Kouder weer? Verhoog uw weerstand

Aan welke voeding en maaltijden denkt u nu de winter bijna is aangebroken? Vast niet aan die frisse maaltijdsalade of een overheerlijke koude pastasalade, maar eerder aan stamppot of hachee. Zodra Koning Winter voor de deur staat, krijgen we zin in ander eten. 

Behalve de stamppotten die we allemaal wel kennen, zijn ovenschotels, stoofschotels en erwtensoep echte typische winterse gerechten. Waar komt dit nu vandaan? Waarom associëren we deze gerechten met de winter en niet met de zomer? 

 



Voedsel heeft invloed op de winterdip 

In de zomermaanden hoeft ons lichaam minder hard te werken om de kerntemperatuur op peil te houden. In de koude maanden verbruikt ons lichaam meer energie om het interne kacheltje te laten branden. Een andere reden is dat sommige mensen last hebben van een winterdip. Het wordt later licht en het wordt sneller donker, maar we zijn ook sneller geneigd binnen te blijven door het koude, gure en natte weer. We slapen soms slechter. We piekeren meer en ons concentratievermogen is minder dan in de zomer.

Ons lichaam verbruikt meer energie in de winter

Omdat ons lichaam meer energie verbruikt om de temperatuur juist te regelen, zijn we sneller geneigd om meer te eten. Ook een winterdip kan resulteren in een ander eetpatroon. Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om naar iets lekkers, maar ongezonds te grijpen, is het juist belangrijk om nu op uw voeding te letten. Om het lichaam een positieve boost te geven, doet u er goed aan om de juiste voeding tot u te nemen en voldoende te bewegen.

Juiste voeding tijdens de winter

Wat is dan de juiste voeding tijdens de wintermaanden? Wij hebben een lijstje voor u met voedingsmiddelen die zeker op uw boodschappenlijstje moeten komen te staan: 

Omega 3-vetten goed voor uw humeur

Dit kunt u met aanvullende voedingssupplementen aanvullen, maar het kan ook door bewust te kiezen voor andere ingrediënten. Kies bijvoorbeeld als ontbijt een keer niet voor brood, maar voor havermout. Dit is rijk aan eiwitten, een grote hoeveelheid vezels en foliumzuur (B11) heeft ook nog een positieve werking op het humeur. Voeg aan uw havermoutpapje een goede schep lijnzaad toe, want hier zitten bijzonder veel Omega 3-vetten in. Nog zo’n boost voor uw humeur! Tot slot kleed u uw havermout nog aan met wat vers fruit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banaan en handje blauwe bessen, altijd goed vanwege de antioxidanten.

 

Vette vis

Net als lijnzaad, bevatten vette vissen, zoals onder andere zalm en makreel veel Omega 3-vetten. Deze zijn in de wintermaanden van grote waarde voor uw fysieke en mentale gesteldheid. 

Wortelgroenten en knollen

Wortelgroenten en knollen als bieten, wortelen en rapen zijn vers geoogst en bieden uw lijf vitamine A en C voor een betere weerstand en meer energie. U kunt de groenten niet alleen voor het avondmaaltijd gebruiken, maar bijvoorbeeld ook in een smoothie, burger of als groentechips bereiden. 

Spruiten stomen, roerbakken of koken

Spruiten komen uit de koolfamilie en worden gezien als een van de meeste gezonde groenten. Dit groene balletje staat namelijk bol van de vitamines, mineralen en voedingsvezels. Heerlijk om te stomen, roerbakken of koken. 

Winterse soepen 

Soep is een heerlijk en gezond comfortfood, vooral als uw bouillon als basis gebruikt en verder veel groenten toevoegt. Dan voedt u uw lijf met allerlei gezonde voedingsstoffen die u helpen om gezond te blijven in de winter.

Win-win en bye bye winterdip

Wordt u al blij van het winterse menu? Wij wel! Net als van het vooruitzicht dat er vanavond een goed stuk verse zalm of gerookte makreel op het menu staat. Dus spring op de fiets, trotseer de wind en rijd naar uw visboer voor een stuk vette vis. Vet lekker! Dan heeft u meteen de beweging ‘in the pocket’. Win-win en bye bye winterdip.



Wij hebben geen voedingsdeskundige in de praktijk, wel een recept. 

Boerenkool Stamppot uit de Mediterranee

voor 4 personen.

1.5 kg aardappelen geschild in gelijke stukken

4 el olijfolie

2 uien

3 tenen knoflook fijngesneden

half blikje anjosvisfilet in olie, fijngesneden

500 gram panklare boerenkool

8 merguez worstjes (zijn pittige lamsworstjes)

75 gram zwarte olijven zonder pit, in stukjes gesneden

voor extra pit sambal of harissa

 

Kook de aardappels met zout gaar. 

Verhit in 2 el olie in pan en bak de ui knoflook en anjosvis 5 min zachtjes. Voeg daarna in 2 porties de boerenkool toe en stoof de boerenkool 10 min zachtjes gaar met het deksel op de pan. Schep dit regelmatig om. Bak in een koekenpan de worstjes in 2 el olie in 8 min gaar.

Giet de aardappels af en vang wat kookvocht op . Stamp de aardappels met voldoende kookvocht en extra olijfolie tot een puree. Schep het boerenkool mengsel erdoor samen met de stukjes olijf. Maak op smaak met zout en peper.

Serveer de boerenkoolstamppot met de merquez worstjes erbij en voeg wat sambal of harissa erbij voor extra pit. 

Eet smakelijk.

 

 

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Wat is het verschil tussen een tennisarm en een golferselleboog?

Iedereen die weleens last heeft gehad van pijn in de elleboog weet hoe vervelend en beperkend dit kan zijn. Uw dagelijkse activiteiten, hobby’s en zelfs uw werk kunnen er flink onder lijden. Twee veelvoorkomende oorzaken van elleboogpijn...

Lees meer »

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

Ochtendpijn, wat is het en hoe kunt u het overwinnen?

‘Elke ochtend begon Peter met dezelfde strijd. Zijn wekker ging af en toen hij langzaam zijn ogen opende, voelde hij het alweer: ochtendpijn. Een zeurende pijn in zijn nek en rug. Het was alsof de nacht geen rust, maar alleen...

Lees meer »

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten....

Lees meer »

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kunt u gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter u bent, hoe meer u uit uw pensioen kunt halen. Maar hoe gaat u fit uw pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat u fysiek...

Lees meer »

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. U moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raakt...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2024 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven