Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

De zomervakantie is voorbij gevlogen en het is weer tijd om terug te gaan naar de school- of collegebanken. Voor jongeren en studenten betekent dit vaak lange uren zitten, het dragen van zware rugzakken en veel tijd doorbrengen op smartphones en laptops. Helaas kan dit leiden tot vervelende nek- en schouderklachten. Maar geen zorgen, wij staan voor u klaar met handige tips om deze klachten te voorkomen en een gezonde start van het nieuwe schooljaar te garanderen.

 

Tip 1: Let op uw houding:

Een goede houding is essentieel om nek- en schouderklachten te voorkomen. Zorg ervoor dat u rechtop zit met uw rug tegen de leuning van uw stoel. Houd uw schouders ontspannen en uw nek recht. Vermijd langdurig voorovergebogen zitten, want dit kan spanning op uw rug en nek veroorzaken.

 

Tip 2: Draag uw rugzak juist:

Een zware rugzak kan een grote belasting vormen voor uw nek en schouders. Kies een rugzak met brede, gevoerde schouderbanden en stel de banden zo af dat de rugzak dicht tegen uw rug zit. Verdeel het gewicht gelijkmatig over beide schouders en vermijd overbodige spullen in uw tas. Draag de rugzak op beide schouders in plaats van aan één kant om asymmetrische belasting te voorkomen.

 

Wist u dat uw rugzak maar zo’n 10% van uw lichaamsgewicht mag wegen? Hoe kunt u er nu voor zorgen dat u geen overbodige spullen meeneemt? 

 

  • Maak indien mogelijk gebruik van kluisjes om tussentijds zware boeken en mappen te stallen. 
  • Een flesje water van een halve liter weegt al 500 gram. Kies er bijvoorbeeld voor om deze pas op uw opleidingslocatie te vullen.
  • Bonustip: zorg dat zware dingen in uw rugzak tegen uw rug geplaatst worden en dus niet aan de voorzijde. Als deze dicht tegen uw lichaam aanzit, is het minder belastend voor uw rug.

 

Tip 3: Beperk het gebruik van smartphones en laptops

We begrijpen dat smartphones en laptops tegenwoordig onmisbaar zijn, maar overmatig gebruik kan leiden tot nek- en schouderklachten. Probeer regelmatig pauzes te nemen en uw nek te strekken. Houd uw apparaat op ooghoogte, zodat uw nek niet constant naar beneden gebogen is. Gebruik indien mogelijk een ergonomische standaard of kussen om de belasting op uw nek te verminderen.

 

Tip 4: Neem actieve pauzes

Langdurig zitten kan spanning opbouwen in uw nek- en schouderspieren, maar ook laag in uw rug. Sta regelmatig op en maak een korte wandeling om uw spieren te strekken en de doorbloeding te stimuleren. Doe eenvoudige oefeningen zoals nek- en schouderrollen om spanning te verminderen. 

 

Tip 5: Zorg voor een ergonomische werkplek

Als u veel tijd besteedt aan studeren of werken achter een bureau, zorg dan voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Zorg voor een comfortabele stoel met goede ondersteuning voor uw rug. Pas de hoogte van uw bureau en stoel aan, zodat uw ellebogen in een hoek van 90 graden rusten op het bureau.

 

Tip 6: Versterk uw nek- en schouderspieren

Het versterken van uw spieren kan helpen bij het voorkomen van klachten. Voeg regelmatig oefeningen toe aan uw routine die gericht zijn op het versterken van uw nek- en schouderspieren. Dit kan variëren van simpele strekoefeningen tot yoga of krachttraining.

 

Fysiotherapie bij nek- en schouderklachten

Onthoud dat het voorkomen van klachten begint met bewustwording van uw houding en gewoonten. Door kleine aanpassingen te maken in uw dagelijkse routine, kunt u grote verbeteringen realiseren. Mocht u desondanks last krijgen van nek- of schouderklachten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij Fysio Team Hoorn hebben we gespecialiseerde fysiotherapeuten die u kunnen helpen uw klachten te verminderen.

U kunt daarvoor bellen naar 0229-233560 of mailen naar info@fysioteamhoorn.nl of maak gebruik van het contactformulier op onze website.

 

We wensen u een succesvol en pijnvrij studiejaar toe!

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Positieve effecten van dry needling, ontdek ze hier!

Positieve effecten van dry needling, ontdek ze hier!

Hoewel de term ‘dry needling’ en het idee van naalden in uw lichaam misschien negatief klinkt, heeft deze vorm van fysiotherapie vrijwel direct een positief effect. Het woord ‘dry’ in dry needling staat voor het feit dat er gebruik...

Lees meer »

Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Een goede werkhouding kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien als u een kantoorbaan heeft. Tegenwoordig werken steeds meer mensen lange uren op kantoor achter een computer, zonder af en toe pauze te nemen van het werk. Dit...

Lees meer »

Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Zit u weleens onderuitgezakt in uw (bureau)stoel of voorovergebogen over uw telefoon? U beseft het misschien niet, maar dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, waaronder hoge rugklachten. Dit soort klachten komen...

Lees meer »

Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

De zomervakantie is voorbij gevlogen en het is weer tijd om terug te gaan naar de school- of collegebanken. Voor jongeren en studenten betekent dit vaak lange uren zitten, het dragen van zware rugzakken en veel tijd doorbrengen...

Lees meer »

Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Wat zijn psychosomatische klachten? Psychosomatische klachten zijn klachten welke niet of niet volledig verklaard kunnen worden vanuit een fysiek probleem. De klachten kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2023 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven