Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Krachttraining is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Toch kan de sportschool intimiderend lijken voor beginnende sporters. Trainen met uw eigen lichaamsgewicht kan hiervoor een uitstekend alternatief bieden. Door uw eigen lichaam te gebruiken kunt u effectief spiermassa opbouwen. Hierdoor kunt u uw kracht en algehele fitheid verbeteren.

 

Hoe werkt trainen met uw eigen lichaamsgewicht?

Als u spiermassa wil opbouwen, kunt u dat doen door krachttraining. U kunt ervoor kiezen om spiermassa op te bouwen met of zonder gewichten. Als u ervoor kiest om krachttraining te doen zonder gewichten, gebruikt u uw eigen lichaamsgewicht. Hierbij gaat het erom dat u steeds meer herhalingen doet van dezelfde oefening. U kunt het moeilijker maken door uw lichaamsgewicht te verzwaren en iets zwaars vast te houden of iets op uw rug te leggen. Dikke boeken en rugzakken zijn hier geschikt voor.

 

Voordelen van trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Trainen zonder gewichten is ontzettend handig, omdat u dit altijd en overal kunt doen. U heeft er niets voor nodig, alleen uw eigen lichaam. Daarnaast kost het ook geen geld! Het nadeel van trainen met uw eigen lichaamsgewicht is dat u op den duur geen uitdaging meer vindt in het trainen. Als de oefeningen niet meer uitdagend zijn, wordt er geen nieuwe spiermassa meer opgebouwd. Als u meer spiermassa op wilt bouwen, is het aan te raden dat u dan wel begint met het trainen met gewichten.

 

Het is ook zo dat trainen met gewichten kan leiden tot een hoger risico op blessures. Door ervoor te kiezen om te trainen met uw eigen lichaamsgewicht, verkleint u de kans op blessures. Ook bevordert trainen met uw eigen lichaamsgewicht balans, behendigheid en flexibiliteit.

 

Effectieve oefeningen

Er zijn ontzettend veel oefeningen die u kunt inzetten. Hieronder staan de meest efficiënte oefeningen genoemd. 

 

Opdrukken

Bij deze oefening traint u de borst, schouders en triceps. Begin hierbij in een hoge plankhouding en laat het lichaam zakken tot de borst bijna de grond raakt. Daarna duwt u uzelf weer omhoog.

 

Squats 

Bij deze oefening traint u de billen en de benen. Zet de voeten op schouderbreedte neer, buig uw knieën en laat uw heupen zakken. Deze beweging is vergelijkbaar met het gaan zitten op een stoel. Zorg er wel voor dat uw borst en rug recht blijven.

 

Planken

De plank is een goede oefening om rompstabiliteit te trainen. Begin in een hoge plankpositie met de handen direct onder de schouders. Houd het lichaam zo recht mogelijk en blijf zo lang mogelijk staan.

 

Lunges 

Lunges zijn uitstekende oefeningen voor uw benen en billen. Begin rechtopstaand, zet een stap naar voren en zorg ervoor dat de voorste knie een hoek maakt van 90 graden. Duw uzelf weer terug naar de beginpositie en wissel van been.

 

Heeft u begeleiding of tips nodig bij deze oefeningen?

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar! Neem contact met ons op voor meer informatie door te bellen naar 0229-233-560 of te mailen naar info@fysioteamhoorn.nl.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

Sta stevig in uw schoenen met valpreventie!

De wintermaanden brengen niet alleen gezelligheid, maar ook specifieke uitdagingen met zich mee. Voor senioren is het daarom cruciaal om zich goed voor te bereiden op gladheid in de winter. Onderzoek heeft aangetoond dat de cijfers...

Lees meer »

Heeft uw leeftijd invloed op blessures? 

Heeft uw leeftijd invloed op blessures? 

Lichamelijke klachten, pijntjes en blessures; we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Maar wist u dat uw leeftijd een belangrijke factor is in het soort blessures dat u kunt oplopen en hoe snel u hiervan herstelt? Dit...

Lees meer »

Schouderoperatie gehad? Fysiotherapie kan helpen bij het herstel!

Schouderoperatie gehad? Fysiotherapie kan helpen bij het herstel!

Heeft u recentelijk een schouderoperatie gehad en wilt u weer snel uw dagelijkse taken kunnen oppakken? Dan kan fysiotherapie helpen bij het herstel hiervan. Door middel van specifieke oefeningen kunt u binnen de kortste keren...

Lees meer »

Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Iedereen die weleens last heeft gehad van pijn in de elleboog weet hoe vervelend en beperkend dit kan zijn. Uw dagelijkse activiteiten, hobby’s en zelfs uw werk kunnen er flink onder lijden. Twee veelvoorkomende oorzaken van elleboogpijn...

Lees meer »

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

‘Elke ochtend begon Peter met dezelfde strijd. Zijn wekker ging af en toen hij langzaam zijn ogen opende, voelde hij het alweer: ochtendpijn. Een zeurende pijn in zijn nek en rug. Het was alsof de nacht geen rust, maar alleen...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven