Hoe ontstaan blessures en hoe kunt u ze voorkomen?

Wanneer u een (sport)blessure heeft, baalt u vaak en wilt u weten waar het fout ging en wat u eraan kunt doen om dit in het vervolg te voorkomen. Bij veel gevallen gaat het om de belasting van het lichaam. U vraagt dus meer van uw lichaam dat wat het aankan (vermogen). 

Uithoudingsvermogen vs. belasting van het lichaam

Uw lichaam heeft een bepaald uithoudingsvermogen. Als de belasting hoger is dan het vermogen, is er een hogere kans op pijn of een blessure. Als we de belasting langzaam vergroten, zal het vermogen van het lichaam langzaam toenemen. Maar als we die belasting sneller toevoegen dan het lichaam zich kan aanpassen, dan is de kans op blessures groter.

Enkele voorbeelden van blessures

Als u een baksteen op uw voet laat vallen is de belasting veel groter dan het vermogen en er is geen tijd voor een aanpassing. Een minder overdreven voorbeeld is iemand die te hard van stapel loopt bij trainen. Denk hierbij aan van geen training naar dagelijks een (intensieve) workout doen. Opnieuw is de belasting groter dan het lichaam aankan en hoewel het niet zo abrupt is als de baksteen, heeft het lichaam alsnog geen tijd om zich aan te passen. Ook stress, ziekte, slechte voeding of te weinig slaap hebben hier invloed op. Deze verlaagde capaciteit maakt ons ook kwetsbaarder voor blessures. 

Hoe ontstaat een blessure?

Feitelijk gezien ontstaat een blessure door een verkeerde beweging te maken of, zoals eerder gezegd, overbelasting van het lichaam. Een blessure heeft altijd één of meer oorzaken, zoals bijvoorbeeld een slechte conditie, overgewicht, bekkenscheefstand, en verkeerd materiaal bij het trainen. Uiteraard kan ook een blessure acuut ontstaan, zoals bij het voorbeeld van de baksteen.

Rustig opbouwen na een blessure 

Wanneer u geblesseerd bent, probeer tijdelijk uw lichaam minder te belasten door rust te nemen. Maar onthoudt dat bij een langdurige rustperiode, de capaciteit van het lichaam ook afneemt. Als gevolg hiervan is er minder belasting nodig om opnieuw geblesseerd te raken. Dit maakt het noodzakelijk om uw training weer rustig op te bouwen tot u op het oude niveau zit. Het belangrijkste om te onthouden is dat op de lange termijn een beetje belasting op het lichaam goed is, zolang u blijft denken aan de tijd die uw lichaam nodig heeft om hierop aan te passen. Wanneer u niets doet, past uw lichaam zich aan door de capaciteit te verlagen. Door langzaam uw activiteit te verhogen, past uw lichaam zich hierop aan. Wanneer u het te snel doet raakt u geblesseerd. 

Meer tips om blessures te voorkomen

Rustig opbouwen is zeer belangrijk om blessures te voorkomen. Daarnaast willen we u puntsgewijs tips geven die u hierbij helpen:

  1. Warming-up en cooling-down: dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop op gang komt waardoor de spieren en pezen warm worden. Ook is dit beter voor de stofwisseling, waardoor spieren sneller aan de nodige zuurstof/energie komen.
  2. Opbouw sporttraining: het is van belang om van tevoren uw fitheid af te stemmen op hoe zwaar u gaat trainen.
  3. Een goede en gezonde levensstijl voor, na en tijdens het sporten: blijf op gewicht en eet gezond. Tijdens het sporten zult u veel vocht verliezen, het is daarom heel belangrijk om goed te blijven drinken.
  4. Goede sportschoenen: let hierbij op de schokdemping en grip van de schoen.

Wat kan Fysio Team Hoorn voor u betekenen? 

Onze fysiotherapeut behandelt, begeleidt en adviseert u als u weer wilt gaan sporten. Heeft u een sportblessure? Ook hiervoor kunt u bij onze fysiotherapeut terecht!

Heeft u een sport gerelateerde blessure dan staan Martin en Maaike voor u klaar om u te adviseren en zo nodig te begeleiden.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Iedereen die weleens last heeft gehad van pijn in de elleboog weet hoe vervelend en beperkend dit kan zijn. Uw dagelijkse activiteiten, hobby’s en zelfs uw werk kunnen er flink onder lijden. Twee veelvoorkomende oorzaken van elleboogpijn...

Lees meer »

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

‘Elke ochtend begon Peter met dezelfde strijd. Zijn wekker ging af en toen hij langzaam zijn ogen opende, voelde hij het alweer: ochtendpijn. Een zeurende pijn in zijn nek en rug. Het was alsof de nacht geen rust, maar alleen...

Lees meer »

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven