De fysiotherapie is ziek en ondergaat een langzame dood

Wat is er aan de hand in fysiotherapieland?

Tijdens de laatste maanden van een kalenderjaar sturen de zorgverzekeraars hun nieuwe contracten weer naar de fysiotherapiepraktijken. Dit zijn geen uniforme contracten. Iedere verzekeraar stelt namelijk zijn eigen voorwaarden, waarover niet onderhandeld kan worden. Het is letterlijk tekenen bij het kruisje. Ook worden de eisen van de zorgverzekeraar ieder jaar zwaarder en is er al 15 jaar nauwelijks sprake van een tariefsverhoging of indexatie. 

 

Zorgverzekeraar Menzis eist bijvoorbeeld dat een praktijk, om een contract te krijgen bij hen, iedere maand data uit de behandeldossiers van de patiënten aanlevert. Daarnaast eist Menzis dat iedere behandelaar in de praktijk elk jaar drie keer een intervisiebijeenkomst volgt, onder begeleiding van een door hen goedgekeurde intervisiecoach en een door hen vastgesteld thema; namelijk data en uitkomstmaten. Dit onder de noemer van het bereiken van betere kwaliteit van de fysiotherapiebehandeling. De definitie van kwaliteit die Menzis hanteert, is zeker niet de definitie die wij in onze praktijk hanteren.

De eisen die ze stellen leiden tot hogere praktijkkosten, waar geen tariefsverhoging tegenover staat. Onlangs zei Wouter Bos, de nieuwe voorzitter van Menzis, dat een premiestijging noodzakelijk is, omdat de lonen in de zorg sterk stijgen. Helaas geldt dit blijkbaar niet voor de fysiotherapeuten, want in de nieuwe contracten blijven de tarieven hetzelfde.


Zorg en Zekerheid is een andere zorgverzekeraar die in het contact voor 2023 extra eisen stelt. Door hen wordt de praktijk verplicht om deel te nemen aan een soort coöperatie (een samenwerkingsverband van minimaal 100 fysiotherapeuten). Dit kost veel geld en administratieve verplichtingen die niet vergoed worden. Als een praktijk hier niet aan voldoet, verlaagt deze zorgverzekeraar het tarief met 10% per behandeling naar € 30,68, en dat bij een inflatie van meer dan 10%.

Ook bij de verzekeraars vallend onder VGZ (Univé, IZZ, IZA) komen er veranderingen aan. Zij gaan meer en meer aansturen op E-health en het toepassen van zorgplannen. Op zich is dit niet verkeerd, maar om deze zorgplannen toe te kunnen passen moet de praktijk verplicht lid worden van het samenwerkingsverband Zorg1. Deze samenwerking brengt hoge kosten met zich mee en daarnaast moet ook nog worden betaald per zorgplan. Dit gaat duizenden euro’s per jaar kosten, zonder dat er een kostendekkend tarief tegenover staat. 

 

Door dit alles hebben we als praktijk het gevoel dat we met de rug tegen de muur staan. Als Fysio Team Hoorn willen en kunnen we niet voldoen aan de toegenomen eisen van de zorgverzekeraars. We willen de tijd aan goede zorg besteden en niet aan onzinnige administratieve, kostenverhogende rompslomp.  

Concreet betekent dit dat we overwegen om het contract voor 2023 van Menzis en Zorg en Zekerheid niet te tekenen. Zodat we onze eigen kostendekkende tarieven kunnen rekenen bij de patiënten die bij deze zorgverzekeraars verzekerd zijn. De patiënt kan de rekening dan zelf indienen bij de verzekeraar, waarna deze de kosten volgens de polisvoorwaarden vergoedt. 

Voor ons als behandelaars wordt de strop om onze nek steeds strakker aangetrokken door de zorgverzekeraars, totdat het onze dood wordt. Een langzame dood welteverstaan voor de fysiotherapie.

 

Via onze social media en nieuwsbrief plaatsen we binnenkort een overzicht van de verzekeraars waarmee wel of niet een contract wordt afgesloten.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoewel het coronavirus en de impact ervan langzaam lijken te vervagen, blijft long-COVID een actueel onderwerp in onze gezondheidszorg. Wist u dat zang- en ademhalingstechnieken een aanzienlijke invloed kunnen hebben op deze klachten?...

Lees meer »

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Krachttraining is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Toch kan de sportschool intimiderend lijken voor beginnende sporters. Trainen met uw eigen lichaamsgewicht kan hiervoor een uitstekend alternatief bieden....

Lees meer »

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Na een heerlijk etentje of leuk dagje uit, komt u thuis, opent u uw inbox en wordt u overladen met verzoeken om een ervaring achter te laten. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig voor alles wat we doen een waardering moeten achterlaten,...

Lees meer »

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

In deze blog duiken we in de wereld van padel, onderwaterhockey, Reformer Pilates, Jeu des Boules en skeeleren. Bij Fysio Team Hoorn zijn we niet alleen gericht op fysiotherapeutische behandelingen, maar ook op het bevorderen...

Lees meer »

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Wij denken vaak dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts 44 procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het belang van beweging voor de gezondheid van ons lichaam...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven