Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2019?

Ieder jaar opnieuw verandert de inhoud van uw basispakket. Op 1 juni 2018 heeft de overheid aangekondigd wat de wijzigingen voor 2019 zijn. Wij hebben de veranderingen op het gebied van fysiotherapie voor u op een rijtje gezet.

COPD en fysiotherapie

Heeft u COPD? Dan is fysiotherapie een zeer belangrijk onderdeel van uw revalidatie. Gelukkig beseft de zorgverzekeraar dit ook.

Betalen uit eigen portemonnee

Op dit moment zijn patiënten met matige tot zeer ernstige COPD genoodzaakt om de eerste 20 behandelingen uit eigen portemonnee te betalen, voordat zij deel kunnen nemen aan het fysiotherapeutische traject. Veel mensen kunnen dit niet betalen, met als gevolg ergere longaandoeningen of ziekenhuisopnamen.

Vergoeding per 1 januari 2019
Per 1 januari 2019 wordt, afhankelijk van ernst van de aandoening, oefentherapie onder supervisie van een fysiotherapeut al vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit het basispakket! Hier wordt vanaf 1 januari 2019 echter wel een maximum aan gesteld. Tot 1 januari 2019 is het namelijk zo dat na de eerste 20 behandelingen geen maximum gesteld aan het aantal vergoede vervolgbehandelingen.

COPD behandeling bij ons in de praktijk

U kunt bij ons in de praktijk ook terecht voor COPD klachten. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u graag om de juiste ademhalingstechniek onder de knie te krijgen, slijm makkelijker op te hoesten, longaanvallen op tijd te herkennen en ook om u fysiek weer sterker te maken. Daarnaast geven wij u ook graag advies en tips, zodat u ook in uw dagelijks leven de klachten de baas kan blijven.

Meer ruimte voor preventie
Naast dat oefentherapie bij COPD vanaf 1 januari 2019 volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering, komt er ook meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Huisartsen kunnen vanaf dan mensen met een hoog gezondheidsrisico door overgewicht, doorverwijzen naar een zogenaamde gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Aanbieders van deze leefstijlinterventie programma's kunnen de kosten daarvan declareren bij de zorgverzekeraar.

Minder eten en meer bewegen
GLI is gericht op het tegengaan van overgewicht door onder begeleiding van een therapeut minder te eten, meer te bewegen en wanneer nodig met psychologische ondersteuning te werken aan gedragsverandering.

Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking
De huisarts bepaalt wie er in aanmerking kan komen voor een vergoeding. Niet iedereen met overgewicht komt dus in aanmerking. Dit kan pas vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR). Dit wordt door de huisarts bepaald aan de hand van de NHG-richtlijn en Zorgstandaard Obesitas. Denkt u dat u in aanmerking komt? Vraag dan uw huisarts om een doorverwijzing.

Meer informatie
Bent u op zoek naar een behandeling voor COPD-klachten of heeft u een hoog gezondheidsrisico door overgewicht en op zoek naar een leefstijlinterventie programma? Dan bent u bij ons in de praktijk aan het juiste adres! Rick Boersen heeft vanuit het claudicationet de cursus lifestyle coach gevolgd bij de HAN. Bij hem bent u dan ook in goede handen  als u uw leefstijl wilt gaan veranderen. Wanneer u vragen heeft betreffende het bovenstaande of u wilt zich oriënteren wat wij voor u kunnen betekenen, belt u gerust of kom even langs!

Voor meer informatie over alle veranderingen van in het basispakket van de zorgverzekering kunt u kijken op de volgende websites:

https://www.poliswijzer.nl/nieuws/basisverzekering-2019-wat-verandert-er-voor-mij

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/veranderingen-basispakket-2019

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

Als fysiotherapeuten zien we regelmatig sportgerelateerde blessures. Een aandoening die veel bij wielrenners voorkomt is de 'fietsershand' of 'ulnaris compressie'. In deze blog duiken we wat dieper in op de oorzaken, hoe u het...

Lees meer »

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Heeft u weleens het gevoel dat er een mierenkolonie door uw benen loopt? Dit gebeurt vaak ‘s avonds of ‘s nachts. Het lijkt onmogelijk om stil te zitten of te liggen en voor uw gevoel moet u rondjes lopen om van deze vervelende...

Lees meer »

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Heeft u ruggengraat? Dan weet u als geen ander hoe pijn, krampen en zwakte in uw been uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. De pijn die verergert bij hoesten, niezen of buigen kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar hier is het...

Lees meer »

Knakkende knieën, kan het kwaad?

Knakkende knieën, kan het kwaad?

U staat op van de bank en hoort een knak in uw knie. Toch hoeft u hier niet meteen bang voor te zijn. Iedereen ervaart weleens een krakende of knakkende knie. Maar wat veroorzaakt dit geluid? Is het iets om u zorgen over te maken?...

Lees meer »

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

We leven in een drukke wereld waarin stress vaak een grote rol speelt. Een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen, is door regelmatig te bewegen. In deze blog ontdekt u hoe regelmatige beweging uw mentale welzijn...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven