Goed verzekerd voor fysiotherapie in 2024

De premies van alle zorgverzekeringen zijn voor 2024 wederom gestegen. Dat is ook dit jaar weer reden genoeg om de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die goed aansluit bij uw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Hoe kunt u besparen en hoe kiest u de juiste zorgverzekering als u fysiotherapie nodig heeft in 2024? Wij hebben het voor u uitgezocht. 

 

Verzekerd voor fysiotherapie in 2024

Wilt u ook in 2024 gebruik maken van fysiotherapie? Let dan goed op hoe u in 2023 verzekerd bent. Alle zorgverzekeraars hebben de premie van hun basisverzekering en aanvullende verzekeringen wederom verhoogd. De collectiviteitskorting op zorgverzekeringen is in 2023 afgeschaft. Op de website van het televisieprogramma Radar hebben wij een mooi overzicht gevonden van de premies en premiestijgingen van de basisverzekeringen per verzekeraar. 

 

Dekking basisverzekering

Wist u dat de dekking van de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars gelijk is? Dat is bepaald door de overheid. Het verschil zit hem vooral in het aantal zorgverleners waar u terecht kunt zonder bijbetaling. Zorgverzekeraars kiezen namelijk zelf met welke zorgaanbieders ze een contract afsluiten.

Wilt u dus zeker weten of u bij de fysiotherapeut van uw keuze zonder bijbetaling een afspraak kunt maken, dan is het aan te raden dit goed te controleren voordat u de verzekering afsluit. 

 

Hulp bij het vergelijken van zorgverzekeraars

Gelukkig zijn er een aantal onafhankelijke websites die het de consument makkelijker maken om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Wij raden u aan om één of meer van deze sites te gebruiken om uzelf goed te informeren, zodat u een goede afgewogen keuze kunt maken. U vindt ze onderaan deze blog. 

 

Fysiotherapie in de basisverzekering

Een basisverzekering vergoedt gedeeltelijk fysiotherapeutische zorg. Maar, dat is wel afhankelijk van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie of oefentherapie krijgt. 

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaalt u dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. U kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen.

In de Zorgverzekeringswet staan deze chronische aandoeningen opgesomd. Deze lijst bevat veel medische termen. U kunt ook bij uw zorgverzekeraar, fysiotherapeut of oefentherapeut navragen of u een aandoening heeft die op deze lijst staat.

 

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:

  • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
  • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
  • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
  • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
  • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
  • Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefentherapieën op een jaar)
  • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
  • Valpreventie bij ouderen (nieuw) 
  • Herstelzorg voor Long Covid-patiënten. Deze patiënten krijgen hun benodigde zorg in 2024 nog vergoed. Het kabinet heeft dit verlengd met nog een jaar tot 1 januari 2025.

 

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Of u een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van uw huidige zorgbehoefte en het risico dat u loopt op een aandoening. Bent u een fanatiek sporter en loopt u meer risico op blessures, dan is een aanvullende verzekering het overwegen waard. Heeft u vaak last van uw rug of heeft u zwakke gewrichten, dan kan het zeker verstandig zijn om een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten. 

Vraag uzelf altijd af of u zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat u liever een (maandelijkse) premie daarvoor betaalt. Er zijn geen vaste tarieven voor een fysiotherapiebehandeling. Om toch een indicatie te geven wat de gemiddelde kosten zijn van een fysiotherapeut in 2024 moet u rekening houden met 45 tot 60 euro voor een reguliere behandeling. Gespecialiseerde behandelingen zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kosten wat meer. 

 

Geen verwijzing nodig van de huisarts

Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen. 

 

Hoe kiest u de zorgverzekering die het best bij u past?

Ga eerst na welke zorg u daadwerkelijk nodig heeft in 2024. Maakt u vaak gebruik van fysiotherapie, dan is een aanvullende verzekering sterk aan te raden. Pak uw huidige polis erbij en ga start met vergelijken. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar. Bepaal zelf hoeveel behandelingen u nodig heeft, 6, 9, 12, 18 of 24. 

Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag per jaar voor fysiotherapie. U kunt aan de hand van onze tarieven uitrekenen hoeveel behandelingen u vergoed krijgt. 

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als u maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot 'fysiotherapie' rekent.

 

De top 5 goedkoopste zorgverzekeraars per aantal behandelingen per jaar* 

De top 5 bij 24 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar

Pakket

Zorgkeuze

Premie p/m

Zilveren kruis

Basis Budget + Aanvullend 3 sterren

Beperkt

€ 181,20

VGZ (United Consumers)

Basis Keuze + ZorgZeker 3

Ruim

€ 183,75

Christelijke Zorgverzekeraar

Principe Polis Budget + Largepolis

Beperkt

€ 187,40

Zorg en Zekerheid

Zorg Zeker Polis + AV Top

Ruim

€ 195,40

ONVZ

ONVZ Vrije Keuze

Zeer ruim

€ 198,15

 

De top 5 bij 18 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar

Pakket

Zorgkeuze

Premie p/m

De Friesland

Alles verzorgd Polis +AV Extra

Ruim

€ 174,40

Interpolis

Zorgactief + ZonderZorgen

Ruim

€ 179,20

Unive

Unive Zorg Basis + Aanvullend Best

Ruim

€ 180,95

Zilveren Kruis

Bais Budget + Aanvullend 3 sterren

Beperkt

€ 181,20

VGZ (united Consumers)

United Consumers Basis Keuze + ZorgZeker 3

Ruim

€ 183,75

 

De top 5 bij 12 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar

Pakket

Zorgkeuze

Premie p/m

ASR

Goede keuze + ZorgBeter

Ruim

€ 161,45

CZ

Zorgbewustpolis + 50+

Ruim

€ 161,65

Zilveren Kruis

Basis Budget + Aanvullend 2 sterren

Beperkt

€ 162,20

Christelijke Zorgverzekeraar 

Principe Polis Budget + Mediumpolis

Beperkt

€ 162,40

Zorg en Zekerheid

Zorg Zeker Polis + AV Basis

Ruim

€ 163,15

 

De top 5 bij 9 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar

Pakket

Zorgkeuze

Premie p/m

De Friesland

Zelf Bewust Polis + AV Doorstap

Ruim

€ 148,90

Christelijke Zorgverzekeraar

Pricipe Polis Budget + Smallpolis

Beperkt

€ 149,20

Zilveren Kruis

Basis Budget + Aanvullend 1 ster

Beperkt

€ 149,20

Unive

Zorg Basis + Aanvullend Goed

Ruim

€ 150,95

CZ

Zorgbewustpolis + Basis

Ruim

€ 151,90

 

De top 5 bij 6 behandelingen fysiotherapie

Verzekeraar

Pakket

Zorgkeuze

Premie p/m

FBTO

FBTO Basis + Spieren & Gewrichten €200

Ruim

€ 138,20

De Friesland

Zelf Bewust Polis + AV Opstap

Ruim

€ 143,45

Zilveren Kruis

ZieZo Basis + Aanvullend 1 ster

Ruim

€ 145,70

VGZ (United Consumers)

Basis Keuze + ZorgZeker 1

Ruim

€ 147,42

De Christelijke Zorgverzekeraar

Principe Polis Budget + Smallpolis

Beperkt

€ 149,20

Bron: Zorgwijzer.nl

 

Tips om te besparen op uw zorgverzekering

Eigen risico verhogen, ja of nee?

Verwacht u komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. Bij de basisverzekering heeft u een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit is het bedrag dat u zelf betaalt, voordat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Kiest u voor een hoger eigen risico? Dan gaat uw premie omlaag. U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 485, € 585, € 685, € 785 of € 885. 

Als u veel zorgkosten verwacht, is het verhogen van uw eigen risico niet slim. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als u het bedrag van uw verplichte en vrijwillige eigen risico niet op uw spaarrekening heeft staan. Het eigen risico is niet van toepassing als u gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandeling vanuit uw aanvullende verzekering.

Sommige verzekeraars vragen om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen u op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat u een polis afsluit.

 

Tot slot

U heeft t/m 31 december 2023 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit uw situatie te vergelijken! Via deze sites kunt u berekenen welke polis voor u in 2024 het meest interessant zijn: 

Consumentenbond

Zorgwijzer.nl

Zorgkiezer.nl

 

Lees ook de blog van de Consumentenbond

 

Wilt u meer informatie over de financiële strubbelingen waar wij als fysiotherapeuten ook dit jaar weer tegenaan lopen? Vorig jaar luidde de Werkgeversvereniging Fysiotherapie al de noodklok, dat de toekomst van de eerstelijns fysiotherapeutische zorg onder druk staat. Dat is voor het komend jaar niet anders. De vergoedingen die wij als praktijk krijgen voor fysiotherapeutische zorg blijven te laag en zijn niet meer kostendekkend. 

Natuurlijk willen wij u ook in 2024 blijven voorzien van goede fysiotherapeutische zorg, daarom delen wij onze zorgen met u en geven u graag gerichte informatie over uw keuzemogelijkheden voor 2024 als het gaat om aanvullende verzekeringen. Zeker als u regelmatig gebruikmaakt van fysiotherapie! Voor 2024 hebben we met vrijwel iedere zorgverzekeraar een contract afgesloten behalve met de Sallandse zorgverzekering.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven