Hoge bloeddruk? Suiker is de boosdoener, niet zout!

Op de website hoewordje100.nl kwamen wij een interessant artikel tegen over het effect van zout en suiker bij een hoge bloeddruk, geschreven door De Nederlandse arts William Cortvriendt.

Teveel zout heeft niets te maken met hoge bloeddruk!

De heftige discussie over zoutbeperking is in de medische vakliteratuur al jaren voer voor twee tegengestelde partijen. Onlangs is er een boek gepubliceerd dat in de VS een bestseller is: The Salt Fix geschreven door Dr. James DiNicolantonio, een algemeen gerespecteerd farmacoloog en wetenschapper op het gebied van hart- en vaatziekten. Volgens DiNicolantonio heeft overmatig zoutgebruik weinig tot niets te maken met het feit dat grote delen van de westerse bevolking lijden aan een te hoge bloeddruk.

 

Sterker nog: De op grote schaal ingevoerde zoutbeperking heeft juist geleid tot een toename van onder andere hart- en vaatziekten en obesitas, volgens DiNicolantonio!


Zoutbeperking verhoogt JUIST de bloeddruk!

Onderzoek toont zelfs aan dat door zoutbeperking in veel gevallen de bloeddruk juist hoger in plaats van lager wordt. De vraag is dus gerechtvaardigd of er misschien een ander bestanddeel van westerse voeding verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de te hoge bloeddruk.

 

Onnatuurlijk veel suiker in onze voeding

In onze moderne voeding zit onnatuurlijk veel suiker en andere snel verteerbare koolhydraten. Het gevolg: hoge bloedspiegels van glucose en insuline. En laat nu al in de jaren twintig van de vorige eeuw, kort na de ontdekking van insuline, beschreven zijn dat deze combinatie van veel glucose en insuline leidt tot verhoging van de bloeddruk.


Niet goed functioneren van de nieren

Modern onderzoek laat zien dat dit komt omdat door hoge glucose- en insulinespiegels je nieren minder goed functioneren en daardoor te veel zout en water vasthouden.

En inderdaad is de initiële snelle gewichtsdaling van vaak enkele kilo’s in de eerste paar weken nadat obesitas patiënten overschakelen op onbewerkte koolhydraatarme en suikervrije voeding mede het gevolg van onmiddellijk beter functionerende nieren.

“Hierdoor worden niet alleen vele liters (en dus kilo’s) overtollig vocht uitgescheiden, maar wordt dit ook gevolgd door een daling van de bijna altijd verhoogde bloeddruk.”

 

Beperk vooral de suikers!
Hoe kan het nu dat zoutbeperking volgens DiNicolantonio juist tot bloeddrukverhoging kan leiden? Zout vormt een belangrijk onderdeel van de smaak van voeding, versterkt daarbij ook nog eens de smaak van andere nutriënten en dient bovendien om voeding langer te kunnen bewaren. En wat stopt de voedingsmiddelenindustrie in onze voeding als er minder zout wordt gebruikt om het toch smaakvol te maken en voldoende lang houdbaar? Grote hoeveelheden suiker!

Advies van Cortvriendt

“Raad ik nu bij dezen aan om maar eens uitbundig zout op uw eten te strooien? Nee, geenszins. Ik raad aan om op basis van honderden wetenschappelijke studies zoveel mogelijk industrieel bewerkte voeding te vervangen door verse volvette voeding die bovendien koolhydraatarm is. Dergelijke voeding bevat van nature vrij weinig zout en daaraan kunt u gewoon zout naar smaak toevoegen zonder er ooit bang voor te hoeven zijn dat u teveel zout consumeert.

Een dergelijke simpele verandering in uw voedingspatroon brengt niet alleen uw verhoogde bloeddruk snel naar beneden maar normaliseert bovendien uw gewicht, u gaat er beter uitzien, uw eventuele gewrichtsklachten verminderen en uw risico op kanker, hart- en vaatziekten en nog vele andere chronische aandoeningen vermindert drastisch!

 

Kunt u hulp gebruiken bij het maken van de juiste voedingskeuzes?

Onze praktijk is gespecialiseerd in de begeleiding van chronische patiënten. Een belangrijk onderdeel van deze begeleiding is voedingsadvies. Heeft u te maken met aandoeningen als obesitas, reuma, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes? Neem dan contact met ons op of vraag uw dieetist voor het juiste voedingsadvies.

 

Bron: hoewordje100.nl

 

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Sterke benen voor meer balans en minder blessures

Sterke benen voor meer balans en minder blessures

Sterke benen brengen u letterlijk én figuurlijk verder. Voor jongeren betekent dit meer stabiliteit bij sport en minder kans op blessures. Ouderen profiteren juist van een betere balans en minder risico om te vallen. Bovendien...

Lees meer »

Beweging op kantoor, 5 tips voor een actieve werkdag!

Beweging op kantoor, 5 tips voor een actieve werkdag!

Zit u veel op kantoor en merkt u halverwege de middag dat uw energiepeil daalt? Dat is niet vreemd. Langdurig zitten is niet alleen belastend voor uw lichaam, maar ook nadelig voor uw concentratie en productiviteit. Gelukkig zijn...

Lees meer »

Drie toegankelijke oefeningen voor een krachtige warming-up

Drie toegankelijke oefeningen voor een krachtige warming-up

Stelt u zich voor dat u een auto meteen op hoge snelheid laat rijden zonder deze eerst op te warmen – dat zou niet lang goed gaan. Zo werkt het ook met uw lichaam. Als u direct intensief gaat trainen, heeft uw lichaam niet de...

Lees meer »

Social media zonder stress. Tips van onze therapeuten voor uw lichaam en mindset

Social media zonder stress. Tips van onze therapeuten voor uw lichaam en mindset

Waar gebruikt u social media voor? Waarschijnlijk om met vrienden te kletsen via Snapchat of WhatsApp, TikToks te bekijken of de nieuwste trends te volgen. Klinkt bekend, nietwaar? Maar wees eerlijk: u kent vast dat moment waarop...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven