Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op ALS en leggen we uit wat we met fysiotherapie voor u kunnen betekenen.

 

Wat is ALS?

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een spierziekte die ontstaat in de hersenen en het ruggenmerg. De ziekte verspreidt zich snel door het lichaam en is momenteel niet te genezen. Typerend is het progressieve uitvallen van spieren.

 

Ongeveer 5 op de 100.000 mensen krijgen de diagnose ALS. Dit komt meestal voor tussen het veertigste en zestigste levensjaar. In vijf tot tien procent van de gevallen is er sprake van erfelijkheid. De verlamming van de ademhalingsspieren leidt vaak tot een beperkte levensverwachting na de diagnose.

 

Onderzoek naar de oorzaak en mogelijke behandelingen van ALS is gaande. Hoewel de exacte oorsprong van de ziekte nog onbekend is en er momenteel geen geneesmiddel beschikbaar is, richt het huidige onderzoek zich op het begrijpen van de onderliggende oorzaken. Dit zijn met name de afbraak van zenuwbanen tussen de hersenen en spieren, wat resulteert in het verlies van spierfunctionaliteit.

 

Wat zijn de symptomen van deze ziekte?

De aanvangssymptomen van ALS zijn vaak subtiel en niet direct ernstig. Patiënten raadplegen vaak hun huisarts met vage klachten, zoals onhandigheid, verminderde articulatie of problemen met lopen. Deze klachten kunnen zich uiten in vaker struikelen, slikproblemen of moeite met eenvoudige handelingen zoals het dichtmaken van knopen.

 

De meest voorkomende symptomen zijn:

 

 • Verzwakking van spieren met als gevolg het uitvallen van armen of benen.
 • Stijfheid, spierkrampen en verlies van kracht.
 • Moeite met opstaan, lopen en draaibewegingen.
 • Verminderde spraak- en slikvaardigheid.
 • Gevoelens van angst en somberheid.
 • Hangend hoofd als gevolg van verminderde activiteit van de nekspieren.
 • Ademhalingsproblemen.

 

Hoe kunnen onze fysiotherapeuten helpen?

Hoewel er momenteel geen medicijn beschikbaar is, bieden onze fysiotherapeuten waardevolle hulp en behandeling aan mensen die lijden aan ALS. Ze staan klaar om te assisteren bij het aanpakken van de uitdagingen en beperkingen die gepaard gaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

 

Hier zijn enkele manieren waarop onze fysiotherapeuten kunnen ondersteunen:

 

 • Verschaffen van informatie en advies over het behoud van lichamelijke conditie en kracht.
 • Onderzoek van pijnklachten en functionele beperkingen.
 • Advies en begeleiding bij problemen met mobiliteit, inclusief lopen.
 • Instructies en ondersteuning voor zowel de patiënt als mantelzorgers bij het omgaan met uitdagingen zoals opstaan, zitten en uit bed komen.
 • Monitoring van de longfunctie en het verstrekken van relevante informatie.
 • Instructie in ademhalings- en hoesttechnieken om de ademhaling te optimaliseren.

 

Bent u geconfronteerd met de ziekte en wilt u hulp van onze fysiotherapeuten?

Wij staan klaar om u te ondersteunen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten willen u begeleiden bij de problemen die u ondervindt bij deze ziekte. U kunt een afspraak maken door een mail te sturen naar info@fysioteamhoorn.nl, te bellen naar 0229-233-560 of door het contactformulier in te vullen op onze website.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Last van hooikoorts? Lees hoe fysiotherapie kan helpen!

Last van hooikoorts? Lees hoe fysiotherapie kan helpen!

Begint uw neus alweer te kriebelen nu de zon begint te schijnen? Het voorjaar is begonnen en dat betekent dat de pollen weer rond beginnen te zweven. Hooikoorts kan erg vervelend zijn en u belemmeren in uw dagelijkse activiteiten....

Lees meer »

Kan vitamine K helpen bij de preventie van artrose?

Kan vitamine K helpen bij de preventie van artrose?

Naarmate uw leeftijd vordert, kunt u last krijgen van veranderingen in uw lichaam. Een veelvoorkomende uitdaging is gewrichtsslijtage, ook wel artrose genoemd. Deze aandoening kan aanzienlijke belemmeringen veroorzaken in het...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven