Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose. In deze blog gaan we wat dieper in op knieartrose en hoe Tai Chi en fysiotherapie een rol spelen in het verlichten van de pijn.

 

Wat is knieartrose?

Artrose kenmerkt zich door het dunner worden van het kraakbeen in de knie. Dit leidt tot een wrijving tussen de botten, wat vaak ontstekingen veroorzaakt in het omliggende weefsel van de knie. Deze ontstekingen resulteren in pijn en stijfheid. Als reactie op deze wrijving, groeit er vaak extra botweefsel aan de randen van de knie, waardoor het gewricht breder kan worden en de knie er anders uit kan gaan zien.

 

De exacte oorzaken van artrose blijven grotendeels onduidelijk. Echter, het valt op dat de meerderheid van de mensen met knieartrose ouder is dan vijftig jaar en vrouwelijk is. Er wordt steeds meer erkend dat artrose vaak het resultaat is van verschillende factoren die samenkomen. Dit zijn enkele factoren:

 

  • Erfelijke aanleg kan een rol spelen, waarbij artrose zich vaak op jongere leeftijd (onder de 40 jaar) en in meerdere gewrichten manifesteert.
  • Eerdere blessures of schade aan of rondom het kniegewricht kunnen leiden tot verminderde stabiliteit en verhoogde gevoeligheid.
  • Overgewicht plaatst extra belasting op het kniegewricht, wat kan leiden tot beschadiging.
  • Langdurige en zware belasting van het kniegewricht.
  • Uitvoeren van zwaar lichamelijk werk.
  • Overmatige en intense lichaamsbeweging.
  • Aanwezigheid van andere gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.

 

De rol van Tai Chi bij knieartrose

Uit onderzoek van reumatoloog Chenchen Wang is gebleken dat Tai Chi effect kan hebben op de vermindering van pijn en mobiliteit bij knieartrose. Tai Chi omvat namelijk vloeiende, harmonieuze bewegingen die rond en continu zijn. Door deze bewegingen nauwgezet en intensief te volgen, ontwikkelt u een bewustzijn van zowel uw lichaam als geest. De fysieke aspecten van Tai Chi dragen bij aan het vergroten van flexibiliteit, kracht en souplesse, waardoor de belasting op gewrichten vermindert en pijn kan afnemen. Daarnaast suggereert het mentale aspect van Tai Chi dat het kan bijdragen aan het omgaan met chronische pijn, aangezien de sport bij verschillende patiëntengroepen met chronische aandoeningen pijn, depressie en angst lijkt te verminderen.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij knieartrose?

Helaas is er geen genezing voor artrose beschikbaar, maar het is mogelijk om ermee te leren leven. Fysiotherapie kan hierbij waardevolle ondersteuning bieden. Door middel van diverse oefeningen kunt u leren om te gaan met de pijn en stijfheid die gepaard gaan met artrose. Deze therapie helpt u om uw kniegewricht op een zo normaal mogelijke manier te gebruiken, waardoor u weer vertrouwen krijgt in uw bewegingsvermogen. Daarnaast kunt u ook advies krijgen om lichte beweegsporten, zoals Tai Chi, te volgen.

 

Heeft u knieartrose en wilt u hiermee om leren gaan?

Neem dan contact met ons op. Door middel van een persoonlijk behandelplan gaan wij samen met u aan de slag om uw zodanig te verlichten, zodat u uw dagelijkse activiteiten goed kunt oppakken. U kunt een afspraak maken door een mail te sturen naar info@fysioteamhoorn.nl, te bellen naar 0229-233-560 of door het contactformulier in te vullen op onze website.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Last van hooikoorts? Lees hoe fysiotherapie kan helpen!

Last van hooikoorts? Lees hoe fysiotherapie kan helpen!

Begint uw neus alweer te kriebelen nu de zon begint te schijnen? Het voorjaar is begonnen en dat betekent dat de pollen weer rond beginnen te zweven. Hooikoorts kan erg vervelend zijn en u belemmeren in uw dagelijkse activiteiten....

Lees meer »

Kan vitamine K helpen bij de preventie van artrose?

Kan vitamine K helpen bij de preventie van artrose?

Naarmate uw leeftijd vordert, kunt u last krijgen van veranderingen in uw lichaam. Een veelvoorkomende uitdaging is gewrichtsslijtage, ook wel artrose genoemd. Deze aandoening kan aanzienlijke belemmeringen veroorzaken in het...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven