Fietsen is goed voor de conditie

Fietsen is gezond!

In Nederland wonen ongeveer 17 miljoen mensen, maar gezamenlijk hebben wij maar liefst 25 miljoen fietsen. Wereldwijd worden wij dan ook bestempeld als een echt fietsvolk. Door weer en wind of enkel bij mooi weer, voor plezier of naar het werk; wij fietsen bijna allemaal! En fietsen is gezond! Fietsen helpt om gewicht te verliezen, conditie en weerstand te verbeteren, diverse ziekten te voorkomen en ook nog eens beter te slapen. En het kan altijd, overal en in uw eigen tempo! Kent u alle voordelen van fietsen? 

 

 

1. Fietsen helpt tegen overgewicht

Wilt u afvallen? Dan is fietsen een goede en verantwoorde manier om dit doel te bereiken. Een half uurtje per dag fietsen op een gemiddeld tempo (dus niet te langzaam), zet de vetverbranding al aardig in gang. Fiets niet te hard, want dan verbrandt u meer koolhydraten dan vet. Het mooie van fietsen: de vetverbranding stopt niet na het fietsen! Dankzij de toename van actief spierweefsel gaat de vetverbranding ook na het fietsen nog door. En juist als u wat zwaarder bent, is fietsen ideaal. Doordat u tijdens het bewegen op een zadel zit, hoeven uw knieën en enkels uw gewicht niet te dragen.

2. Fietsen leidt tot betere spieropbouw en conditie

Fietsen is goed voor uw hele lichaam. U gebruikt niet alleen uw benen en voeten om te trappen. U gebruikt ook spieren om in balans te blijven, te sturen en om kracht te zetten. Fietst u regelmatig, dan werkt u aan uw spieropbouw. Dit verhoogt uw uithoudingsvermogen, zodat u steeds langere stukken kunt fietsen met minder moeite. En de kans op blessures is minimaal. Bij andere sporten, zoals bijvoorbeeld hardlopen, worden uw spieren en gewrichten veel meer belast, terwijl fietsen net zo goed is.

3. Fietsen vermindert stress en is goed voor de geest

Fietsen is heerlijk als ontspanning. U kunt namelijk tegelijkertijd bewegen en om u heen kijken.  Dit geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Fietsen zorgt voor een vermindering van stress en meer ruimte in uw geest. U creëert ruimte in uw hoofd die anders misschien vol zat met gedachten, stress en getob. Het is eigenlijk bijna een vorm van meditatie, zeker als u buiten fietst. Alleen dan met extra beweging. Een positieve boost voor uw mentale gezondheid!

4. Fietsen helpt ziektes voorkomen

Fietsen is goed voor uw immuunsysteem. Door beweging, gaat uw bloed beter stromen en worden diverse afvalstoffen afgevoerd uit uw lichaam. Ook zal uw lichaam sterker worden en beter weerbaar zijn tegen allerlei ziekten en aandoeningen. Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verkleint u met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden uw bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.  

5. Fietsen verlaagt een te hoge cholesterol

Heeft u last van een te hoge cholesterol? Dit houdt in dat uw LDL cholesterol te hoog is en uw HDL mogelijkerwijs juist te laag. Slikt u hiervoor medicatie? Dan is meer sporten en fietsen een absolute aanrader. Uw LDL cholesterol schiet omlaag, terwijl uw HDL juist wordt verhoogd.

6. Fietsen is goed voor de hersenen

Fietsen biedt niet enkel positieve effecten op uw lichaam, het is ook goed voor uw hersenen. Wanneer u sport gaat uw hart harder pompen en wordt de bloedtoevoer naar de hersenen bevorderd. Uw hersenen krijgen meer zuurstof en daardoor meer scherpte, helderheid en een beter geheugen!

7. Fietsen zorgt ervoor dat u dieper en beter slaapt

Heeft u vaak last van rusteloze nachten, of kunt u moeilijk in slaap vallen? Ga dan fietsen: dé manier om beter, dieper en fijner te slapen. Als u iedere dag een half uurtje fietst, heeft u minder tijd nodig hebt om in slaap te vallen en slaapt u langer. Dat komt ook omdat u fietst in de buitenlucht. De frisse lucht voorziet uw hersenen van de nodige zuurstof. Daarnaast kunt u zich in de natuur heerlijk ontspannen. En omdat u buiten bent en veel daglicht ziet, zal uw lichaam een beter bioritme ontwikkelen. Uw lichaam zal ’s avonds sneller moe zijn, wanneer het donker wordt. Daardoor valt u beter in slaap en zult u ook rustiger slapen.

Pak de fiets en ga eropuit!

Bent u geoefend of ongeoefend? Het maakt niet uit.  Fietsen maakt het mogelijk om er met een zeer uiteenlopende groep mensen met verschillende conditie niveaus samen op uit te trekken. Dus pak vandaag nog uw fiets en ga op uw eigen tempo van start. Want van fietsen wordt u fit, sterk, gezond én gelukkig!

Heeft u klachten bij het fietsen? Neem dan contact op met Fysioteam Hoorn

Heeft u last van een blessure of lichamelijke beperking, maar wilt u toch fietsen? Wij helpen u graag te bepalen wat er wél mogelijk is om op een verantwoorde manier in beweging te komen en te blijven. Wilt u een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Bel dan 0229-233-560, stuur een e-mail naar info@fysioteamhoorn.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Iedereen die weleens last heeft gehad van pijn in de elleboog weet hoe vervelend en beperkend dit kan zijn. Uw dagelijkse activiteiten, hobby’s en zelfs uw werk kunnen er flink onder lijden. Twee veelvoorkomende oorzaken van elleboogpijn...

Lees meer »

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

‘Elke ochtend begon Peter met dezelfde strijd. Zijn wekker ging af en toen hij langzaam zijn ogen opende, voelde hij het alweer: ochtendpijn. Een zeurende pijn in zijn nek en rug. Het was alsof de nacht geen rust, maar alleen...

Lees meer »

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven