Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn klachten welke niet of niet volledig verklaard kunnen worden vanuit een fysiek probleem. De klachten kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke - psychologische, emotionele -, sociale -, gedragsmatige -, stressgerelateerde - en slaapgerelateerde factoren.  Het kan dus zijn dat je lichamelijke pijn ervaart zonder dat er een lichamelijk letsel aanwezig is. Onder psychosomatische klachten vallen klachten als chronische onbegrepen pijn, SOLK, vermoeidheid, hoofdpijn en spier-en gewrichtsklachten, maar ook klachten als benauwdheid, vermoeidheid, hartkloppingen, maag-darmklachten of pijn op de borst.

 

Er wordt geschat dat tot wel 40% van de consulten bij de huisarts betrekking hebben op deze klachten. Hoewel 50 tot 70% van de mensen opknapt, zegt 10 tot 30% dat zij, na een jaar, een toename van klachten ervaren. 

Een groot Europees onderzoek heeft laten zien dat 20% van de volwassenen lijdt aan chronische pijn. Bij 34% van hen is deze zeer ernstig, zij scoren de pijn 8 op een schaal van 10. 

In Nederland worden de kosten vele malen hoger geschat dan de kosten voor diabetes, hartziekten en kanker.

Wanneer lichamelijke (pijn)klachten niet goed verklaard kunnen worden, wordt er snel gedacht aan psychische probleem. Ondanks het feit dat het gaat om lichamelijk symptomen. Dit kan heel verwarrend zijn. Antwoorden op vragen over de klachten zijn vaak onbevredigend. Een psychosomatisch fysiotherapeut kan dan een verschil maken.

 

Wat doet de psychosomatisch fysiotherapeut?

De psychosomatisch fysiotherapeut heeft (meer dan een algemeen fysiotherapeut) aandacht voor zowel de geestelijk als de lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen beïnvloeden. Naast psychische factoren, zijn er tal van oorzaken die pijnklachten veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn stress, emoties, spanning, de sociale omgeving en gedrag.  Hierdoor kan het evenwicht tussen wat je doet (belasting) en wat je kan (belastbaarheid) verstoord raken, waardoor pijn kan ontstaan en blijven bestaan.

Om goed in beeld te krijgen welke facetten er bij jouw pijn aanwezig zijn, neemt de psychosomatisch fysiotherapeut uitgebreid de tijd om jouw situatie in kaart te brengen. De intake duurt over het algemeen 60 minuten. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek en zal de psychosomatisch fysiotherapeut samen met jou een plan van aanpak maken.

 

Samenwerking

Het gezamenlijk plan van aanpak is de ruggengraat van de behandeling. De psychosomatisch fysiotherapeut gebruikt zijn kennis en ervaring om jou te begeleiden om de doelen te bereiken die voor jou van belang zijn in het dagelijks leven. De behandeling kenmerkt zich door een constante wisselwerking tussen de psychosomatisch fysiotherapeut en jou als patiënt.

 

Wat kan de psychosomatisch fysiotherapeut bieden ?

  • Kennis en educatie over de oorzaak van de klachten, de factoren die de klachten in stand houden en uitleg over hoe het pijnmechanisme werkt
  • Kennis en educatie over hoe iemand dagelijks functioneert en hoe dit pijnklachten beïnvloedt.
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • Oefentherapie om geleidelijk lichamelijk meer actief te worden
  • Lichaamsbewustwording.
  • Bewustwording van de eigen grenzen en leren deze te respecteren (zowel lichamelijk als psychisch).
  • Educatie over hoe met de klachten om te gaan in het  dagelijks leven.
  • Het stimuleren om daadwerkelijk op een andere manier om te gaan met de klachten.
  • Het vertrouwen in het lichaam en het fysiek functioneren vergroten, met als bijkomend positief effect het vergroten van het zelfvertrouwen en zelfbeeld.

 

Ben je van mening dat je geholpen kan worden met een psychosomatisch fysiotherapeutische behandeling ? Neem dan contact op met de praktijk. Christian is bezig met de opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut en is je graag van dienst.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Positieve effecten van dry needling, ontdek ze hier!

Positieve effecten van dry needling, ontdek ze hier!

Hoewel de term ‘dry needling’ en het idee van naalden in uw lichaam misschien negatief klinkt, heeft deze vorm van fysiotherapie vrijwel direct een positief effect. Het woord ‘dry’ in dry needling staat voor het feit dat er gebruik...

Lees meer »

Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Een goede werkhouding kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien als u een kantoorbaan heeft. Tegenwoordig werken steeds meer mensen lange uren op kantoor achter een computer, zonder af en toe pauze te nemen van het werk. Dit...

Lees meer »

Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Zit u weleens onderuitgezakt in uw (bureau)stoel of voorovergebogen over uw telefoon? U beseft het misschien niet, maar dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, waaronder hoge rugklachten. Dit soort klachten komen...

Lees meer »

Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

De zomervakantie is voorbij gevlogen en het is weer tijd om terug te gaan naar de school- of collegebanken. Voor jongeren en studenten betekent dit vaak lange uren zitten, het dragen van zware rugzakken en veel tijd doorbrengen...

Lees meer »

Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Wat zijn psychosomatische klachten? Psychosomatische klachten zijn klachten welke niet of niet volledig verklaard kunnen worden vanuit een fysiek probleem. De klachten kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2023 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven