De fysiotherapie is ziek en ondergaat een langzame dood

Wat is er aan de hand in fysiotherapieland?

Tijdens de laatste maanden van een kalenderjaar sturen de zorgverzekeraars hun nieuwe contracten weer naar de fysiotherapiepraktijken. Dit zijn geen uniforme contracten. Iedere verzekeraar stelt namelijk zijn eigen voorwaarden, waarover niet onderhandeld kan worden. Het is letterlijk tekenen bij het kruisje. Ook worden de eisen van de zorgverzekeraar ieder jaar zwaarder en is er al 15 jaar nauwelijks sprake van een tariefsverhoging of indexatie. 

 

Zorgverzekeraar Menzis eist bijvoorbeeld dat een praktijk, om een contract te krijgen bij hen, iedere maand data uit de behandeldossiers van de patiënten aanlevert. Daarnaast eist Menzis dat iedere behandelaar in de praktijk elk jaar drie keer een intervisiebijeenkomst volgt, onder begeleiding van een door hen goedgekeurde intervisiecoach en een door hen vastgesteld thema; namelijk data en uitkomstmaten. Dit onder de noemer van het bereiken van betere kwaliteit van de fysiotherapiebehandeling. De definitie van kwaliteit die Menzis hanteert, is zeker niet de definitie die wij in onze praktijk hanteren.

De eisen die ze stellen leiden tot hogere praktijkkosten, waar geen tariefsverhoging tegenover staat. Onlangs zei Wouter Bos, de nieuwe voorzitter van Menzis, dat een premiestijging noodzakelijk is, omdat de lonen in de zorg sterk stijgen. Helaas geldt dit blijkbaar niet voor de fysiotherapeuten, want in de nieuwe contracten blijven de tarieven hetzelfde.


Zorg en Zekerheid is een andere zorgverzekeraar die in het contact voor 2023 extra eisen stelt. Door hen wordt de praktijk verplicht om deel te nemen aan een soort coöperatie (een samenwerkingsverband van minimaal 100 fysiotherapeuten). Dit kost veel geld en administratieve verplichtingen die niet vergoed worden. Als een praktijk hier niet aan voldoet, verlaagt deze zorgverzekeraar het tarief met 10% per behandeling naar € 30,68, en dat bij een inflatie van meer dan 10%.

Ook bij de verzekeraars vallend onder VGZ (Univé, IZZ, IZA) komen er veranderingen aan. Zij gaan meer en meer aansturen op E-health en het toepassen van zorgplannen. Op zich is dit niet verkeerd, maar om deze zorgplannen toe te kunnen passen moet de praktijk verplicht lid worden van het samenwerkingsverband Zorg1. Deze samenwerking brengt hoge kosten met zich mee en daarnaast moet ook nog worden betaald per zorgplan. Dit gaat duizenden euro’s per jaar kosten, zonder dat er een kostendekkend tarief tegenover staat. 

 

Door dit alles hebben we als praktijk het gevoel dat we met de rug tegen de muur staan. Als Fysio Team Hoorn willen en kunnen we niet voldoen aan de toegenomen eisen van de zorgverzekeraars. We willen de tijd aan goede zorg besteden en niet aan onzinnige administratieve, kostenverhogende rompslomp.  

Concreet betekent dit dat we overwegen om het contract voor 2023 van Menzis en Zorg en Zekerheid niet te tekenen. Zodat we onze eigen kostendekkende tarieven kunnen rekenen bij de patiënten die bij deze zorgverzekeraars verzekerd zijn. De patiënt kan de rekening dan zelf indienen bij de verzekeraar, waarna deze de kosten volgens de polisvoorwaarden vergoedt. 

Voor ons als behandelaars wordt de strop om onze nek steeds strakker aangetrokken door de zorgverzekeraars, totdat het onze dood wordt. Een langzame dood welteverstaan voor de fysiotherapie.

 

Via onze social media en nieuwsbrief plaatsen we binnenkort een overzicht van de verzekeraars waarmee wel of niet een contract wordt afgesloten.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven