Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn klachten welke niet of niet volledig verklaard kunnen worden vanuit een fysiek probleem. De klachten kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke - psychologische, emotionele -, sociale -, gedragsmatige -, stressgerelateerde - en slaapgerelateerde factoren.  Het kan dus zijn dat je lichamelijke pijn ervaart zonder dat er een lichamelijk letsel aanwezig is. Onder psychosomatische klachten vallen klachten als chronische onbegrepen pijn, SOLK, vermoeidheid, hoofdpijn en spier-en gewrichtsklachten, maar ook klachten als benauwdheid, vermoeidheid, hartkloppingen, maag-darmklachten of pijn op de borst.

 

Er wordt geschat dat tot wel 40% van de consulten bij de huisarts betrekking hebben op deze klachten. Hoewel 50 tot 70% van de mensen opknapt, zegt 10 tot 30% dat zij, na een jaar, een toename van klachten ervaren. 

Een groot Europees onderzoek heeft laten zien dat 20% van de volwassenen lijdt aan chronische pijn. Bij 34% van hen is deze zeer ernstig, zij scoren de pijn 8 op een schaal van 10. 

In Nederland worden de kosten vele malen hoger geschat dan de kosten voor diabetes, hartziekten en kanker.

Wanneer lichamelijke (pijn)klachten niet goed verklaard kunnen worden, wordt er snel gedacht aan psychische probleem. Ondanks het feit dat het gaat om lichamelijk symptomen. Dit kan heel verwarrend zijn. Antwoorden op vragen over de klachten zijn vaak onbevredigend. Een psychosomatisch fysiotherapeut kan dan een verschil maken.

 

Wat doet de psychosomatisch fysiotherapeut?

De psychosomatisch fysiotherapeut heeft (meer dan een algemeen fysiotherapeut) aandacht voor zowel de geestelijk als de lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen beïnvloeden. Naast psychische factoren, zijn er tal van oorzaken die pijnklachten veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn stress, emoties, spanning, de sociale omgeving en gedrag.  Hierdoor kan het evenwicht tussen wat je doet (belasting) en wat je kan (belastbaarheid) verstoord raken, waardoor pijn kan ontstaan en blijven bestaan.

Om goed in beeld te krijgen welke facetten er bij jouw pijn aanwezig zijn, neemt de psychosomatisch fysiotherapeut uitgebreid de tijd om jouw situatie in kaart te brengen. De intake duurt over het algemeen 60 minuten. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek en zal de psychosomatisch fysiotherapeut samen met jou een plan van aanpak maken.

 

Samenwerking

Het gezamenlijk plan van aanpak is de ruggengraat van de behandeling. De psychosomatisch fysiotherapeut gebruikt zijn kennis en ervaring om jou te begeleiden om de doelen te bereiken die voor jou van belang zijn in het dagelijks leven. De behandeling kenmerkt zich door een constante wisselwerking tussen de psychosomatisch fysiotherapeut en jou als patiënt.

 

Wat kan de psychosomatisch fysiotherapeut bieden ?

  • Kennis en educatie over de oorzaak van de klachten, de factoren die de klachten in stand houden en uitleg over hoe het pijnmechanisme werkt
  • Kennis en educatie over hoe iemand dagelijks functioneert en hoe dit pijnklachten beïnvloedt.
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • Oefentherapie om geleidelijk lichamelijk meer actief te worden
  • Lichaamsbewustwording.
  • Bewustwording van de eigen grenzen en leren deze te respecteren (zowel lichamelijk als psychisch).
  • Educatie over hoe met de klachten om te gaan in het  dagelijks leven.
  • Het stimuleren om daadwerkelijk op een andere manier om te gaan met de klachten.
  • Het vertrouwen in het lichaam en het fysiek functioneren vergroten, met als bijkomend positief effect het vergroten van het zelfvertrouwen en zelfbeeld.

 

Ben je van mening dat je geholpen kan worden met een psychosomatisch fysiotherapeutische behandeling ? Neem dan contact op met de praktijk. Christian is bezig met de opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut en is je graag van dienst.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven