Goed voorbereid op wintersport!

De dagen worden korter en de temperaturen dalen, dat kan voor wintersportliefhebbers maar één ding betekenen: het wintersportseizoen staat weer voor de deur! Jaarlijks gaan er 1,2 miljoen Nederlanders op wintersport. Voor velen is dit het hoogtepunt van het jaar: heerlijk skiën of snowboarden, natuur en gezelligheid! Helaas niet zonder risico, want heel wat mensen lopen tijdens een wintersportvakantie een blessure op. Gelukkig zijn de meeste blessures eenvoudig te voorkomen met behulp van een goede voorbereiding op uw wintersport. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet!

Tips om blessures te voorkomen

Tip 1: Train uw lichaam

Wintersport betekent vakantie, maar dan wel een vakantie vol fysieke inspanning! Hierdoor wordt u lichaam tijdens de wintersport zwaarder belast dan normaal. Veel mensen zijn van de ene op de andere dag de hele dag buiten en de hele dag ongetraind aan het sporten, vaak 4 tot 6 uur achter elkaar door. Hierbij gebruikt u ook nog eens spieren die u normaal gesproken niet gebruikt. Zorg dat u fysiek gezien klaar bent voor de wintersport en begin op tijd met het gericht trainen van spiergroepen. Helaas hebben we in Nederland geen bergen. Wel zijn er veel skibanen waar u alvast kunt oefenen voor het echte werk. Neem even de tijd om uw lichaam gereed te maken voor de wintersport. U bent dan minder gevoelig voor blessures, hebt een groter uithoudingsvermogen en een stuk minder spierpijn.

Tip 2: Voorkom vermoeidheid
Veel mensen haasten zich aan zodra de vakantie is begonnen richting de sneeuw. In één ruk rijden ze (vaak ’s nachts) door om maar zo snel mogelijk op plaats van bestemming te komen, om vervolgens de volgende dag zwaar vermoeid op de piste te staan. Probeer daarom uitgerust op vakantie te gaan, zodat je optimaal kan genieten van je wintersport.

Maar liefst 30% van de wintersport ongelukken vindt plaats tussen 14.00 en 16.00. Mensen worden moe en het is drukker op de pistes. Als u vermoeid bent wordt uw reactiesnelheid langzamer. Zorg er daarom voor dat u gedurende de dag genoeg rustmomenten inlast, zodat u de hele dag kan genieten.

Tip 3: Zorg voor een goede warming-up en cooling-down

Een warming-up is erg belangrijk voordat u de piste op gaat. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: loop in een stevig tempo naar de skilift, ren een paar rondjes op de parkeerplaats of loop een paar keer in een goed tempo de trap op en af. Een paar rek- en strekoefeningen voor u in de lift stapt en that’s it! Een warming up is belangrijk omdat de bloedsomloop wordt gestimuleerd waardoor uw spieren beter doorbloed zijn. Ook gaat je hartslag omhoog en zijn uw spieren al gewend aan de verschillende bewegingen die u straks gaat maken op de piste.

Na een dag op de piste is het ook belangrijk om voor een goede cooling-down te zorgen. Waar kan dit beter dan in de après-skibar? Dans uw heupen los en zorg ervoor dat u de spieren die u hebt gebruikt nog eens goed rekt en strekt. Geen zin in de après-ski? Maak een wandeling terug naar uw hotel of appartement en zorg ervoor dat u tijdens deze wandeling ook uw gebruikte spieren goed rekt en strekt.

Tip 4: Vermijd alcoholgebruik op de piste
Voor velen is après ski iets wat de wintersport compleet maakt. Maar, bij 20% van alle wintersport ongelukken is er alcohol in het spel. Uw reactiesnelheid wordt lager door de alcohol, u wordt overmoedig en hierdoor raakt u sneller geblesseerd. Probeer dat biertje of glaasje glühwein daarom uit te stellen tot het moment dat u stopt met skiën.

Tip 5: Check de weersvoorspelling en ken de sneeuwconditie
Niets is veranderlijker dan het weer, zeker in de bergen! U kunt vertrekken met een heerlijk zonnetje, maar een paar uur later de weg kwijt zijn doordat u in een sneeuwstorm bent beland. De temperatuurverschillen tussen dal en top kunnen groot zijn. Let er ook op dat u in lange open liften en in de schaduw erg snel afkoelt. Bekijk elke dag de weersvoorspelling. Let daarbij vooral op de temperatuur, kans op mist en neerslagkans. Pas uw kledingkeuze aan op de weersverwachting.

De conditie van de sneeuw is ook een belangrijke factor bij het ontstaan van blessures. Wanneer er veel ijs op de piste ligt, is de kans op een blessure groter. Aan het einde van de dag zijn de pistes eerder ijzig. Probeer deze te vermijden en zorg dat u op de hoogte bent van de sneeuwcondities op de pistes.

Tip 6: Draag een helm
Ongeveer 5% van alle wintersportblessures heeft te maken met hoofdletsel. Maar wanneer iemand de piste afkomt met hoofdletsel, is dat vaak een ernstige vorm. Alarmcentrale SOS International registreerde vorig seizoen bijna 100 hoofdletsels ten opzichte van 20 tot 30 in de jaren daarvoor. Het goede nieuws is dat de kans op hoofdletsel simpel te verkleinen is. Tegenwoordig zie je niet alleen kinderen, maar ook volwassenen met een helm op de piste. Het dragen van een helm reduceert die kans al met 35%!

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u toch een blessure opgelopen of wilt u goed voorbereid op wintersportvakantie? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij helpen u voorafgaand aan uw wintersportvakantie of na het oplopen van een blessure graag!

 

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Zo komt u echt tot rust tijdens de feestdagen: tips voor opladen en genieten!

Zo komt u echt tot rust tijdens de feestdagen: tips voor opladen en genieten!

De feestdagen zijn vaak gevuld met gezellige etentjes, sociale afspraken en fijne momenten met vrienden en familie. Super leuk, maar al die drukte kan ook behoorlijk vermoeiend zijn, zowel fysiek als mentaal. Terwijl u juist in...

Lees meer »

Gezonde kerstcadeaus: geef beweging cadeau

Gezonde kerstcadeaus: geef beweging cadeau

De winter brengt gezellige dagen met familie, feestjes en leuke cadeautjes met zich mee. Maar de donkere dagen kunnen soms ook wat zwaarder voelen en voor veel mensen speelt een winterdip mee. Hoe fijn is het dan om tijdens de...

Lees meer »

Tips voor het kiezen van de beste aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Tips voor het kiezen van de beste aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Veel mensen zijn alweer op zoek naar de best passende zorgverzekering voor 2025. Ook volgend jaar worden de zorgverzekeringen weer duurder. Als u fysiotherapie nodig hebt, is het verstandig om uw zorgverzekering extra aandachtig...

Lees meer »

Flexibel of fragiel? De onzichtbare kracht en uitdaging van hypermobiliteit

Flexibel of fragiel? De onzichtbare kracht en uitdaging van hypermobiliteit

Hypermobiliteit is een term die gebruikt wordt om gewrichten te beschrijven die een groter bewegingsbereik hebben dan normaal. Voor sommigen is dit een groot voordeel. Vooral bij sporten zoals turnen of ballet, waar flexibiliteit...

Lees meer »

Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

De wintermaanden brengen niet alleen gezelligheid, maar ook specifieke uitdagingen met zich mee. Voor senioren is het daarom cruciaal om zich goed voor te bereiden op gladheid in de winter. Onderzoek heeft aangetoond dat de cijfers...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven