Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

De wintermaanden brengen niet alleen gezelligheid, maar ook specifieke uitdagingen met zich mee. Voor senioren is het daarom cruciaal om zich goed voor te bereiden op gladheid in de winter. Onderzoek heeft aangetoond dat de cijfers van valpartijen aanzienlijk stijgen tijdens de herfst en de winter. In deze blog gaan we in op de risico’s die de winter met zich meebrengt. Onze fysiotherapeuten geven u tips en adviezen om zowel binnen- als buitenshuis om te gaan met de kans op vallen. Daarnaast benadrukken we het belang van valpreventie. Lees snel verder hoe u stevig in uw schoenen kunt staan, zelfs tijdens de winter!

 

Winterse risico’s, zorg voor valpreventie!

Tijdens de wintermaanden staan we voor diverse risico's die de kans op valincidenten aanzienlijk vergroten. De afnemende temperatuur leidt tot gladde trottoirs, door losse natte bladeren, ijzel of ophopingen van sneeuw. Bovendien draagt het verminderde daglicht bij aan extra uitdagingen, waardoor obstakels moeilijker te herkennen zijn. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op uw omgeving. Maak bewuste keuzes, vermijd ongelijke of slecht verlichte paden en besteed speciale aandacht aan uw schoeisel. Daarnaast is het volgen van een cursus valpreventie sterk aan te raden zodat u optimaal voorbereid bent. Door uzelf bewust te maken van de specifieke risico's die de winter met zich meebrengt, kunt u maatregelen nemen om uzelf te beschermen tegen valpartijen.

 

Tips voor een veilige uitstap

1. Zorg voor geschikt schoeisel

Kies voor stevige schoenen met een lage hak en voldoende profiel. Dit zorgt voor voldoende grip en verkleint de kans op uitglijden en vallen.

 

2. Zorg voor voldoende verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol in deze tijd van het jaar. Een goede verlichting verkleint het risico op struikelen over opstapjes of obstakels, zowel binnens- als buitenshuis. Draag voor buiten reflecterende kleding of accessoires en maak gebruik van een zaklamp om uw weg duidelijk te zien. Bovendien wordt u dan ook goed opgemerkt door de mensen om u heen.

 

3. Maak gebruik van wandelhulpmiddelen

Indien nodig, maak dan gebruik van wandelhulpmiddelen zoals een wandelstok of rollator. Deze hulpmiddelen vergroten de stabiliteit en bieden extra ondersteuning tijdens het lopen.

 

4. Volg een valpreventie cursus

Via de gemeente Hoorn en de omring worden er verschillende cursussen voor valpreventie aangeboden. Deze cursussen bieden een waardevolle oplossing voor het omgaan met de risico's op vallen, vooral tijdens de wintermaanden. Tijdens deze cursus krijgt u nuttige tips en advies over het beheersen van het risico op vallen. U krijgt praktische handvatten om ervoor te zorgen dat u zowel binnen als buiten veilig bent. Neem vandaag nog de eerste stap naar een veiligere winter!

 

Het belang van fysiotherapie en valpreventie voor senioren

Nu u goed bent voorbereid na het lezen van onze tips, kunt u zonder zorgen uw huis verlaten. Onze fysiotherapeuten adviseren om gebruik te maken van onze valpreventie cursus om u te leren om te gaan met de obstakels bij het ouder worden en vallen te voorkomen. Hierbij willen we graag benadrukken dat de cursus valpreventie sinds dit jaar in de basisverzekering is opgenomen. 

 

Wilt u het risico op vallen verminderen en de winter veilig doorkomen? Neem contact met ons op!

Onze fysiotherapeuten staan klaar om u te helpen met de moeilijkheden die u kunt ervaren tijdens deze winterse periode. Wilt u tips of advies? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! U kunt ons bellen op 0229-233-560 of mailen naar info@fysioteamhoorn.nl.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

Als fysiotherapeuten zien we regelmatig sportgerelateerde blessures. Een aandoening die veel bij wielrenners voorkomt is de 'fietsershand' of 'ulnaris compressie'. In deze blog duiken we wat dieper in op de oorzaken, hoe u het...

Lees meer »

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Heeft u weleens het gevoel dat er een mierenkolonie door uw benen loopt? Dit gebeurt vaak ‘s avonds of ‘s nachts. Het lijkt onmogelijk om stil te zitten of te liggen en voor uw gevoel moet u rondjes lopen om van deze vervelende...

Lees meer »

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Heeft u ruggengraat? Dan weet u als geen ander hoe pijn, krampen en zwakte in uw been uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. De pijn die verergert bij hoesten, niezen of buigen kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar hier is het...

Lees meer »

Knakkende knieën, kan het kwaad?

Knakkende knieën, kan het kwaad?

U staat op van de bank en hoort een knak in uw knie. Toch hoeft u hier niet meteen bang voor te zijn. Iedereen ervaart weleens een krakende of knakkende knie. Maar wat veroorzaakt dit geluid? Is het iets om u zorgen over te maken?...

Lees meer »

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

We leven in een drukke wereld waarin stress vaak een grote rol speelt. Een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen, is door regelmatig te bewegen. In deze blog ontdekt u hoe regelmatige beweging uw mentale welzijn...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven