Verschillende hoofdpijn

Hoofdpijnklachten komen vaak voor en kunnen een grote impact op uw leven hebben. Globaal heeft 50% van de mensen weleens hoofdpijn.

 

We onderscheiden een viertal typen hoofdpijn.

  • Spanningshoofdpijn
  • Cervicogene hoofdpijn 
  • Migraine 
  • Clusterhoofdpijn.

 

We spreken van secundaire hoofdpijnklachten  als deze het gevolg is van een oorzaak van buitenaf. Denk daarbij aan een ontsteking, medicijngebruik, klachten van de nek of de kaak. Hoofdpijn waar geen duidelijk oorzaak voor aan te geven is noemen we primaire hoofdpijn, bv cluster hoofdpijn en migraine.

 

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm en is goed behandelbaar door de fysiotherapeut. Deze hoofdpijn geeft klachten in de spieren van de nek en de achterkant van het hoofd. Mensen ervaren vaak een strak bandgevoel om het hoofd. Deze vorm is veelal te relateren aan een matige  houding en stress. Wanneer er triggerpoints waarneembaar zijn in de nek en schouderspieren kunnen deze behandeld worden met dry needling. Ook is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de oorzaak van het ontstaan van de triggerpoints. Denk daarbij aan een juiste houding achter de computer. Soms kan een computer bril uitkomst bieden waardoor er minder spanning op de korte nekspieren ontstaan. 

 

Cervicogene hoofdpijn komt minder vaak voor. Deze vorm geeft hoofdpijn aan een zijde van het hoofd. De pijn wordt veroorzaakt door meerdere structuren in de nek. Bijvoorbeeld je kunt je hoofd niet goed draaien omdat er stijfheid is in de wervelkolom. De nekwervelkolom kan dan gemobiliseerd worden waardoor de spanning op de nekspieren verandert. Of een ander veel voorkomend probleem is dat door een onjuiste houding de spieren aan de voorkant van de nek te zwak geworden zijn met als gevolg dat de spieren aan de achterkant van  de nek verkorten. In dat geval gaan we de spieren aan de voorzijde van de nek versterken met oefentherapie en aan de achterkant rekken. Een juiste houding is dan heel belangrijk. Uw fysiotherapeut kan dit goed beoordelen en behandelen.

Migraine is een neurovasculaire aandoening met hevige hoofdpijnaanvallen aan een kant van het hoofd. Deze vorm gaat vaak gepaard met aura’s, lichtflitsen, overgevoeligheid voor licht en of geluid, misselijkheid. Deze vorm is niet te behandelen door de fysiotherapeut.

Clusterhoofdpijn, ook wel neuralgie van Horton genoemd is de meest pijnlijke vorm en komt gelukkig niet veel voor. Clusterhoofdpijn komt in aanvallen van zeer heftige hoofdpijn achter 1 oog met een duur van 15 min tot enkele uren. Tussen de aanvallen door zijn er geen klachten. In een enkel geval is deze vorm chronisch. De fysiotherapie kan deze vorm niet behandelen.

 

Wat kunt u doen bij hoofdpijnklachten?

  • Laat uw (werk)houding controleren door een deskundige. Heeft u een aangepaste werkplek met een juist afgesteld bureau, stoel en computer? Wissel regelmatig van houding. Kunt u goed zien achter de computer? Een computerbril kan soms een oplossing zijn.
  • Herkent uw triggers die hoofdpijn veroorzaken? Bijvoorbeeld hormonale schommelingen, bepaalde voedingsmiddelen, stress, vermoeidheid en slaapstoornissen.
  • Wist u dat teveel paracetamol slikken hoofdpijnklachten veroorzaakt.




Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

Als fysiotherapeuten zien we regelmatig sportgerelateerde blessures. Een aandoening die veel bij wielrenners voorkomt is de 'fietsershand' of 'ulnaris compressie'. In deze blog duiken we wat dieper in op de oorzaken, hoe u het...

Lees meer »

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Heeft u weleens het gevoel dat er een mierenkolonie door uw benen loopt? Dit gebeurt vaak ‘s avonds of ‘s nachts. Het lijkt onmogelijk om stil te zitten of te liggen en voor uw gevoel moet u rondjes lopen om van deze vervelende...

Lees meer »

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Heeft u ruggengraat? Dan weet u als geen ander hoe pijn, krampen en zwakte in uw been uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. De pijn die verergert bij hoesten, niezen of buigen kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar hier is het...

Lees meer »

Knakkende knieën, kan het kwaad?

Knakkende knieën, kan het kwaad?

U staat op van de bank en hoort een knak in uw knie. Toch hoeft u hier niet meteen bang voor te zijn. Iedereen ervaart weleens een krakende of knakkende knie. Maar wat veroorzaakt dit geluid? Is het iets om u zorgen over te maken?...

Lees meer »

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

We leven in een drukke wereld waarin stress vaak een grote rol speelt. Een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen, is door regelmatig te bewegen. In deze blog ontdekt u hoe regelmatige beweging uw mentale welzijn...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven