Conditieopbouw voor een operatie, revalidatie na een operatie!
Een operatie is iets waar niemand op zit te wachten, maar soms is het onvermijdelijk. Een operatie heeft grote invloed op het functioneren van uw lichaam. Bent u geopereerd aan uw nek, rug, heup, knie, enkel, schouder of elleboog? Dan zult u daarna waarschijnlijk moeten revalideren. Dit vraagt fysiek veel van u. Of het nu om een nieuwe heup, een hernia of uw enkel gaat, uit onderzoek blijkt: hoe fitter u het ziekenhuis in gaat, hoe beter u eruit komt.
Voor de operatie
Het is belangrijk zo fit mogelijk op de operatietafel te verschijnen. Hoe doet u dat? In sommige ziekenhuizen gaan patiënten voorafgaand aan een geplande operatie twee keer per week naar een fysiotherapeut om te werken aan hun conditie en kracht. Het blijkt dat deze patiënten minder complicaties krijgen na de operatie. Wat het effect is van deze ‘prevalidatie’ op het herstel wordt momenteel onderzocht. Ook wanneer het ziekenhuis geen programma aanbiedt, kunt u veel zelf doen. Blijf wandelen, fietsen en sporten en probeer dit het liefst iets meer te doen dan voorheen. Ga naar een sportschool, of maak een afspraak met onze fysiopraktijk voor extra ondersteuning; veel aanvullende verzekeringen vergoeden dit.
Gezond eten
Ook gezond eten is belangrijk als voorbereiding op een operatie. Wanneer u ziek bent, kunt u ondervoed zijn zonder dat u het weet. Bij ondervoeding is er een tekort aan energie en voedingsstoffen in het lichaam. Deze stoffen heeft het lichaam bijvoorbeeld nodig om spieren en wonden te laten herstellen. Ondervoede patiënten herstellen langzamer van ziekten en operaties, hebben een lagere weerstand en meer kans op vallen en complicaties zoals infecties. Ook liggen ze gemiddeld anderhalve dag langer in het ziekenhuis. Ondervoeding kunt u voorkomen door veel eiwitrijke producten te eten. Wilt u hierbij hulp hebben neem dan contact op met een diëtist of de huisarts. Zij kunnen u helpen met het samenstellen van een dieet, om u zo fit en gezond mogelijk de operatietafel op te krijgen.
In het ziekenhuis
De dag voor de operatie trekken de meeste patiënten hun pyjama aan (in het ziekenhuis) en gaan ze liggen. Maar door de hele dag in bed te liggen nemen uw spiermassa, spierkracht en conditie in rap tempo af. Na één dag in bed liggen bent u al 5% van uw spierkracht kwijt. Eenmaal verloren spiermassa, kan niet zo snel worden opgebouwd als dat het was afgebouwd. Blijf daarom zo actief mogelijk en voorkom ook de kans op complicaties als doorliggen, longontsteking en verstopping.
Lange tijd was het gebruikelijk voor een operatie nuchter te blijven. Tegenwoordig is het advies juist om zes uur voor een operatie nog een lichte eiwitrijke maaltijd te eten, en tot twee uur voor een operatie nog bijvoorbeeld heldere limonade te drinken. Zo’n lichte maaltijd en de limonade zijn al uit de maag verdwenen als de operatie begint en ze verkleinen de kans op slapheid en misselijkheid na de operatie. Het herstellen van een operatie is te vergelijken met topsport. Het lichaam maakt overuren om de wond te repareren en dat vreet energie. Na een operatie is de behoefte aan eiwitten én calorieën verhoogd. Het lichaam heeft eiwitten nodig om wonden te herstellen en om spieren weer op te bouwen.
Na de operatie
In het ziekenhuis wordt na de operatie meestal bekeken of u thuis kunt revalideren en welke behandeling daarbij passend is, of dat het beter is om tijdelijk naar een revalidatiekliniek of fysiopraktijk te gaan voor een intensievere revalidatie.
Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van het herstel. Om uw bewegingsapparaat weer “op de rails” te krijgen, is het van groot belang dat u op een verantwoorde en gecontroleerde manier weer begint met bewegen. Als u dat bij ons in de praktijk doet, wordt er met behulp van een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek een behandelplan opgesteld. Als dit behandelplan goed opgevolgd wordt en uzelf uw oefeningen ook thuis doet:
- Neemt de pijn sneller af dan zonder fysiotherapie;
- Verloopt het herstel vlotter;
- Loopt u minder risico aan het bewegingsapparaat;
- Krijgt u weer controle en grip op uw herstel;
Fysiotherapie bij verschillende operaties
Operatie aan de buik
Na een operatie aan uw buik zijn er enkele risico’s op complicaties. Wij kunnen u helpen deze risico’s te verkleinen dan wel te verhelpen. Na een buikoperatie is de kans aanwezig dat u een longontsteking oploopt. Om de kans hierop te verkleinen kunnen onze fysiotherapeuten u specifieke ademhalingsoefeningen leren en u helpen in beweging te blijven om te voorkomen dat uw conditie afneemt.
Operatie aan de rug
Na een operatie aan uw rug zal de stabiliteit daarvan tijdelijk verminderen. Daarom is het erg belangrijk dat u uw rug- en buikspieren traint. Zo wordt uw rug sterker en neemt de kans af dat u nogmaals moet worden geopereerd. Wij kunnen u na de operatie begeleiden en u zo weer klaarstomen voor uw werk, sport of hobby’s.
Operatie aan de knie of heup
Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het ondersteunen bij revalidatie na een knie- of heupoperatie. Zij beschikken over jarenlange ervaring en zijn direct betrokken bij nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.
Operatie aan de schouder
Voor revalidatie na een operatie aan de schouder bent u bij ons aan het juiste adres. De revalidatie na een schouderoperatie is vaak erg complex. Het is van belang dat u de juiste oefeningen krijgt en het juiste advies zodat u zo spoedig mogelijk hersteld.
Hoe kunnen wij u helpen?
Heeft u binnenkort een operatie op de planning staan en wilt u daarna zo snel mogelijk uw leven weer oppakken? Of bent u geopereerd en zoekt u ondersteuning bij de revalidatie? Neem dan contact met ons op!
Bron: