Hoge bloeddruk? Suiker is de boosdoener, niet zout!
Op de website hoewordje100.nl kwamen wij een interessant artikel tegen over het effect van zout en suiker bij een hoge bloeddruk, geschreven door De Nederlandse arts William Cortvriendt.
Teveel zout heeft niets te maken met hoge bloeddruk!
De heftige discussie over zoutbeperking is in de medische vakliteratuur al jaren voer voor twee tegengestelde partijen. Onlangs is er een boek gepubliceerd dat in de VS een bestseller is: The Salt Fix geschreven door Dr. James DiNicolantonio, een algemeen gerespecteerd farmacoloog en wetenschapper op het gebied van hart- en vaatziekten. Volgens DiNicolantonio heeft overmatig zoutgebruik weinig tot niets te maken met het feit dat grote delen van de westerse bevolking lijden aan een te hoge bloeddruk.
Sterker nog: De op grote schaal ingevoerde zoutbeperking heeft juist geleid tot een toename van onder andere hart- en vaatziekten en obesitas, volgens DiNicolantonio!
Zoutbeperking verhoogt JUIST de bloeddruk!
Onderzoek toont zelfs aan dat door zoutbeperking in veel gevallen de bloeddruk juist hoger in plaats van lager wordt. De vraag is dus gerechtvaardigd of er misschien een ander bestanddeel van westerse voeding verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de te hoge bloeddruk.
Onnatuurlijk veel suiker in onze voeding
In onze moderne voeding zit onnatuurlijk veel suiker en andere snel verteerbare koolhydraten. Het gevolg: hoge bloedspiegels van glucose en insuline. En laat nu al in de jaren twintig van de vorige eeuw, kort na de ontdekking van insuline, beschreven zijn dat deze combinatie van veel glucose en insuline leidt tot verhoging van de bloeddruk.
Niet goed functioneren van de nieren
Modern onderzoek laat zien dat dit komt omdat door hoge glucose- en insulinespiegels je nieren minder goed functioneren en daardoor te veel zout en water vasthouden.
En inderdaad is de initiële snelle gewichtsdaling van vaak enkele kilo’s in de eerste paar weken nadat obesitas patiënten overschakelen op onbewerkte koolhydraatarme en suikervrije voeding mede het gevolg van onmiddellijk beter functionerende nieren.
“Hierdoor worden niet alleen vele liters (en dus kilo’s) overtollig vocht uitgescheiden, maar wordt dit ook gevolgd door een daling van de bijna altijd verhoogde bloeddruk.”
Beperk vooral de suikers!
Hoe kan het nu dat zoutbeperking volgens DiNicolantonio juist tot bloeddrukverhoging kan leiden? Zout vormt een belangrijk onderdeel van de smaak van voeding, versterkt daarbij ook nog eens de smaak van andere nutriënten en dient bovendien om voeding langer te kunnen bewaren. En wat stopt de voedingsmiddelenindustrie in onze voeding als er minder zout wordt gebruikt om het toch smaakvol te maken en voldoende lang houdbaar? Grote hoeveelheden suiker!
Advies van Cortvriendt
“Raad ik nu bij dezen aan om maar eens uitbundig zout op uw eten te strooien? Nee, geenszins. Ik raad aan om op basis van honderden wetenschappelijke studies zoveel mogelijk industrieel bewerkte voeding te vervangen door verse volvette voeding die bovendien koolhydraatarm is. Dergelijke voeding bevat van nature vrij weinig zout en daaraan kunt u gewoon zout naar smaak toevoegen zonder er ooit bang voor te hoeven zijn dat u teveel zout consumeert.
Een dergelijke simpele verandering in uw voedingspatroon brengt niet alleen uw verhoogde bloeddruk snel naar beneden maar normaliseert bovendien uw gewicht, u gaat er beter uitzien, uw eventuele gewrichtsklachten verminderen en uw risico op kanker, hart- en vaatziekten en nog vele andere chronische aandoeningen vermindert drastisch!
Kunt u hulp gebruiken bij het maken van de juiste voedingskeuzes?
Onze praktijk is gespecialiseerd in de begeleiding van chronische patiënten. Een belangrijk onderdeel van deze begeleiding is voedingsadvies. Heeft u te maken met aandoeningen als obesitas, reuma, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes? Neem dan contact met ons op of vraag uw dieetist voor het juiste voedingsadvies.
Bron: hoewordje100.nl