Waarom is wandelen zo ongelooflijk gezond?

We vergeten al snel dat bewegen essentieel is voor een goede gemoedstoestand. Immers; een fit lichaam helpt bij een gezonde geest! April is de perfecte maand om uw wandelschoenen aan te trekken en lekker naar buiten te gaan. Dagelijks een half uurtje wandelen, daar kan namelijk geen pil tegenop. Het zorgt voor vermindering van stress, uw hart- en longen worden er sterker van, uw geheugen wordt beter en het prikkelt de creatieve geest! Daarnaast is het ook nog één van de meest verantwoorde manieren van bewegen en mooi meegenomen is dat u er ook nog (flink) van kunt afvallen!

 

Wandelen helpt…

 

...voor sterke spieren en botten

Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Door onvoldoende beweging kan het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen waardoor u weer soepeler kunt bewegen.

 

...voor hart en bloedvaten

Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten.

 

...voor de longen

Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

 

...tegen diabetes

Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.

 

...voor de hersenen

Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

 

...tegen stress en depressie

Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.

 

...voor de nachtrust

Wandelen is ook goed voor een goede nachtrust, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.

 

...om af te vallen

Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen.

 

...voor de darmen

Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

Wij krijgen vaak te horen dat er doordeweeks weinig tijd is om te bewegen/sporten. Dat een drukke baan en/of gezinsleven het niet toelaat om ruimte te maken voor beweging. Wij geven een aantal tips hoe u het wandelen makkelijk in uw dagelijkse routine kunt implementeren en hoe u het beste resultaat kunt behalen uit het wandelen:

 

  1. Wandelen tijdens en naar het werk

Ga naar buiten, geniet van uw lunch tijdens een frisse of zomerse wandeling of woont u in de buurt van het werk? Laat de fiets of auto eens staan of stap een halte eerder uit, een blokje om is zo gemaakt! 

 

Ook op kantoor kunt u verschillende momenten aangrijpen om een (kleine) wandeling te maken. Heeft u een collega nodig die op een verdieping hoger werkt? Neem de trap i.p.v. de lift! Verplaats de telefoontjes naar de gang om net even wat extra meters te maken of haal eens koffie of thee voor uw collega’s bij het apparaat om de hoek. Elke meter die u maakt, is er één! :-)

 

  1. Loop rechtop en ontspannen, in een tempo dat gemakkelijk vol te houden is.

Maak de passen niet te groot, wikkel uw voeten goed af en laat uw armen soepel mee bewegen. Het is niet nodig extra stevig met de armen te zwaaien.

 

  1. Wissel sneller wandelen af met rustig lopen

Dit doet u door bijvoorbeeld een minuut snel en dan weer twee minuten in uw normale tempo te wandelen.

 

  1. Maak een trainingsschema

Wie niet zo’n beste conditie heeft, doet er goed aan het wandelritme geleidelijk op te bouwen. Een trainingsschema voorkomt spierpijn en pijnlijke schenen. Op www.nwb-wandelen.nl (de site van de Nederlandse Wandelsport Bond) en www.wandeltraining.nl vind u schema’s en tips. Kort gezegd komt het erop neer dat u steeds meer minuten stevig doorloopt en dat afwisselt met twee minuten rustig lopen.

 

  1. Breng de (klein)kinderen lopend naar school

Vaak zijn basisscholen op loopafstand, maar omdat het ‘makkelijk’ is pakken we toch maar snel even de auto om de kinderen naar school te brengen. Nu de lente is aangebroken is er niets lekkerders om even een frisse neus te halen. Met de kinderen wandelen naar school werkt ook meteen positief voor de relatie met uw (klein)kind. De leuke verhalen van kinderen en hun eerlijke en humoristische manier van omdenken schept een bijzondere band en houden de geest jong.

 

  1. Neem een hond

Staat er al jarenlang een trouwe viervoeter op het verlanglijstje? Dan is het tijd om daar nu een keer actie in te ondernemen. Ze zorgen er namelijk voor dat u heel snel op 30 minuten wandelen per dag uitkomt. Daarnaast wijzen onderzoeken uit dat dieren therapeutisch kunnen werken en daarnaast houden ze u nog in beweging ook. 

 

  1. Betrek uw gezin in uw voornemens

Laat uw gezin en/of naasten weten dat u meer wilt en gaat bewegen. Zij helpen u hier vast graag aan te herinneren. ‘Even vergeten’ is nu geen excuus meer!

 

 

Bronnen:

https://tuincentrum-werkhoven.nl/dit-is-waarom-tuinieren-goed-is-voor-jou/

https://www.ad.nl/ad-werkt/waarom-wandelen-beter-is-tegen-stress-dan-fietsen-of-rennen~a394ebe9/

https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/stress/wandelen-tegen-stress?utm_source=https://www.intermediair.nl/&utm_medium=tekstlink&utm_campaign=content&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.ad.nl%2Fad-werkt%2Fwaarom-wandelen-beter-is-tegen-stress-dan-fietsen-of-rennen~a394ebe9%2F

https://www.gezondheidsnet.nl/wandelen/daarom-is-wandelen-zo-gezond

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Iedereen die weleens last heeft gehad van pijn in de elleboog weet hoe vervelend en beperkend dit kan zijn. Uw dagelijkse activiteiten, hobby’s en zelfs uw werk kunnen er flink onder lijden. Twee veelvoorkomende oorzaken van elleboogpijn...

Lees meer »

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

‘Elke ochtend begon Peter met dezelfde strijd. Zijn wekker ging af en toen hij langzaam zijn ogen opende, voelde hij het alweer: ochtendpijn. Een zeurende pijn in zijn nek en rug. Het was alsof de nacht geen rust, maar alleen...

Lees meer »

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven