De fysiotherapie is ziek en ondergaat een langzame dood

Wat is er aan de hand in fysiotherapieland?

Tijdens de laatste maanden van een kalenderjaar sturen de zorgverzekeraars hun nieuwe contracten weer naar de fysiotherapiepraktijken. Dit zijn geen uniforme contracten. Iedere verzekeraar stelt namelijk zijn eigen voorwaarden, waarover niet onderhandeld kan worden. Het is letterlijk tekenen bij het kruisje. Ook worden de eisen van de zorgverzekeraar ieder jaar zwaarder en is er al 15 jaar nauwelijks sprake van een tariefsverhoging of indexatie. 

 

Zorgverzekeraar Menzis eist bijvoorbeeld dat een praktijk, om een contract te krijgen bij hen, iedere maand data uit de behandeldossiers van de patiënten aanlevert. Daarnaast eist Menzis dat iedere behandelaar in de praktijk elk jaar drie keer een intervisiebijeenkomst volgt, onder begeleiding van een door hen goedgekeurde intervisiecoach en een door hen vastgesteld thema; namelijk data en uitkomstmaten. Dit onder de noemer van het bereiken van betere kwaliteit van de fysiotherapiebehandeling. De definitie van kwaliteit die Menzis hanteert, is zeker niet de definitie die wij in onze praktijk hanteren.

De eisen die ze stellen leiden tot hogere praktijkkosten, waar geen tariefsverhoging tegenover staat. Onlangs zei Wouter Bos, de nieuwe voorzitter van Menzis, dat een premiestijging noodzakelijk is, omdat de lonen in de zorg sterk stijgen. Helaas geldt dit blijkbaar niet voor de fysiotherapeuten, want in de nieuwe contracten blijven de tarieven hetzelfde.


Zorg en Zekerheid is een andere zorgverzekeraar die in het contact voor 2023 extra eisen stelt. Door hen wordt de praktijk verplicht om deel te nemen aan een soort coöperatie (een samenwerkingsverband van minimaal 100 fysiotherapeuten). Dit kost veel geld en administratieve verplichtingen die niet vergoed worden. Als een praktijk hier niet aan voldoet, verlaagt deze zorgverzekeraar het tarief met 10% per behandeling naar € 30,68, en dat bij een inflatie van meer dan 10%.

Ook bij de verzekeraars vallend onder VGZ (Univé, IZZ, IZA) komen er veranderingen aan. Zij gaan meer en meer aansturen op E-health en het toepassen van zorgplannen. Op zich is dit niet verkeerd, maar om deze zorgplannen toe te kunnen passen moet de praktijk verplicht lid worden van het samenwerkingsverband Zorg1. Deze samenwerking brengt hoge kosten met zich mee en daarnaast moet ook nog worden betaald per zorgplan. Dit gaat duizenden euro’s per jaar kosten, zonder dat er een kostendekkend tarief tegenover staat. 

 

Door dit alles hebben we als praktijk het gevoel dat we met de rug tegen de muur staan. Als Fysio Team Hoorn willen en kunnen we niet voldoen aan de toegenomen eisen van de zorgverzekeraars. We willen de tijd aan goede zorg besteden en niet aan onzinnige administratieve, kostenverhogende rompslomp.  

Concreet betekent dit dat we overwegen om het contract voor 2023 van Menzis en Zorg en Zekerheid niet te tekenen. Zodat we onze eigen kostendekkende tarieven kunnen rekenen bij de patiënten die bij deze zorgverzekeraars verzekerd zijn. De patiënt kan de rekening dan zelf indienen bij de verzekeraar, waarna deze de kosten volgens de polisvoorwaarden vergoedt. 

Voor ons als behandelaars wordt de strop om onze nek steeds strakker aangetrokken door de zorgverzekeraars, totdat het onze dood wordt. Een langzame dood welteverstaan voor de fysiotherapie.

 

Via onze social media en nieuwsbrief plaatsen we binnenkort een overzicht van de verzekeraars waarmee wel of niet een contract wordt afgesloten.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Positieve effecten van dry needling, ontdek ze hier!

Positieve effecten van dry needling, ontdek ze hier!

Hoewel de term ‘dry needling’ en het idee van naalden in uw lichaam misschien negatief klinkt, heeft deze vorm van fysiotherapie vrijwel direct een positief effect. Het woord ‘dry’ in dry needling staat voor het feit dat er gebruik...

Lees meer »

Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Een goede werkhouding kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien als u een kantoorbaan heeft. Tegenwoordig werken steeds meer mensen lange uren op kantoor achter een computer, zonder af en toe pauze te nemen van het werk. Dit...

Lees meer »

Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Zit u weleens onderuitgezakt in uw (bureau)stoel of voorovergebogen over uw telefoon? U beseft het misschien niet, maar dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, waaronder hoge rugklachten. Dit soort klachten komen...

Lees meer »

Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

De zomervakantie is voorbij gevlogen en het is weer tijd om terug te gaan naar de school- of collegebanken. Voor jongeren en studenten betekent dit vaak lange uren zitten, het dragen van zware rugzakken en veel tijd doorbrengen...

Lees meer »

Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Wat zijn psychosomatische klachten? Psychosomatische klachten zijn klachten welke niet of niet volledig verklaard kunnen worden vanuit een fysiek probleem. De klachten kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2023 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven