Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek en mentaal in topvorm kunt blijven. Zo kunt u optimaal genieten van uw oude dag.

 

Zorg dat u regelmatig beweegt

Een van de belangrijkste manieren om fit te blijven, is door te blijven bewegen. Dit hoeft niet intensief te zijn, maar het moet consistent blijven. Er zijn verschillende activiteiten die u kunt overwegen:

 

  • Wandelen: wandelen is een laagdrempelige manier om dagelijks in beweging te blijven. Het bevordert de gezondheid van het hart en het helpt bij het behouden van een gezond gewicht. 
  • Fietsen: bent u op zoek naar een goede manier om uw benen en uw hart te trainen? Dan is fietsen wat voor u! Een ander voordeel van de fiets is dat u op een milieuvriendelijke manier de omgeving kunt verkennen of bij kennissen op bezoek kan gaan. 
  • Zwemmen: dit is een weinig belastende oefening waarbij u alle spiergroepen traint. Daarnaast is zwemmen ook een goede optie voor mensen die last hebben van gewrichtsproblemen. 
  • Tai Chi en Yoga: Deze activiteiten bevorderen flexibiliteit en zorgen voor balans en mentale rust. Daarnaast zijn deze activiteiten goed voor het verminderen van stress en angst. Daarnaast kan Tai Chi ook bevorderlijk zijn voor mensen met artrose.

 

Eet gezond 

Een goed gebalanceerd dieet is erg belangrijk voor een goede gezondheid, vooral naarmate u ouder wordt. Door gezond en gevarieerd te eten heeft u minder risico op gewichtstoename en gewichtsverlies, osteoporose, botbreuken, griep en andere aandoeningen. Maar wat kunt u het beste eten om een gezond voedingspatroon te behouden?

 

Eet veel groenten en fruit

Deze zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door voldoende groente en fruit te eten, wordt u geholpen bij het bestrijden van ziektes.

 

Kies voor volkoren

Volkorenproducten zoals volkorenbrood, pasta en rijst bevatten meer vezels. Het is belangrijk om genoeg vezels binnen te krijgen. Deze dragen namelijk bij aan een soepele spijsvertering.

 

Eet niet te veel vetten en suikers

Het eten van te veel verzadigde vetten en suikers kan leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes. Het is daarom belangrijk om de inname hiervan te beperken. 

 

Drink voldoende water

Water drinken is ontzettend belangrijk. Het helpt bij het handhaven van uw energieniveau en daarnaast bevordert het een goede spijsvertering. 

 

Blijf mentaal actief tijdens uw pensioen

Mentaal fit blijven is net zo belangrijk als fysiek fit blijven. Zorg er daarom voor dat u uw geest scherp houdt. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld boeken te lezen, puzzels te maken of spelletjes te spelen. Daarnaast is het belangrijk om sociaal actief te blijven en uw contacten te onderhouden. Dit speelt een belangrijke rol in uw algehele welzijn. U kunt bijvoorbeeld samen gaan wandelen en fietsen, of u speelt een spelletje in het buurthuis. 

 

Zorg voor een goede nachtrust

Slaap is een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid. Door goed te slapen herstelt het lichaam, zowel fysiek als geestelijk. U kunt een goede nachtrust behouden door bijvoorbeeld iedere dag dezelfde bedtijden aan te houden. Door rond dezelfde tijd naar bed te gaan en rond dezelfde tijd op te staan, kunt u een gezonde slaaproutine onderhouden. Zorg er ook voor dat uw slaapkamer een donkere, stille en koele omgeving is, zodat u in alle rust kunt slapen. 

 

Wat kan de fysiotherapeut betekenen tijdens uw pensioen?

Kunt u wel wat hulp gebruiken om fit te blijven tijdens uw pensioen? Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het opstellen van persoonlijke oefenprogramma’s om uw mobiliteit, kracht en flexibiliteit te verbeteren. Bent u benieuwd hoe onze fysiotherapeuten u kunnen helpen? Neem dan contact op door te bellen naar 0229-233-560, te mailen naar info@fysioteamhoorn.nl of door het contactformulier in te vullen op onze website. 

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven