De fysiotherapie is ziek en ondergaat een langzame dood

Wat is er aan de hand in fysiotherapieland?

Tijdens de laatste maanden van een kalenderjaar sturen de zorgverzekeraars hun nieuwe contracten weer naar de fysiotherapiepraktijken. Dit zijn geen uniforme contracten. Iedere verzekeraar stelt namelijk zijn eigen voorwaarden, waarover niet onderhandeld kan worden. Het is letterlijk tekenen bij het kruisje. Ook worden de eisen van de zorgverzekeraar ieder jaar zwaarder en is er al 15 jaar nauwelijks sprake van een tariefsverhoging of indexatie. 

 

Zorgverzekeraar Menzis eist bijvoorbeeld dat een praktijk, om een contract te krijgen bij hen, iedere maand data uit de behandeldossiers van de patiënten aanlevert. Daarnaast eist Menzis dat iedere behandelaar in de praktijk elk jaar drie keer een intervisiebijeenkomst volgt, onder begeleiding van een door hen goedgekeurde intervisiecoach en een door hen vastgesteld thema; namelijk data en uitkomstmaten. Dit onder de noemer van het bereiken van betere kwaliteit van de fysiotherapiebehandeling. De definitie van kwaliteit die Menzis hanteert, is zeker niet de definitie die wij in onze praktijk hanteren.

De eisen die ze stellen leiden tot hogere praktijkkosten, waar geen tariefsverhoging tegenover staat. Onlangs zei Wouter Bos, de nieuwe voorzitter van Menzis, dat een premiestijging noodzakelijk is, omdat de lonen in de zorg sterk stijgen. Helaas geldt dit blijkbaar niet voor de fysiotherapeuten, want in de nieuwe contracten blijven de tarieven hetzelfde.


Zorg en Zekerheid is een andere zorgverzekeraar die in het contact voor 2023 extra eisen stelt. Door hen wordt de praktijk verplicht om deel te nemen aan een soort coöperatie (een samenwerkingsverband van minimaal 100 fysiotherapeuten). Dit kost veel geld en administratieve verplichtingen die niet vergoed worden. Als een praktijk hier niet aan voldoet, verlaagt deze zorgverzekeraar het tarief met 10% per behandeling naar € 30,68, en dat bij een inflatie van meer dan 10%.

Ook bij de verzekeraars vallend onder VGZ (Univé, IZZ, IZA) komen er veranderingen aan. Zij gaan meer en meer aansturen op E-health en het toepassen van zorgplannen. Op zich is dit niet verkeerd, maar om deze zorgplannen toe te kunnen passen moet de praktijk verplicht lid worden van het samenwerkingsverband Zorg1. Deze samenwerking brengt hoge kosten met zich mee en daarnaast moet ook nog worden betaald per zorgplan. Dit gaat duizenden euro’s per jaar kosten, zonder dat er een kostendekkend tarief tegenover staat. 

 

Door dit alles hebben we als praktijk het gevoel dat we met de rug tegen de muur staan. Als Fysio Team Hoorn willen en kunnen we niet voldoen aan de toegenomen eisen van de zorgverzekeraars. We willen de tijd aan goede zorg besteden en niet aan onzinnige administratieve, kostenverhogende rompslomp.  

Concreet betekent dit dat we overwegen om het contract voor 2023 van Menzis en Zorg en Zekerheid niet te tekenen. Zodat we onze eigen kostendekkende tarieven kunnen rekenen bij de patiënten die bij deze zorgverzekeraars verzekerd zijn. De patiënt kan de rekening dan zelf indienen bij de verzekeraar, waarna deze de kosten volgens de polisvoorwaarden vergoedt. 

Voor ons als behandelaars wordt de strop om onze nek steeds strakker aangetrokken door de zorgverzekeraars, totdat het onze dood wordt. Een langzame dood welteverstaan voor de fysiotherapie.

 

Via onze social media en nieuwsbrief plaatsen we binnenkort een overzicht van de verzekeraars waarmee wel of niet een contract wordt afgesloten.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Verlicht uw slijmbeursontsteking met behulp van fysiotherapie

Verlicht uw slijmbeursontsteking met behulp van fysiotherapie

Een slijmbeursontsteking; u heeft er vast wel eens van gehoord of misschien heeft u er zelf wel eens last van gehad. Een slijmbeursontsteking is een aandoening die wij vaak terugzien in onze praktijk en waar onze fysiotherapeuten...

Lees meer »

Scheenbeenklachten bij hardlopen

Scheenbeenklachten bij hardlopen

Er zijn veel verschillende benamingen voor scheenbeenklachten. Zoals bijvoorbeeld shin splints, athletes shin, springschenen of springbenen. Hoe het ook heet, scheenbeenklachten of scheenbeenblessures zijn geen pretje. U kunt...

Lees meer »

De 3 meest voorkomende schouderklachten

De 3 meest voorkomende schouderklachten

Wanneer u last krijgt van één van uw schouders merkt u direct hoe vaak u uw schouders beweegt. Bijvoorbeeld bij het aantrekken van uw jas. Of bij het kammen van uw haar of het tillen van de boodschappentas. Die dagelijkse activiteiten...

Lees meer »

Voorkom blessures tijdens wintersport met deze drie tips

Voorkom blessures tijdens wintersport met deze drie tips

Jaarlijks zien we veel sportblessures onder wintersporters. Daarbij zien we niet alleen knie- en enkelblessures voorbij komen, maar ook letsel aan hoofd, schouders, rug en zelfs de tenen. Als u vaak op de skipiste staat, weet...

Lees meer »

Spierpijn door stress

Spierpijn door stress

Spierpijn in uw rug, schouders of nek? Dat kan door stress komen! Heeft u regelmatig last van rugpijn? Of staan de spieren in uw nek gespannen? Dan kan het goed zijn dat u misschien ongemerkt ontzettend veel stress ervaart. Dat...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2023 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven