder naar de heup’. 

Hier volgen wat tips:

    • Juiste zithouding: Het zitvlak moet tegen de rugleuning steunen. De schouders zijn licht naar achteren gebogen en de kin is lichtelijk naar beneden gebogen. De beste hoogte van de stoel is wanneer de heupen en knieën in een hoek van 90 graden staan. Blijf ook niet te lang zitten, maar loop af en toe een stukje of ga even staan. Probeer in ieder geval de rug in beweging te houden.
    • StaanDit kan worden getest door tegen de muur te gaan staan. U staat goed als de hielen, billen, schouders en achterhoofd tegen de muur komen. De onderrug hoort in een lichte boog te staan.
    • Liggen: Een buikligging wordt afgeraden omdat deze houding een hoge spanning op de nek brengt. Zorg ervoor dat bij een rugligging het kussen ook de nek ondersteunt. Probeer bij een zijligging ook recht te liggen, niet in een foetushouding.

Behandeling bij posturaal syndroom

De meeste mensen die hier last van hebben ervaren geen pijn wanneer ze een goede houding aannemen. Vaak is een houdingscorrectie alles wat je nodig hebt om dit probleem te verhelpen. Met behulp van oefentherapie en advisering kunnen wij je helpen om een optimale houding te bereiken. Het lichaam wordt getraind om een goede houding aan te nemen tijdens de dagelijkse handelingen. Ook kunnen stretch- en krachtoefeningen helpen om de wervelkolom te versterken.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Zo komt u echt tot rust tijdens de feestdagen: tips voor opladen en genieten!

Zo komt u echt tot rust tijdens de feestdagen: tips voor opladen en genieten!

De feestdagen zijn vaak gevuld met gezellige etentjes, sociale afspraken en fijne momenten met vrienden en familie. Super leuk, maar al die drukte kan ook behoorlijk vermoeiend zijn, zowel fysiek als mentaal. Terwijl u juist in...

Lees meer »

Gezonde kerstcadeaus: geef beweging cadeau

Gezonde kerstcadeaus: geef beweging cadeau

De winter brengt gezellige dagen met familie, feestjes en leuke cadeautjes met zich mee. Maar de donkere dagen kunnen soms ook wat zwaarder voelen en voor veel mensen speelt een winterdip mee. Hoe fijn is het dan om tijdens de...

Lees meer »

Tips voor het kiezen van de beste aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Tips voor het kiezen van de beste aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Veel mensen zijn alweer op zoek naar de best passende zorgverzekering voor 2025. Ook volgend jaar worden de zorgverzekeringen weer duurder. Als u fysiotherapie nodig hebt, is het verstandig om uw zorgverzekering extra aandachtig...

Lees meer »

Flexibel of fragiel? De onzichtbare kracht en uitdaging van hypermobiliteit

Flexibel of fragiel? De onzichtbare kracht en uitdaging van hypermobiliteit

Hypermobiliteit is een term die gebruikt wordt om gewrichten te beschrijven die een groter bewegingsbereik hebben dan normaal. Voor sommigen is dit een groot voordeel. Vooral bij sporten zoals turnen of ballet, waar flexibiliteit...

Lees meer »

Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

De wintermaanden brengen niet alleen gezelligheid, maar ook specifieke uitdagingen met zich mee. Voor senioren is het daarom cruciaal om zich goed voor te bereiden op gladheid in de winter. Onderzoek heeft aangetoond dat de cijfers...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven