Zweepslag: voorkomen is beter dan genezen

Het kan u zomaar gebeuren: u bent lekker aan het sporten en ineens voelt u een scherpe pijn in uw kuit. Doorlopen is geen optie meer, want dit is vaak veel te pijnlijk. Klinkt het u bekend? Dan kan het zijn dat u een zweepslag in uw kuit heeft. Hoe deze blessure ontstaat en wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen, dat legt onze fysiotherapeut Joris u graag uit in deze blog.

 

Hoe ontstaat een zweepslag?

Een zweepslag wordt ook weleens een tenniskuit genoemd. Het is een (sport)blessure die vaak ontstaat als u veel kracht zet, bijvoorbeeld als u tijdens het sporten hard afzet op uw benen. In sommige gevallen kan de blessure ook ontstaan tijdens het stilstaan. Bij een zweepslag is er een scheur ontstaan in de spier in uw kuit; vaak is dit een klein scheurtje, maar soms is de spier ook gedeeltelijk afgescheurd. De zweepslag zorgt voor een plotselinge scherpe pijn in uw kuit, alsof iemand er met een zweep op slaat. Het is erg pijnlijk en doorlopen lukt vaak niet meer goed. Naast de pijn ontstaat er ook vaak zwelling en een blauwe plek ter hoogte van de spierscheur.

 

Hersteltraject na een zweepslag

In veel gevallen herstelt de kuitspier binnen 2 tot 8 weken. De benodigde behandeling van uw zweepslag hangt af van de ernst van de blessure. Bij een klein spierscheurtje kan rust en koelen al voldoende zijn. Daarnaast wordt aangeraden het been meteen omhoog te houden. Zo verlicht u de pijn en wordt het herstel van uw spier bevorderd. U kunt vervolgens het bewegen na een aantal dagen langzaam opbouwen; start met voorzichtig staan op het been, vervolgens probeert u wat stappen te zetten en als wandelen weer voorzichtig gaat kunt u wat oefeningen doen. Als u de oefeningen pijnloos kunt uitvoeren, bent u klaar om weer rustig te wandelen en het sporten weer op te starten.

Bij een zwaardere blessure, zoals het gedeeltelijk afscheuren van de kuitspier, is een completere aanpak nodig. Fysiotherapie kan u in dat geval helpen om weer snel pijnvrij te kunnen bewegen. Onze fysiotherapeuten kijken samen naar uw pijnklachten en welke beperkingen u ervaart. Vervolgens stellen we samen met u een behandelplan op en krijgt u oefeningen die u zelf rustig op kunt bouwen. Als u een fanatiek sporter bent wordt uw behandelplan aangepast op uw sportdoelen, zodat u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt sporten.

 

Wat kunt u zelf doen om een zweepslag te voorkomen?

Een zweepslag is vaak een plotselinge overbelasting van de spier in uw kuit. Om zo’n overbelasting te voorkomen kunt u zelf een aantal dingen doen. We geven u 5 tips om een zweepslag te voorkomen:

  1. Stretch voor het sporten en zorg voor een goede warming-up; zo worden uw spieren warm en soepel.
  2. Bouw het sporten rustig op; u mag niet te snel te veel van uw spieren vragen. Bent u beginnend sporter? Zorg dan dus dat u de intensiteit van uw trainingen langzaam opvoert.
  3. Zorg voor schoenen die goed, stevig aan uw voeten zitten en die een goede schokdemping hebben.
  4. Leer uzelf de juiste sporttechnieken; verkeerd afzetten of rennen kan blessures veroorzaken. Twijfelt u over uw houding en techniek? Vraag dan advies aan onze sportfysiotherapeut.
  5. Houd uw spieren warm door ze te bedekken met kleding. Vooral als u graag buiten sport (tijdens de koudere periodes) is deze tip erg belangrijk.

 

Meer informatie of een afspraak maken?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Wilt u graag hulp bij het herstellen van uw zweepslag? Of heeft u hulp nodig van onze sportfysiotherapeut om uw sport zo snel mogelijk weer op te kunnen pakken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0229-233560 of een mail te sturen naar info@fysioteamhoorn.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Het positieve effect van een warming-up op uw lichaam

Het positieve effect van een warming-up op uw lichaam

Hoeveel tijd neemt u voor uw workout of training? Tegenwoordig zijn we vaak gehaast en lijken we nergens meer echt de tijd voor te nemen. Terwijl u eet, bent u misschien bezig op uw laptop; tijdens het opvouwen van de was bent...

Lees meer »

Rugpijn in de winter, is koud weer de boosdoener?

Rugpijn in de winter, is koud weer de boosdoener?

Stelt u zich voor: het is een koude herfstdag, de lucht is fris en de bladeren vallen van de bomen. U heeft al een tijdje last van rugpijn en merkt dat de kou plotseling in uw botten kruipt. Maakt het koude weer uw rugklachten...

Lees meer »

Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Wanneer klachten aanhouden gaan we naar de huisarts. Deze onderzoekt je, stelt een diagnose en schrijft een oplossing voor. Soms kan dat niet en houd je klachten. De arts kan dan concluderen dat je ALK hebt; Aanhoudende Lichamelijke...

Lees meer »

Goed verzekerd voor fysiotherapie in 2024

Goed verzekerd voor fysiotherapie in 2024

De premies van alle zorgverzekeringen zijn voor 2024 wederom gestegen. Dat is ook dit jaar weer reden genoeg om de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die goed aansluit...

Lees meer »

Op leeftijd en last van uw rug? Misschien heeft u lumbale stenose!

Op leeftijd en last van uw rug? Misschien heeft u lumbale stenose!

Heeft u ook weleens last van uw onderrug? Deze pijn is erg vervelend en kan u belemmeren in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Naarmate u ouder wordt gaan uw botten langzaam verkalken en wordt uw wervelkanaal nauwer....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2023 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven