Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

De zomervakantie is voorbij gevlogen en het is weer tijd om terug te gaan naar de school- of collegebanken. Voor jongeren en studenten betekent dit vaak lange uren zitten, het dragen van zware rugzakken en veel tijd doorbrengen op smartphones en laptops. Helaas kan dit leiden tot vervelende nek- en schouderklachten. Maar geen zorgen, wij staan voor u klaar met handige tips om deze klachten te voorkomen en een gezonde start van het nieuwe schooljaar te garanderen.

 

Tip 1: Let op uw houding:

Een goede houding is essentieel om nek- en schouderklachten te voorkomen. Zorg ervoor dat u rechtop zit met uw rug tegen de leuning van uw stoel. Houd uw schouders ontspannen en uw nek recht. Vermijd langdurig voorovergebogen zitten, want dit kan spanning op uw rug en nek veroorzaken.

 

Tip 2: Draag uw rugzak juist:

Een zware rugzak kan een grote belasting vormen voor uw nek en schouders. Kies een rugzak met brede, gevoerde schouderbanden en stel de banden zo af dat de rugzak dicht tegen uw rug zit. Verdeel het gewicht gelijkmatig over beide schouders en vermijd overbodige spullen in uw tas. Draag de rugzak op beide schouders in plaats van aan één kant om asymmetrische belasting te voorkomen.

 

Wist u dat uw rugzak maar zo’n 10% van uw lichaamsgewicht mag wegen? Hoe kunt u er nu voor zorgen dat u geen overbodige spullen meeneemt? 

 

  • Maak indien mogelijk gebruik van kluisjes om tussentijds zware boeken en mappen te stallen. 
  • Een flesje water van een halve liter weegt al 500 gram. Kies er bijvoorbeeld voor om deze pas op uw opleidingslocatie te vullen.
  • Bonustip: zorg dat zware dingen in uw rugzak tegen uw rug geplaatst worden en dus niet aan de voorzijde. Als deze dicht tegen uw lichaam aanzit, is het minder belastend voor uw rug.

 

Tip 3: Beperk het gebruik van smartphones en laptops

We begrijpen dat smartphones en laptops tegenwoordig onmisbaar zijn, maar overmatig gebruik kan leiden tot nek- en schouderklachten. Probeer regelmatig pauzes te nemen en uw nek te strekken. Houd uw apparaat op ooghoogte, zodat uw nek niet constant naar beneden gebogen is. Gebruik indien mogelijk een ergonomische standaard of kussen om de belasting op uw nek te verminderen.

 

Tip 4: Neem actieve pauzes

Langdurig zitten kan spanning opbouwen in uw nek- en schouderspieren, maar ook laag in uw rug. Sta regelmatig op en maak een korte wandeling om uw spieren te strekken en de doorbloeding te stimuleren. Doe eenvoudige oefeningen zoals nek- en schouderrollen om spanning te verminderen. 

 

Tip 5: Zorg voor een ergonomische werkplek

Als u veel tijd besteedt aan studeren of werken achter een bureau, zorg dan voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Zorg voor een comfortabele stoel met goede ondersteuning voor uw rug. Pas de hoogte van uw bureau en stoel aan, zodat uw ellebogen in een hoek van 90 graden rusten op het bureau.

 

Tip 6: Versterk uw nek- en schouderspieren

Het versterken van uw spieren kan helpen bij het voorkomen van klachten. Voeg regelmatig oefeningen toe aan uw routine die gericht zijn op het versterken van uw nek- en schouderspieren. Dit kan variëren van simpele strekoefeningen tot yoga of krachttraining.

 

Fysiotherapie bij nek- en schouderklachten

Onthoud dat het voorkomen van klachten begint met bewustwording van uw houding en gewoonten. Door kleine aanpassingen te maken in uw dagelijkse routine, kunt u grote verbeteringen realiseren. Mocht u desondanks last krijgen van nek- of schouderklachten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij Fysio Team Hoorn hebben we gespecialiseerde fysiotherapeuten die u kunnen helpen uw klachten te verminderen.

U kunt daarvoor bellen naar 0229-233560 of mailen naar info@fysioteamhoorn.nl of maak gebruik van het contactformulier op onze website.

 

We wensen u een succesvol en pijnvrij studiejaar toe!

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

Als fysiotherapeuten zien we regelmatig sportgerelateerde blessures. Een aandoening die veel bij wielrenners voorkomt is de 'fietsershand' of 'ulnaris compressie'. In deze blog duiken we wat dieper in op de oorzaken, hoe u het...

Lees meer »

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Heeft u weleens het gevoel dat er een mierenkolonie door uw benen loopt? Dit gebeurt vaak ‘s avonds of ‘s nachts. Het lijkt onmogelijk om stil te zitten of te liggen en voor uw gevoel moet u rondjes lopen om van deze vervelende...

Lees meer »

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Heeft u ruggengraat? Dan weet u als geen ander hoe pijn, krampen en zwakte in uw been uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. De pijn die verergert bij hoesten, niezen of buigen kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar hier is het...

Lees meer »

Knakkende knieën, kan het kwaad?

Knakkende knieën, kan het kwaad?

U staat op van de bank en hoort een knak in uw knie. Toch hoeft u hier niet meteen bang voor te zijn. Iedereen ervaart weleens een krakende of knakkende knie. Maar wat veroorzaakt dit geluid? Is het iets om u zorgen over te maken?...

Lees meer »

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

We leven in een drukke wereld waarin stress vaak een grote rol speelt. Een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen, is door regelmatig te bewegen. In deze blog ontdekt u hoe regelmatige beweging uw mentale welzijn...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven