Hoe houdt u het hoofd koel bij warm weer?

Tips om gezond en actief te blijven bij warm weer

Bent u ook zo blij dat het weer zomer is?  Heerlijke warme temperaturen, een strakblauwe lucht en natuurlijk voor veel mensen vakantie!! De zomer vraagt er gewoon om, om naar buiten te gaan en actief te zijn. Maar wist u dat veel mensen juist risico’s nemen door onvoldoende voorbereid naar buiten te gaan tijdens warm weer? Door onvoldoende vochtinname loopt u namelijk risico op kramp, droge ogen, verkoudheid/griep, pijnlijke spieren, misselijkheid, licht in het hoofd en zelfs nierstenen! Wij hebben enkele essentiële tips voor u op een rij gezet, zodat u tijdens het warme weer gezond en actief kunt blijven.

Tip 1. Let op uw eet- en drinkpatroon

Tijdens warm weer is het belangrijk om goed op uw eet- en drinkpatroon te blijven letten. Probeer ten eerste overmatig gebruik van alcohol en frisdrank (met suiker) te vermijden. Regelmatig gebruik van alcohol en frisdrank heeft een negatieve invloed op uw conditie en de fitheid van uw lichaam.

Zorg dat u genoeg vocht binnenkrijgt

Alleen al met zweten, plassen en ademen zijn we 2,5 liter vocht per dag kwijt. Door het vocht in ons voedsel krijgen we maar een liter vocht binnen. Die overige 1,5 liter moeten we dus drinken. Omdat we tijdens het bewegen meer vocht verliezen is het nog belangrijker om voldoende water te drinken ter compensatie. Tijdens warm weer gaat het lichaam meer transpireren. Dat betekent dat we tijdens het bewegen meer water verliezen. Het lichaam heeft eenmaal vocht nodig. Neem dus altijd een flesje water mee.

Voorkom uitdroging

Volgens de American Heart Association wordt het bloed makkelijker naar de werkende spieren gepompt zodra het hart gehydrateerd is. U moet niet wachten tot u dorstig wordt, omdat u dan al bent uitgedroogd. Belangrijk om dus goed te drinken voor en na het bewegen om uitdroging te voorkomen. Kijk wel uit dat u niet overmatig veel water drinkt. Dit kan weer leiden tot watervergiftiging. Uw nieren kunnen de hoeveelheid vocht niet snel genoeg verwerken.

Tip 2. Zoek een partner om mee te bewegen

Tijdens het warme weer is het verstandig om niet alleen te bewegen. Naast het feit dat het bewegen met een partner een stuk gezelliger is, zorgt het ook voor extra motivatie. Organiseer van tevoren een leuke activiteit als een wandeling of ga een stuk samen fietsen en sluit het vervolgens af met een drankje. Samen activiteiten ondernemen zorgt er ook voor dat u minder snel opgeeft.

Bent u van plan toch alleen te bewegen met warm weer? Dan kunt u wellicht muziek luisteren tijdens het bewegen. Dit kan als motiverend middel werken om die extra stap te zetten en om misschien wat vaker naar buiten te gaan.

Tip 3. Bewegen in de buitenlucht is mentaal en fysiek gezonder!

Het is nooit verstandig om op het heetste moment van de dag, tussen 12.00 uur en 15.00 uur, naar buiten te gaan en te bewegen. Niet alleen is de UV-waarde is dan het hoogst. U verliest dan ook meer vocht, verslijt sneller, verbrandt  eerder en u maakt ook nog eens meer kans op een zonnesteek.

Natuurlijke groene kleuren maken bewegen makkelijker

Probeer buiten overal beweging in te zoeken. De temperaturen liggen namelijk hoger dan in de andere seizoenen en er is minder regenval. De ideale tijd om de fiets weer uit de schuur te pakken of om elke avond een heerlijke wandeling te maken. Zit u de hele dag op het werk? Maak in de pauze dan een korte wandeling van 15 minuten. Zo neemt u een stap terug van alle werkstress en maakt u uw hoofd nog even leeg. Uit onderzoek aan de Universiteit van Essex blijkt dat groene kleuren van bomen, gras en planten het bewegen in de buitenlucht makkelijker lijken te maken. De kleuren zorgen voor een minder inspannend gevoel.

Extra motivatie om buiten te bewegen? 

Door buiten te bewegen raakt u meer gemotiveerd in beweging te komen dan tijdens het sporten of bewegen binnen. Bent u iets minder sportief? Dan zijn er nog genoeg activiteiten om buiten te bewegen en van alle voordelen te profiteren. Wandelen en fietsen zijn de meest voorkomende vormen van buiten bewegen. Daag uzelf uit en loop of fiets elke keer wat verder dan voorheen. Stel een routine op waar u zich aan gaat houden. Mensen houden eenmaal van routinematig werk en hierdoor krijgt u voldoende beweging in de buitenlucht.

Zelfs als de zomer voorbij is moet u zich niet binnen verstoppen! Buiten bewegen en buiten zijn in het algemeen is ontzettend gezond. Ook iemand die minder sportief is aangelegd heeft baat bij het bewegen in de buitenlucht. Daglicht verbetert namelijk uw humeur en voorziet het lichaam van vitamine D. Dit verbetert uw weerstand en calciumopname. Met zoveel voordelen is het gek om dat juist niet te doen!

Tip 4. Luister goed naar uw eigen lichaam

Tijdens de zomermaanden merkt u vast veel veranderingen in uw lichaam. U heeft vaker dorst, zweet sneller en bent sneller moe. Belangrijk dus om goed naar uw lichaam te luisteren in deze periode. Let vooral op de signalen van het lichaam. Tijdens dagen met hoge luchtvochtigheid zal het zweet minder snel verdampen en kan het lichaam zijn warmte niet kwijt. Dit kan leiden tot nare gevolgen als vermoeidheid, misselijkheid en verwarring. Probeer daarnaast niet te intensief te bewegen tijdens de warme dagen. Soms is het zelfs beter om een training te halveren of een keertje over te slaan. Hierdoor rust u niet alleen mentaal uit, maar u voorkomt hiermee ook blessures. 

Tip 5. Stel doelen op voor uzelf

Tot slot kan het helpen om voor uzelf zomerdoelen op te stellen. Doelen helpen ons om op het juiste spoor te blijven, te blijven bewegen en ons helpen te bereiken waar we naartoe willen. Probeer een concreet plan voor uzelf op te stellen waarin u aangeeft wat u gaat doen, waar u een activiteit wilt ondernemen, hoe lang u dit wilt doen en wanneer.

Maar wat nou als het slecht weer is of tijd te kort komt? Hoe gaat u dan aan de slag? Door over dit soort zaken na te denken, lukt het u beter om uw doelen te behalen. Zo wordt het makkelijk om toch met het warme weer uw conditie te verbeteren, uw gewicht op peil te houden, of gewoon lekker optimaal kunt genieten van de buitenlucht.

Hulp nodig met het opstellen van doelen? Fysio Team Hoorn helpt u hierbij!

Wij kunnen samen met u kijken wat voor u realistische doelen zijn om te behalen en hier een oefenschema voor maken!

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven