Spierreuma of gewoon stijve spieren?

Hoe ouder u wordt, hoe vaker u ermee te maken heeft: stijve spieren. Na een dagje onkruid wieden in de tuin bijvoorbeeld. De volgende ochtend ontdekt u precies waar de spieren zitten die u heeft gebruikt omdat ze stijf en pijnlijk aanvoelen. Heel normaal. Echter, merkt u dat u steeds vaker last heeft van pijnlijke en stijve spieren rond uw nek, hals en schouders, bovenarmen en/of  heupen of billen? Dan kan het zijn dat u spierreuma heeft. Hoe u spierreuma herkent en wat u ertegen kunt doen, vertelt (naam therapeut) u in deze blog. 

 

Hoe herkent u spierreuma?

  • Spierreuma uit zich door stijfheid en pijn aan de spieren rond de nek, hals en schouders, bovenarmen en/of de heupen of billen.
  • Kenmerkend voor spierreuma is dat de pijn en stijfheid zich aan beide kanten van uw lichaam bevinden.
  • Naast stijfheid en spierpijn kunt u last hebben van bewegingsbeperkingen in nek, schouders, heupen en billen. 
  • Ook kunt u last hebben van koorts en vermoeidheid.

 

Wat is spierreuma?

De officiële naam van spierreuma is polymyalgia rheumatica, afgekort PMR. Het is een auto immuunziekte waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Hoe het ontstaat, dat is helaas nog onbekend. Bij deze aandoening kunnen er ontstekingen ontstaan in de spieren, slijmbeurzen, pezen en peesaanhechtingen. De ziekte komt voornamelijk voor bij vijftigplussers. Vrouwen krijgen er twee keer zo vaak mee te maken als mannen. Het goede nieuws: PMR is geen erfelijke aandoening en bij 70% van de mensen gaat de ziekte over. Dat kan wel twee tot drie jaar duren en bij sommige mensen duurt het langer.

 

Er kan ook onderscheid gemaakt worden tussen chronische en acute spierreuma. Meestal ontstaat spierreuma sluipend. De stijfheid en spierpijn verergeren langzaam. In sommige gevallen is er sprake van acute spierreuma. Hierbij ontstaan de stijfheid en pijn in de spieren van de ene op de andere dag en zijn de klachten direct hevig. Acute spierreuma wordt niet altijd herkend, omdat het doet denken aan een stijve spier door een verkeerde (slaap)houding.

Verschil spierreuma en reuma

Een groot verschil tussen spierreuma en andere vormen van reuma, is dat bij spierreuma de gewrichten niet worden aangetast. Ook zit de ontsteking niet in de gewrichten, maar rondom. Spierreuma komt bijna niet voor bij mensen onder de 50. Andere vormen van reuma komen wel op alle leeftijden voor. 

Verschil spierreuma en fibromyalgie

Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Hierbij doen de spieren pijn, maar zijn er geen ontstekingsverschijnselen. Ook zit de pijn niet alleen op de kenmerkende plekken van spierreuma. Fybromyalgie openbaart zich meestal tussen de 25 en 45 jaar en kan daarna langer duren. Kenmerkend van spierreuma is juist dat het pas een levensfase later voorkomt. 

Welke klachten zijn er bij spierreuma?

Het belangrijkste verschijnsel bij spierreuma of polymyalgia rheumatica is pijn en stijfheid in nek, schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen. Bij inspanning van de aangetaste spiergroepen neemt de pijn toe. ’s Morgens bij het ontwaken is de pijn het hevigst. U ervaart veel hinder bij uw gebruikelijke ochtendritueel zoals opstaan, wassen en aankleden. Pas na een uur nemen de stijfheid en pijn af. Verder kunt u veel last hebben van vermoeidheid, een gebrek aan energie, nachtelijk zweten en gewichtsverlies. Ook koorts en een ziek gevoel kunnen erbij horen. 

Hoe kunt u spierreuma behandelen?

Als uw huisarts of reumatoloog heeft geconstateerd dat u spierreuma heeft, dan krijgt u soms eerst ontstekingsremmers om de pijn en de ontsteking te bestrijden. Ook kan prednison worden voorgeschreven. Ik adviseer om uw spierpijn en stijfheid te lijf te gaan door regelmatig oefeningen te doen. Door u te bewegen nemen uw beperkingen af en kunt u erger voorkomen. Dit kunt u het beste onder begeleiding doen van een fysiotherapeut. 

Fysiotherapie bij spierreuma

Door spierreuma kunt u beperkt worden in uw dagelijkse activiteiten. Uw fysiotherapeut zal de behandeling richten op het verminderen of opheffen van die beperkingen. De aandacht gaat dan voornamelijk uit naar het soepel maken en houden van uw gewrichten, het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van uw conditie. 

Het Is belangrijk om regelmatig te oefenen, daarom ontvangt u van uw fysiotherapeut instructies over hoe en hoe vaak u oefeningen kunt doen. Ook krijgt u advies van ons over hoe u gezond en verantwoord kunt blijven bewegen en sporten als u spierreuma hebt.  

 

Wilt u meer weten hoe u met spierreuma in uw dagelijks leven kunt omgaan? 

Of wilt u meer informatie over onze behandeling bij spierreuma? Neemt u dan contact op met ons via 0229 233 560; info@fysioteamhoorn.nl of via de contactpagina op onze website

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoewel het coronavirus en de impact ervan langzaam lijken te vervagen, blijft long-COVID een actueel onderwerp in onze gezondheidszorg. Wist u dat zang- en ademhalingstechnieken een aanzienlijke invloed kunnen hebben op deze klachten?...

Lees meer »

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Krachttraining is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Toch kan de sportschool intimiderend lijken voor beginnende sporters. Trainen met uw eigen lichaamsgewicht kan hiervoor een uitstekend alternatief bieden....

Lees meer »

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Na een heerlijk etentje of leuk dagje uit, komt u thuis, opent u uw inbox en wordt u overladen met verzoeken om een ervaring achter te laten. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig voor alles wat we doen een waardering moeten achterlaten,...

Lees meer »

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

In deze blog duiken we in de wereld van padel, onderwaterhockey, Reformer Pilates, Jeu des Boules en skeeleren. Bij Fysio Team Hoorn zijn we niet alleen gericht op fysiotherapeutische behandelingen, maar ook op het bevorderen...

Lees meer »

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Wij denken vaak dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts 44 procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het belang van beweging voor de gezondheid van ons lichaam...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven