Voorkom blessures tijdens wintersport met deze drie tips

Jaarlijks zien we veel sportblessures onder wintersporters. Daarbij zien we niet alleen knie- en enkelblessures voorbij komen, maar ook letsel aan hoofd, schouders, rug en zelfs de tenen. Als u vaak op de skipiste staat, weet u dat skiën of snowboarden een heerlijke kick geeft. Dat gevoel wilt u zo lang mogelijk vasthouden. Dus op een blessure zit u totaal niet te wachten. Hoe kunt u tijdens uw wintersportvakantie blessures voorkomen? Onze therapeuten hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

 

Knieën hebben het zwaar te verduren tijdens wintersport

Een veel voorkomende blessure bij skiërs is een knieblessure. Denk hierbij aan een verdraaide knie, een gescheurde kruisband of zelfs een knieschijf uit de kom. De knie is een kwetsbaar gewricht, omdat deze gecompliceerd in elkaar zit. Door te skiën krijgen onze knieën veel te verduren.

 

Ook uw hoofd, nek en schouders zijn blessuregevoelig

Het risico op een valpartij is tijdens het afdalen van een skipiste groot. Bij het maken van een val kunt u verkeerd terechtkomen. Komt u verkeerd terecht op uw hoofd? Dan kunt u hier een hersenschudding aan overhouden. Hier kunt u zelfs maandenlang last van hebben. Maakt u plots een verkeerde beweging? Dan kunt u last krijgen van uw nek en schouders.

 

Tip 1. Oefen vooraf in een skihal

Probeer voordat u op wintersport gaat nog te oefenen in een overdekte skihal. Zo kunt u uw lichaam langzaam laten wennen aan de bewegingen die u tijdens wintersport gaat maken.

 

Tip 2. Een goede voorbereiding is het halve werk om wintersport blessures te voorkomen

Tijdens uw wintersportvakantie bent u continu bezig met sporten. Vaak is uw lichaam dat niet gewend. Het is daarom belangrijk dat u fit en goed voorbereid op wintersport gaat. Hierdoor voorkomt u spierpijn en vervelende blessures. Daarnaast krijgt u ook nog eens een portie meer energie. Het mooie is dat u hiervoor niet eens naar de sportschool hoeft te gaan! Welke voorbereidingen kunt u treffen?

 

#Warming up

Een goede warming up zorgt ervoor dat uw spieren goed opgewarmd raken. U kunt dit doen door bijvoorbeeld op de plaats te joggen. Zorg er in dat geval wel voor dat alleen de bal van uw voet de grond raakt. Probeer dit 1 minuut lang, waarvan u 10 seconden op een sneller tempo jogt. Herhaal dit 3 keer.

 

#Spierversterkende oefeningen

Voordat u op wintersport gaat is het belangrijk dat uw spieren voorbereid zijn op wat er gaat komen. Een aantal oefeningen die u hiervoor thuis kunt uitvoeren zijn squats, planken en knieheffen.

 

Tip 3. Draag een helm tijdens de wintersport

Staat u niet regelmatig op ski’s of een snowboard? Dan wil het nog wel eens voorkomen dat u tijdens het skiën of snowboarden een val maakt. Helaas is sneeuw niet zo zacht als het lijkt en kunt u lelijk ten val komen. Het is daarom aan te raden om een helm te dragen, zodat u een hersenschudding kunt voorkomen.

 

Heeft u een blessure opgelopen tijdens uw wintersportvakantie? Wij helpen u verder!

Op het moment dat u last hebt van een vervelende blessure door bijvoorbeeld een ski-ongeval of andere sportactiviteit, kunt u bij ons terecht voor een behandeling. Wij helpen u zo spoedig mogelijk te herstellen. U kunt contact met ons opnemen via 0229 233 560, door een mail te sturen naar info@fysioteamhoorn.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoe kunnen zang- en ademhalingstechnieken u helpen in deze prestatiegerichte samenleving?

Hoewel het coronavirus en de impact ervan langzaam lijken te vervagen, blijft long-COVID een actueel onderwerp in onze gezondheidszorg. Wist u dat zang- en ademhalingstechnieken een aanzienlijke invloed kunnen hebben op deze klachten?...

Lees meer »

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Trainen met uw eigen lichaamsgewicht

Krachttraining is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Toch kan de sportschool intimiderend lijken voor beginnende sporters. Trainen met uw eigen lichaamsgewicht kan hiervoor een uitstekend alternatief bieden....

Lees meer »

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Waarom is het belangrijk om uw ervaring achter te laten?

Na een heerlijk etentje of leuk dagje uit, komt u thuis, opent u uw inbox en wordt u overladen met verzoeken om een ervaring achter te laten. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig voor alles wat we doen een waardering moeten achterlaten,...

Lees meer »

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

Sporten? Deze vijf mag u niet vergeten!

In deze blog duiken we in de wereld van padel, onderwaterhockey, Reformer Pilates, Jeu des Boules en skeeleren. Bij Fysio Team Hoorn zijn we niet alleen gericht op fysiotherapeutische behandelingen, maar ook op het bevorderen...

Lees meer »

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Bewegen; voldoet u aan de richtlijnen?

Wij denken vaak dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts 44 procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het belang van beweging voor de gezondheid van ons lichaam...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven