Fysiotherapie wordt steeds belangrijker in de samenleving

Dit komt vooral door bewustwording leefstijl en toename chronische aandoeningen!

 

Goed nieuws voor ons fysiotherapeuten, want voor steeds meer aandoeningen wordt de toegevoegde waarde van fysiotherapie wetenschappelijk aangetoond. Dit komt enerzijds omdat er steeds meer mensen een chronische aandoening hebben en anderzijds omdat het merendeel van de bevolking bezig is met een gezonde leefstijl waar goede voeding en beweging bij horen. Fysiotherapie speelt zowel een rol bij het voorkomen van (chronische) klachten als bij het herstellen van (chronische) klachten.

 

Cijfers

Dat de rol van de fysiotherapeut steeds belangrijker wordt blijkt ook uit de cijfers. In 1980 maakte zeven procent van de bevolking gebruik van een fysiotherapeut. In 2016 bracht 24 procent van de bevolking een bezoekje aan onze beroepsgroep. Door het stijgen van de gemiddelde leeftijd neemt ook het aantal mensen met een chronische ziekte toe. Daar ziet SOMT een rol weggelegd voor de fysiotherapeut.

 

Wat wordt verstaan onder chronische aandoeningen?

Een chronische aandoening is een aandoening die lange tijd voortduurt. In Nederland wordt, afhankelijk van de ziekte, een termijn van het aanhouden van de klacht van langer dan zes weken tot zes maanden gehanteerd.

 

Wat zijn veel voorkomende chronische aandoeningen:

  • chronische nek- en rugklachten
  • artrose (slijtage)
  • diabetes
  • Hart- en vaatziektes
  • kanker
  • stemming- en angststoornissen

 

 

Uit het trendscenario rapport van Rijksinstituut voor Volksgezondheid

en Milieu komt naar voren dat:

  1. In 2015 50 procent van de mensen minimaal één chronische aandoening had; in 2040 is dat 54 procent.
  2. Eén op de drie Nederlanders heeft dan twee of meer chronische aandoeningen, en bijna één op de vijf drie of meer.
  3. Niet alle mensen met een chronische aandoening gaan ieder jaar naar de huisarts, en de meerderheid voelt zich gezond en niet beperkt.
  4. Net als in 2015 komen in 2040 nek- en rugklachten, artrose en diabetes het meeste voor.
  5. Artrose en diabetes behoren ook tot de grootste stijgers in aantal; daarnaast zal het aantal mensen met gezichtsstoornissen en coronaire hartziekten sterk toenemen tot 2040.
  6. In 2040 zijn kanker, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen de diagnosegroepen die de meeste ziektelast veroorzaken.
  7. Van de specifieke aandoeningen veroorzaken dementie en artrose de grootste toename in ziektelast tot 2040, en dementie wordt daarmee de grootste oorzaak.
  8. Ondanks dat er nauwelijks mensen overlijden aan stemmings- en angststoornissen, veroorzaken deze aandoeningen wel veel ziektelast.

Vanuit het Rug Expertise centrum hebben we een speciaal programma ontwikkeld voor mensen met chronische lage rug en nekklachten. In dit programma wordt er naast oefeningen ook aandacht besteedt aan pijneducatie en het aannemen van een gezonde lifestyle.

 

Bronnen:

https://www.ad.nl/amersfoort/amersfoortse-universiteit-wil-campus-bouwen~a6e4f72f/

https://www.vtv2018.nl/aandoeningen

 

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Zweepslag: voorkomen is beter dan genezen

Zweepslag: voorkomen is beter dan genezen

Het kan u zomaar gebeuren: u bent lekker aan het sporten en ineens voelt u een scherpe pijn in uw kuit. Doorlopen is geen optie meer, want dit is vaak veel te pijnlijk. Klinkt het u bekend? Dan kan het zijn dat u een zweepslag...

Lees meer »

Rugpijn: oorzaken en tips op een rijtje

Rugpijn: oorzaken en tips op een rijtje

Rugpijn: oorzaken en tips op een rijtje Wist u dat lage rugpijn één van de meest voorkomende gezondheidsklachten is? Niet zo gek dus als u er weleens last van heeft gehad. De klachten nemen vaak toe naarmate uw leeftijd vordert....

Lees meer »

3 tips om uw leven met COPD positief te beïnvloeden

3 tips om uw leven met COPD positief te beïnvloeden

Heeft u van uw huisarts of longarts te horen gekregen dat u COPD hebt? Dat kan uw leven behoorlijk op z’n kop zetten. COPD is de Engelse afkorting van Chronische Obstructieve Long Ziekte. Het is een ongeneeslijke ziekte en u moet...

Lees meer »

Krachttraining: Practice makes perfect! Lees onze tips!

Krachttraining: Practice makes perfect! Lees onze tips!

Krachttraining is vrijwel de bekendste vorm van fitness. Het doel is meestal dat u sterker wilt worden. Daarnaast wordt krachttraining ook gebruikt voor andere doelen. Zo kunt u het doel hebben om uw spiermassa te laten groeien,...

Lees meer »

Scoliose en kyfose: wat is het en wat kunt u doen?

Scoliose en kyfose: wat is het en wat kunt u doen?

Heeft u wel eens het idee dat uw rug niet helemaal recht staat? Lijkt hij naar links of rechts af te wijken of heeft u het idee dat u een ‘bochel’ aan het ontwikkelen bent? En heeft u daardoor vaak rugpijn, spierpijn of kunt u...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2023 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven