Is zitten echt zo ongezond?

3 gouden tips om langdurig zitten te voorkomen

Op Nu.nl lazen we in een recent artikel dat langdurig zitten het nieuwe roken wordt genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat lang achter elkaar zitten vroegtijdig overlijden in de hand werkt en dat wij in Nederland zitkampioen zijn. Hoog tijd om ons zitgedrag onder de loep te nemen en te kijken hoe we ondanks onze zittende beroepen en hobby’s toch gezond kunnen blijven. Want dat willen we natuurlijk allemaal: zo lang en gezond mogelijk leven. 

Wat zijn de risico’s van langdurig zitten?

Dat onvoldoende lichaamsbeweging gezondheidsrisico’s met zich meebrengt is al langere tijd bekend. Dat langdurig achtereen zitten eveneens gezondheidsrisico’s heeft is nog niet bij iedereen doorgedrongen. Het gekke is dat deze gezondheidsrisico’s niet worden opgeheven als u naast uw zittende beroep of hobby voldoende beweegt of sport! Een gewaarschuwd mens telt dus voor twee! 

In het artikel van Nu.nl vergeleek een huisarts het langdurig achter elkaar zitten met de effecten die een ruimtevaarder ondervindt door het gebrek aan zwaartekracht. Die is bij terugkeer op aarde totaal verzwakt. Uit een studie, waarin achtduizend mensen bijna twintig jaar werden gevolgd, is berekend dat acht uur of langer per dag zitten gemiddeld 74 procent meer kans geeft op het overlijden aan een hart- of vaataandoening dan mensen die minder dan vier uur zitten. Een onderzoek aan de Universiteit van Maastricht laat zien dat elk extra uur zitten leidt tot een 22% grotere kans op het hebben van type 2 diabetes. Het verminderen van zitgedrag door een half uur te gaan staan of lopen verkleint de kans op het hebben van type 2 diabetes aanzienlijk. Conclusie: Wie vaak het zitten doorbreekt, blijft langer gezond. Genoeg reden dus om ons zitgedrag kritisch onder de loep te nemen en te doorbreken waar nodig. 

Hoe zit het met ons zitgedrag?

Het blijkt dat Nederlanders het meest zitten van alle Europeanen: gemiddeld zit 32 procent van de bevolking meer dan 8,5 uur. In Spanje is dat bijvoorbeeld maar 7 procent. Ruim drie miljoen Nederlanders hebben een zittend beroep. Zitten is zo alledaags dat we er niet bij stil staan. U leert van jongs af aan rustig aan tafel te zitten, tijdens het eten, op school en later op het werk. Televisie kijken doen we zittend op de bank. Komt er iemand op bezoek, nodigt u hem uit om te gaan zitten. Op uw werk gaat u even ‘bij elkaar zitten’ om te overleggen. Onze hele omgeving is ingericht op comfortabel zitten, het wordt overal gestimuleerd. Kortom, het is een gewoonte. Dat is goed nieuws, want een gewoonte kunt u doorbreken! 

Hoe kunt u langdurig zitten voorkomen?

Nu de wetenschap heeft aangetoond dat langdurig zitten effect heeft op onze gezondheid is het van belang dat we het zitten zoveel mogelijk afwisselen met beweging. Daarbij gaat het er niet om hoeveel u aan één stuk beweegt, maar om hoe vaak u het zitten onderbreekt. Met deze drie tips kunt u aan de slag om uw langdurig zitgedrag te doorbreken:

Tip 1: Word bewust van uw zitgedrag

Dat klinkt simpel, maar omdat we ons vaak niet bewust zijn van het aantal uur dat we achtereen zitten op ons werk of voor de televisie, is het handig om dat eerst inzichtelijk te maken. Zodra u zich bewust bent van uw zitgedrag kunt u er actief mee aan de slag. We hebben een leuke tool voor u gevonden om uw zitduur in kaart te brengen. Klik hier.

Tip 2: Creëer beweegmomentjes tijdens uw werk

Zet een timer en onderbreek het zitten één keer per half uur voor minimaal twee minuten. U hoeft niet direct een enorme inspanning te gaan leveren, maar sta gewoon op van uw werkplek en loop een stukje. Het belangrijkste is om uw benen in beweging te brengen. Breng nog meer beweegmomentjes in uw werk door bijvoorbeeld: 

- Staand of lopend te telefoneren
- Naar een collega te lopen in plaats van mailen
- De trap te nemen in plaats van de lift
- Staand of wandelend te lunchen
- Te gaan staan als een collega aan het bureau komt voor kort overleg

Tip 3: Creëer een dynamische werkplek

Er zijn inmiddels veel ergonomische oplossingen om uw werkplek zodanig in te richten dat het zittende werk wordt gereduceerd. Denk bijvoorbeeld aan sta-bureaus. Overleg met uw werkgever en collega’s hoe u het langdurige zitten gezamenlijk kunt doorbreken. Als u er samen voor gaat, is er heel veel mogelijk. 

Ondervindt u lichamelijke klachten door langdurig zitten?

Onze fysiotherapeuten van Fysio Team Hoorn staan voor u klaar. Kijk op onze website wat wij voor u kunnen betekenen. Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken, bel dan naar 0229-233-560, mail ons via info@fysioteamhoorn.nl of vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

Als fysiotherapeuten zien we regelmatig sportgerelateerde blessures. Een aandoening die veel bij wielrenners voorkomt is de 'fietsershand' of 'ulnaris compressie'. In deze blog duiken we wat dieper in op de oorzaken, hoe u het...

Lees meer »

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Heeft u weleens het gevoel dat er een mierenkolonie door uw benen loopt? Dit gebeurt vaak ‘s avonds of ‘s nachts. Het lijkt onmogelijk om stil te zitten of te liggen en voor uw gevoel moet u rondjes lopen om van deze vervelende...

Lees meer »

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Heeft u ruggengraat? Dan weet u als geen ander hoe pijn, krampen en zwakte in uw been uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. De pijn die verergert bij hoesten, niezen of buigen kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar hier is het...

Lees meer »

Knakkende knieën, kan het kwaad?

Knakkende knieën, kan het kwaad?

U staat op van de bank en hoort een knak in uw knie. Toch hoeft u hier niet meteen bang voor te zijn. Iedereen ervaart weleens een krakende of knakkende knie. Maar wat veroorzaakt dit geluid? Is het iets om u zorgen over te maken?...

Lees meer »

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

We leven in een drukke wereld waarin stress vaak een grote rol speelt. Een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen, is door regelmatig te bewegen. In deze blog ontdekt u hoe regelmatige beweging uw mentale welzijn...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven