Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Heeft u weleens het gevoel dat er een mierenkolonie door uw benen loopt? Dit gebeurt vaak ‘s avonds of ‘s nachts. Het lijkt onmogelijk om stil te zitten of te liggen en voor uw gevoel moet u rondjes lopen om van deze vervelende ‘kriebel’ af te komen. U heeft last van rusteloze benen, ook wel restless legs genoemd. Heel vervelend! Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om dat rusteloze gevoel in uw benen te verminderen of zelfs te voorkomen. 

 

Oorzaken van rusteloze benen

Voordat we naar de oplossingen gaan, is het fijn om te weten waardoor u last heeft van rusteloze benen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van restless legs. Hieronder een aantal van deze oorzaken op een rijtje:

  • Erfelijkheid
    Heeft u voor uw 40e last van restless legs? Dan is het mogelijk dat het syndroom in de familie zit.
  • Medicatie
    Het is mogelijk dat u last heeft van rusteloze benen door het gebruik van bepaalde medicatie. Bijvoorbeeld door antihistamines bij verkoudheid of allergieën, antidepressiva en antipsychotica. 
  • Levensstijl
    Ook uw levensstijl kan invloed hebben op rusteloze benen en deze verergeren. Zo kunt u last krijgen van restless legs door roken, veel koffie en alcohol drinken en te weinig bewegen. 
  • Andere (medische) oorzaken
    Heeft u nierproblemen, een tekort aan ijzer of bent u zwanger? Ook dan is de kans op restless legs hoger. 

 

Wat kunt u zelf doen? 7 tips tegen rusteloze benen

Tip 1: Beweeg voldoende overdag

Rusteloze benen ontstaan vaak op het moment dat uw lichaam in rust is. Het is belangrijk om overdag voldoende te bewegen, zodat u ‘s avonds en ‘s nachts geen last krijgt van restless legs. Probeer bijvoorbeeld dagelijks 30 minuten te wandelen of te fietsen. 

 

Tip 2: Drink minder alcohol

Na 1 of 2 glazen wijn slaapt u voor uw gevoel misschien als een roosje, maar niets is minder waar. Alcohol verstoort uw slaapkwaliteit juist. Daarnaast vernauwt alcohol uw bloedvaten, waardoor u meer last krijgt van rusteloze benen. Probeer daarom minder of zelfs geen alcohol te drinken, zodat de klachten verminderen. 

 

Tip 3: Stop met roken of rook minder

Net als alcohol vernauwt nicotine ook uw bloedvaten. Ook vermindert het de zuurstoftoevoer naar uw spieren en zenuwen. Hierdoor nemen de symptomen van rusteloze benen vaak toe als u rookt. Stoppen of minderen met roken kan u helpen om de symptomen van rusteloze benen tegen te gaan.

 

Tip 4: Neem een warm bad of warme douche

Door ‘s avonds een warm bad of een warme douche te nemen voor het slapengaan, kunt u de symptomen van restless legs verminderen of zelfs vermijden. Tijdens een warm bad of een warme douche verwijden uw aderen en dat zorgt ervoor dat uw bloed beter kan doorstromen. 

 

Tip 5: Slaap voldoende 

Om de klachten van rusteloze benen te verminderen is het belangrijk dat u voldoende slaapt. Soms is obstructieve slaapapneu een bijkomstigheid die vaak onopgemerkt blijft. Dit is een blokkering van de ademhaling in uw slaap. Patiënten die hier niet tegen worden behandeld, krijgen vaak meer last van rusteloze benen. 

 

Tip 6: Eet voldoende voedsel met ijzer

Het is belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. IJzer is een belangrijk mineraal voor de dopamine-aanmaak en dat heeft invloed op de controle van uw spierbewegingen. We raden u aan om vlees en bladgroenten, zoals spinazie, te eten. 

 

Tip 7: Drink minder cafeïnehoudende dranken

Bent u een echte koffieleut of heeft u aan 1 bakje in de ochtend wel genoeg? Cafeïnehoudende dranken zoals koffie, cola en energydrink verminderen de opname van ijzer in uw lichaam. Zoals u bij tip 6 heeft kunnen lezen, is dit een belangrijk mineraal in uw lichaam. Het is daarom verstandig om minder cafeïnehoudende dranken te drinken, zodat de symptomen afnemen.

 

Hulp van de fysiotherapeut bij rusteloze benen

Wist u dat u bij ons terecht kunt met rusteloze benen? Er zijn een aantal manieren waarop wij u kunnen helpen om de symptomen te verlichten. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan oefeningen. Door specifieke oefeningen te doen, waaronder stretchoefeningen, verbetert u de bloedcirculatie in uw benen. Daarnaast kan de fysiotherapeut uw benen masseren om de bloedcirculatie te verbeteren, maar ook om de spanning op uw spieren te verminderen. 

Wat voor een ander werkt, werkt misschien niet voor u. Onze fysiotherapeuten denken daarom graag met u mee. Zo kijken we samen naar uw levensstijl. Wat kunt u aanpassen in uw dagelijkse gewoonten? Maakt u veel gebruik van bepaalde triggers zoals alcohol en cafeïne? Op deze manier stellen we samen een behandelplan op dat past bij u.

 

Neem contact op bij rusteloze benen

Heeft u last van rusteloze benen en krijgt u daarbij graag onze hulp? Maak een afspraak bij 1 van onze fysiotherapeuten. Neem contact met ons op door te mailen naar info@fysioteamhoorn.nl, te bellen naar 0229-233-560 of door het contactformulier in te vullen op onze website. 

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

Als fysiotherapeuten zien we regelmatig sportgerelateerde blessures. Een aandoening die veel bij wielrenners voorkomt is de 'fietsershand' of 'ulnaris compressie'. In deze blog duiken we wat dieper in op de oorzaken, hoe u het...

Lees meer »

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Heeft u weleens het gevoel dat er een mierenkolonie door uw benen loopt? Dit gebeurt vaak ‘s avonds of ‘s nachts. Het lijkt onmogelijk om stil te zitten of te liggen en voor uw gevoel moet u rondjes lopen om van deze vervelende...

Lees meer »

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Heeft u ruggengraat? Dan weet u als geen ander hoe pijn, krampen en zwakte in uw been uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. De pijn die verergert bij hoesten, niezen of buigen kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar hier is het...

Lees meer »

Knakkende knieën, kan het kwaad?

Knakkende knieën, kan het kwaad?

U staat op van de bank en hoort een knak in uw knie. Toch hoeft u hier niet meteen bang voor te zijn. Iedereen ervaart weleens een krakende of knakkende knie. Maar wat veroorzaakt dit geluid? Is het iets om u zorgen over te maken?...

Lees meer »

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

We leven in een drukke wereld waarin stress vaak een grote rol speelt. Een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen, is door regelmatig te bewegen. In deze blog ontdekt u hoe regelmatige beweging uw mentale welzijn...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven