Pijnvrij springen na een jumper’s knee behandeling!

Heeft u tijdens of na het sporten last van pijn onder uw knieschijf? Voelt uw knie stijf en gezwollen, zelfs bij dagelijkse activiteiten? Dan zou het kunnen dat u een jumper’s knee, ook wel bekend als springers knie, heeft. In deze blog leest u meer over waar de naam jumper’s knee vandaan komt, hoe u deze blessure kunt voorkomen en welke behandelmogelijkheden er zijn. 

 

Hoe herkent u een jumper’s knee?

Een jumper’s knee ontstaat door problemen bij de aanhechting van de pees aan de onderzijde van de knieschijf. Dit begint vaak door een acute overbelasting van de kniepees, waardoor er microscheurtjes ontstaan. Als uw lichaam niet voldoende tijd krijgt om deze schade te herstellen voordat u weer gaat trainen, ontstaan er opnieuw microscheurtjes. Dit leidt tot verschillende pijnklachten aan de onderkant van de knieschijf.

 

Er zijn verschillende symptomen waaraan u een jumper’s knee kunt herkennen. Deze blessure kan steeds meer invloed krijgen op uw dagelijkse activiteiten. Daarom is het belangrijk om te weten welke signalen erop kunnen wijzen dat u hiermee te maken heeft.

 

Verschillende symptomen:

  • Pijn/stijfheid na inspanning 
  • Pijn bij de warming-up
  • Pijn tijdens hele inspanning
  • Pijn dag na inspanning bij dagelijkse activiteiten
  • Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie
  • De knie is gezwollen

 

Waar komt de naam jumper’s knee vandaan?

De naam jumper's knee is ontstaan, omdat deze blessure voornamelijk voorkomt bij sporters die veel springen of rennen tijdens hun activiteiten. De impact van deze bewegingen belast de knie aanzienlijk, wat kan leiden tot irritatie of overbelasting van de kniepees bij herhaald gebruik. Deze blessure komt vaak voor bij sporten zoals volleybal of basketbal, waar de knie intensief wordt gebruikt. Hierdoor is de naam jumper's knee een passende benaming geworden.



Wat kunt u zelf doen?

Door de belasting op uw knie terug te nemen, kunt u voorkomen dat de blessure verergert. Het koelen van uw knie na inspanning kan verlichting geven. Ook het dragen van een patellaband zorgt ervoor dat de druk op de kniepees wordt verminderd. Tot slot is voldoende rust belangrijk voor een snel en effectief herstel. 

 

Behandelingen van een jumper's knee

Met de juiste oefentherapie, zoals begeleid trainen en het versterken van de spieren rondom uw knie, kunt u binnen drie maanden een duidelijke verbetering merken. Een professionele aanpak is daarbij van groot belang. Mogelijke behandelmethoden zijn: 

 

1. Rust en aanpassing van activiteit

Vermijd activiteiten die de knie belasten. Dit betekent meestal een tijdelijke stop of aanpassing van de sport.

 

2. Oefentherapie

Een fysiotherapeut kan een programma opstellen met rekoefeningen, spierversterkende oefeningen en excentrische training (waarbij de spier onder belasting wordt verlengd).

 

3. Koelen en pijnstilling

Koelen helpt om de ontsteking te verminderen. Bij ernstige pijn kunnen ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen, worden overwogen.

 

4. Shockwave-therapie

Dit is een behandeling waarbij schokgolven worden gebruikt om de genezing van de pees te stimuleren.

 

5. Chirurgie

In zeer ernstige gevallen, waarbij andere behandelingen niet werken, kan een operatie noodzakelijk zijn om beschadigd weefsel te verwijderen. 

 

Zorg goed voor uw knie en geniet snel weer van uw sport!

Door tijdig actie te ondernemen en goed voor uw knie te zorgen, kunt u weer snel volop genieten van uw sportieve activiteiten! U kunt contact met ons opnemen door te mailen naar info@fysioteamhoorn.nl of door onze praktijk te bellen via 0229 233 560.  

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Voelt u zich moe tijdens het herfst- en winterseizoen? Dit kunt u doen!

Voelt u zich moe tijdens het herfst- en winterseizoen? Dit kunt u doen!

De herfst- en wintermaanden zijn voor veel mensen een periode waarin ze zich vaker moe en futloos voelen. De dagen zijn korter, het weer is grauw en het liefst kruipt u onder een dekentje op de bank. Herkenbaar? U bent niet de...

Lees meer »

Pijnvrij springen na een jumper’s knee behandeling!

Pijnvrij springen na een jumper’s knee behandeling!

Heeft u tijdens of na het sporten last van pijn onder uw knieschijf? Voelt uw knie stijf en gezwollen, zelfs bij dagelijkse activiteiten? Dan zou het kunnen dat u een jumper’s knee, ook wel bekend als springers knie, heeft. In...

Lees meer »

Zo komt u echt tot rust tijdens de feestdagen: tips voor opladen en genieten!

Zo komt u echt tot rust tijdens de feestdagen: tips voor opladen en genieten!

De feestdagen zijn vaak gevuld met gezellige etentjes, sociale afspraken en fijne momenten met vrienden en familie. Super leuk, maar al die drukte kan ook behoorlijk vermoeiend zijn, zowel fysiek als mentaal. Terwijl u juist in...

Lees meer »

Gezonde kerstcadeaus: geef beweging cadeau

Gezonde kerstcadeaus: geef beweging cadeau

De winter brengt gezellige dagen met familie, feestjes en leuke cadeautjes met zich mee. Maar de donkere dagen kunnen soms ook wat zwaarder voelen en voor veel mensen speelt een winterdip mee. Hoe fijn is het dan om tijdens de...

Lees meer »

Tips voor het kiezen van de beste aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Tips voor het kiezen van de beste aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Veel mensen zijn alweer op zoek naar de best passende zorgverzekering voor 2025. Ook volgend jaar worden de zorgverzekeringen weer duurder. Als u fysiotherapie nodig hebt, is het verstandig om uw zorgverzekering extra aandachtig...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven