Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

De wintermaanden brengen niet alleen gezelligheid, maar ook specifieke uitdagingen met zich mee. Voor senioren is het daarom cruciaal om zich goed voor te bereiden op gladheid in de winter. Onderzoek heeft aangetoond dat de cijfers van valpartijen aanzienlijk stijgen tijdens de herfst en de winter. In deze blog gaan we in op de risico’s die de winter met zich meebrengt. Onze fysiotherapeuten geven u tips en adviezen om zowel binnen- als buitenshuis om te gaan met de kans op vallen. Daarnaast benadrukken we het belang van valpreventie. Lees snel verder hoe u stevig in uw schoenen kunt staan, zelfs tijdens de winter!

 

Winterse risico’s, zorg voor valpreventie!

Tijdens de wintermaanden staan we voor diverse risico's die de kans op valincidenten aanzienlijk vergroten. De afnemende temperatuur leidt tot gladde trottoirs, door losse natte bladeren, ijzel of ophopingen van sneeuw. Bovendien draagt het verminderde daglicht bij aan extra uitdagingen, waardoor obstakels moeilijker te herkennen zijn. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op uw omgeving. Maak bewuste keuzes, vermijd ongelijke of slecht verlichte paden en besteed speciale aandacht aan uw schoeisel. Daarnaast is het volgen van een cursus valpreventie sterk aan te raden zodat u optimaal voorbereid bent. Door uzelf bewust te maken van de specifieke risico's die de winter met zich meebrengt, kunt u maatregelen nemen om uzelf te beschermen tegen valpartijen.

 

Tips voor een veilige uitstap

1. Zorg voor geschikt schoeisel

Kies voor stevige schoenen met een lage hak en voldoende profiel. Dit zorgt voor voldoende grip en verkleint de kans op uitglijden en vallen.

 

2. Zorg voor voldoende verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol in deze tijd van het jaar. Een goede verlichting verkleint het risico op struikelen over opstapjes of obstakels, zowel binnens- als buitenshuis. Draag voor buiten reflecterende kleding of accessoires en maak gebruik van een zaklamp om uw weg duidelijk te zien. Bovendien wordt u dan ook goed opgemerkt door de mensen om u heen.

 

3. Maak gebruik van wandelhulpmiddelen

Indien nodig, maak dan gebruik van wandelhulpmiddelen zoals een wandelstok of rollator. Deze hulpmiddelen vergroten de stabiliteit en bieden extra ondersteuning tijdens het lopen.

 

4. Volg een valpreventie cursus

Via de gemeente Hoorn en de omring worden er verschillende cursussen voor valpreventie aangeboden. Deze cursussen bieden een waardevolle oplossing voor het omgaan met de risico's op vallen, vooral tijdens de wintermaanden. Tijdens deze cursus krijgt u nuttige tips en advies over het beheersen van het risico op vallen. U krijgt praktische handvatten om ervoor te zorgen dat u zowel binnen als buiten veilig bent. Neem vandaag nog de eerste stap naar een veiligere winter!

 

Het belang van fysiotherapie en valpreventie voor senioren

Nu u goed bent voorbereid na het lezen van onze tips, kunt u zonder zorgen uw huis verlaten. Onze fysiotherapeuten adviseren om gebruik te maken van onze valpreventie cursus om u te leren om te gaan met de obstakels bij het ouder worden en vallen te voorkomen. Hierbij willen we graag benadrukken dat de cursus valpreventie sinds dit jaar in de basisverzekering is opgenomen. 

 

Wilt u het risico op vallen verminderen en de winter veilig doorkomen? Neem contact met ons op!

Onze fysiotherapeuten staan klaar om u te helpen met de moeilijkheden die u kunt ervaren tijdens deze winterse periode. Wilt u tips of advies? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! U kunt ons bellen op 0229-233-560 of mailen naar info@fysioteamhoorn.nl.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Last van hooikoorts? Lees hoe fysiotherapie kan helpen!

Last van hooikoorts? Lees hoe fysiotherapie kan helpen!

Begint uw neus alweer te kriebelen nu de zon begint te schijnen? Het voorjaar is begonnen en dat betekent dat de pollen weer rond beginnen te zweven. Hooikoorts kan erg vervelend zijn en u belemmeren in uw dagelijkse activiteiten....

Lees meer »

Kan vitamine K helpen bij de preventie van artrose?

Kan vitamine K helpen bij de preventie van artrose?

Naarmate uw leeftijd vordert, kunt u last krijgen van veranderingen in uw lichaam. Een veelvoorkomende uitdaging is gewrichtsslijtage, ook wel artrose genoemd. Deze aandoening kan aanzienlijke belemmeringen veroorzaken in het...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven