Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Krachttraining is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Toch kan de sportschool intimiderend lijken voor beginnende sporters. Trainen met uw eigen lichaamsgewicht kan hiervoor een uitstekend alternatief bieden. Door uw eigen lichaam te gebruiken kunt u effectief spiermassa opbouwen. Hierdoor kunt u uw kracht en algehele fitheid verbeteren.

 

Hoe werkt trainen met uw eigen lichaamsgewicht?

Als u spiermassa wil opbouwen, kunt u dat doen door krachttraining. U kunt ervoor kiezen om spiermassa op te bouwen met of zonder gewichten. Als u ervoor kiest om krachttraining te doen zonder gewichten, gebruikt u uw eigen lichaamsgewicht. Hierbij gaat het erom dat u steeds meer herhalingen doet van dezelfde oefening. U kunt het moeilijker maken door uw lichaamsgewicht te verzwaren en iets zwaars vast te houden of iets op uw rug te leggen. Dikke boeken en rugzakken zijn hier geschikt voor.

 

Voordelen van trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Trainen zonder gewichten is ontzettend handig, omdat u dit altijd en overal kunt doen. U heeft er niets voor nodig, alleen uw eigen lichaam. Daarnaast kost het ook geen geld! Het nadeel van trainen met uw eigen lichaamsgewicht is dat u op den duur geen uitdaging meer vindt in het trainen. Als de oefeningen niet meer uitdagend zijn, wordt er geen nieuwe spiermassa meer opgebouwd. Als u meer spiermassa op wilt bouwen, is het aan te raden dat u dan wel begint met het trainen met gewichten.

 

Het is ook zo dat trainen met gewichten kan leiden tot een hoger risico op blessures. Door ervoor te kiezen om te trainen met uw eigen lichaamsgewicht, verkleint u de kans op blessures. Ook bevordert trainen met uw eigen lichaamsgewicht balans, behendigheid en flexibiliteit.

 

Effectieve oefeningen

Er zijn ontzettend veel oefeningen die u kunt inzetten. Hieronder staan de meest efficiënte oefeningen genoemd. 

 

Opdrukken

Bij deze oefening traint u de borst, schouders en triceps. Begin hierbij in een hoge plankhouding en laat het lichaam zakken tot de borst bijna de grond raakt. Daarna duwt u uzelf weer omhoog.

 

Squats 

Bij deze oefening traint u de billen en de benen. Zet de voeten op schouderbreedte neer, buig uw knieën en laat uw heupen zakken. Deze beweging is vergelijkbaar met het gaan zitten op een stoel. Zorg er wel voor dat uw borst en rug recht blijven.

 

Planken

De plank is een goede oefening om rompstabiliteit te trainen. Begin in een hoge plankpositie met de handen direct onder de schouders. Houd het lichaam zo recht mogelijk en blijf zo lang mogelijk staan.

 

Lunges 

Lunges zijn uitstekende oefeningen voor uw benen en billen. Begin rechtopstaand, zet een stap naar voren en zorg ervoor dat de voorste knie een hoek maakt van 90 graden. Duw uzelf weer terug naar de beginpositie en wissel van been.

 

Heeft u begeleiding of tips nodig bij deze oefeningen?

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar! Neem contact met ons op voor meer informatie door te bellen naar 0229-233-560 of te mailen naar info@fysioteamhoorn.nl.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Wereld ALS dag, wat is het en wat zijn de gevolgen van deze ziekte?

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op...

Lees meer »

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven