Voorkom blessures tijdens wintersport met deze drie tips

Jaarlijks zien we veel sportblessures onder wintersporters. Daarbij zien we niet alleen knie- en enkelblessures voorbij komen, maar ook letsel aan hoofd, schouders, rug en zelfs de tenen. Als u vaak op de skipiste staat, weet u dat skiën of snowboarden een heerlijke kick geeft. Dat gevoel wilt u zo lang mogelijk vasthouden. Dus op een blessure zit u totaal niet te wachten. Hoe kunt u tijdens uw wintersportvakantie blessures voorkomen? Onze therapeuten hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

 

Knieën hebben het zwaar te verduren tijdens wintersport

Een veel voorkomende blessure bij skiërs is een knieblessure. Denk hierbij aan een verdraaide knie, een gescheurde kruisband of zelfs een knieschijf uit de kom. De knie is een kwetsbaar gewricht, omdat deze gecompliceerd in elkaar zit. Door te skiën krijgen onze knieën veel te verduren.

 

Ook uw hoofd, nek en schouders zijn blessuregevoelig

Het risico op een valpartij is tijdens het afdalen van een skipiste groot. Bij het maken van een val kunt u verkeerd terechtkomen. Komt u verkeerd terecht op uw hoofd? Dan kunt u hier een hersenschudding aan overhouden. Hier kunt u zelfs maandenlang last van hebben. Maakt u plots een verkeerde beweging? Dan kunt u last krijgen van uw nek en schouders.

 

Tip 1. Oefen vooraf in een skihal

Probeer voordat u op wintersport gaat nog te oefenen in een overdekte skihal. Zo kunt u uw lichaam langzaam laten wennen aan de bewegingen die u tijdens wintersport gaat maken.

 

Tip 2. Een goede voorbereiding is het halve werk om wintersport blessures te voorkomen

Tijdens uw wintersportvakantie bent u continu bezig met sporten. Vaak is uw lichaam dat niet gewend. Het is daarom belangrijk dat u fit en goed voorbereid op wintersport gaat. Hierdoor voorkomt u spierpijn en vervelende blessures. Daarnaast krijgt u ook nog eens een portie meer energie. Het mooie is dat u hiervoor niet eens naar de sportschool hoeft te gaan! Welke voorbereidingen kunt u treffen?

 

#Warming up

Een goede warming up zorgt ervoor dat uw spieren goed opgewarmd raken. U kunt dit doen door bijvoorbeeld op de plaats te joggen. Zorg er in dat geval wel voor dat alleen de bal van uw voet de grond raakt. Probeer dit 1 minuut lang, waarvan u 10 seconden op een sneller tempo jogt. Herhaal dit 3 keer.

 

#Spierversterkende oefeningen

Voordat u op wintersport gaat is het belangrijk dat uw spieren voorbereid zijn op wat er gaat komen. Een aantal oefeningen die u hiervoor thuis kunt uitvoeren zijn squats, planken en knieheffen.

 

Tip 3. Draag een helm tijdens de wintersport

Staat u niet regelmatig op ski’s of een snowboard? Dan wil het nog wel eens voorkomen dat u tijdens het skiën of snowboarden een val maakt. Helaas is sneeuw niet zo zacht als het lijkt en kunt u lelijk ten val komen. Het is daarom aan te raden om een helm te dragen, zodat u een hersenschudding kunt voorkomen.

 

Heeft u een blessure opgelopen tijdens uw wintersportvakantie? Wij helpen u verder!

Op het moment dat u last hebt van een vervelende blessure door bijvoorbeeld een ski-ongeval of andere sportactiviteit, kunt u bij ons terecht voor een behandeling. Wij helpen u zo spoedig mogelijk te herstellen. U kunt contact met ons opnemen via 0229 233 560, door een mail te sturen naar info@fysioteamhoorn.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Positieve effecten van dry needling, ontdek ze hier!

Positieve effecten van dry needling, ontdek ze hier!

Hoewel de term ‘dry needling’ en het idee van naalden in uw lichaam misschien negatief klinkt, heeft deze vorm van fysiotherapie vrijwel direct een positief effect. Het woord ‘dry’ in dry needling staat voor het feit dat er gebruik...

Lees meer »

Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Een goede werkhouding kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien als u een kantoorbaan heeft. Tegenwoordig werken steeds meer mensen lange uren op kantoor achter een computer, zonder af en toe pauze te nemen van het werk. Dit...

Lees meer »

Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips

Zit u weleens onderuitgezakt in uw (bureau)stoel of voorovergebogen over uw telefoon? U beseft het misschien niet, maar dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, waaronder hoge rugklachten. Dit soort klachten komen...

Lees meer »

Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips

De zomervakantie is voorbij gevlogen en het is weer tijd om terug te gaan naar de school- of collegebanken. Voor jongeren en studenten betekent dit vaak lange uren zitten, het dragen van zware rugzakken en veel tijd doorbrengen...

Lees meer »

Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Psychosomatische Fysiotherapie bij Fysio Team Hoorn

Wat zijn psychosomatische klachten? Psychosomatische klachten zijn klachten welke niet of niet volledig verklaard kunnen worden vanuit een fysiek probleem. De klachten kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2023 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven