Wat doet zon met uw gemoedstoestand

De zomer is in volle gang. Deze heerlijke, lange zonnige dagen kunnen bij veel mensen niet lang genoeg duren. Waarom zijn wij toch zoveel beter gehumeurd als het zonnetje schijnt? De zon heeft een positieve werking op uw gemoedstoestand en wordt ook wel beschreven als het natuurlijke gelukshormoon! Waar komt dit nu door?  

Vitamine D

Een van de belangrijkste redenen is dat u door zonlicht automatisch een vitamine D boost krijgt. Dit wordt aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D zorgt ervoor dat het calcium in botten wordt gestabiliseerd, wat helpt om ze te verharden. Als u te weinig vitamine D krijgt, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder verminderde botdichtheid, spierpijn, stemmingsstoornissen en een zwak immuunsysteem. 

Zonlicht is liefde

Wist u dat ook dat we ook meer openstaan voor liefde in de lente en zomermaanden? Het wordt vaak gekscherend gezegd, maar inmiddels is het ook wel gebleken dat de zon effect heeft op het verliefd worden. Bij mannen meer nog dan bij vrouwen en dit heeft te maken met het gegeven dat zonlicht effect heeft op het testosterongehalte (en dat hebben mannen nu eenmaal meer dan vrouwen). Er wordt ook meer van het hormoon serotonine aangemaakt en dit versterkt de seksuele behoeftes.. 

Biologische klok

Iedereen heeft een biologische klok. Deze klok zorgt ervoor dat wij een zogenaamd slaap-waakritme hebben. Ook regelt de biologische klok de bloeddruk, hartfrequentie en lichaamstemperatuur. Uw biologische klok heeft een omlooptijd van ongeveer 24 uur, eigenlijk net iets langer. Gelukkig heeft uw lichaam hier iets heel moois op bedacht; uw biologische klok wordt elke dag door zonlicht weer gelijk gezet. Zonlicht is daarom heel belangrijk. Het bepaalt namelijk onder meer de verhouding slapen/waken, variaties in lichaamstemperatuur en behoefte aan voedsel.

Stemming/humeur 

In de winter hebben gemiddeld genomen meer mensen last van depressies. Dit komt simpelweg door te weinig zonlicht. Het is namelijk zo dat zonlicht wordt geassocieerd met een positieve stemming. Dat komt omdat door zonlicht de bekende hormonen endorfine en dopamine aangemaakt worden. Dit wordt ook wel eens de happy-hormonen genoemd. In combinatie met vitamine D maakt de zon u kortom: vrolijk en energiek. 

De zon werkt ontspannend

De zon werkt vaak ook ontspannend. Vaak wordt ons veel te drukke leven toch even op een wat lager pitje gezet. Iedere vorm van warmte heeft een ontspannende werking. Het zorgt niet alleen voor ontspannen spieren, maar ook uw hersenen ontspannen. Slechts even uw hoofd buiten de zon laten ervaren, geeft direct een ontspannen gevoel. Vaak is zo’n vijftien minuten al genoeg.

We worden socialer

Het prettige ontspannen gevoel dat de zon u geeft, wilt u met mensen delen. De zon zorgt er dus ook nog eens voor dat u meer openstaat voor mensen en gezelligheid. Dit doet uw sociale netwerk ook ten goede. U wilt er op uit en onder de mensen zijn. Verder wordt in uw hersenen de insula gestimuleerd. Dit gebied in de hersenen heeft een sterke koppeling met sociale warmte. Dit maakt ook dat u mensen eerder sympathiek vindt.

Slaapritme is beter in de zomer

Veel psychische klachten hebben we als ons dag- en nachtritme wordt verstoord. In de zomer is ons slaapritme beter en komen we makkelijker uit bed. Dit heeft te maken met het gegeven dat als de zon al op is (het licht valt immers door de ramen naar binnen) en u nog in bed ligt, de productie van melatonine al afneemt. U komt vervolgens in een lichtere slaap voordat u wakker wordt.

Daarnaast is het ook zo dat als u overdag zonlicht opdoet u ’s nachts beter slaapt. Dit heeft te maken met het gegeven dat uw lichaam reageert op de grote hoeveelheid zon die het lichaam gedurende de dag opgedaan heeft. Dit zet uw slaap-waakritme als het ware in één klap op scherp.

Zon heeft ook zijn keerzijde

Naast dat zonlicht dus een heleboel positieve uitwerkingen heeft op onze gemoedstoestand, huid en lichaam, heeft het ook een aantal keerzijden. Wees altijd voorzichtig en voorbereid als u de zon in gaat. Zorg dat u altijd gebruik maakt van een een goede zonnebrand met hoge factor, genoeg water drinkt. Lees hiervoor ons artikelWilt u sporten in de zomer? Lees dan onze tips.

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

De fietsershand: wat elke wielrenner moet weten

Als fysiotherapeuten zien we regelmatig sportgerelateerde blessures. Een aandoening die veel bij wielrenners voorkomt is de 'fietsershand' of 'ulnaris compressie'. In deze blog duiken we wat dieper in op de oorzaken, hoe u het...

Lees meer »

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Ga rusteloze benen tegen met deze 7 effectieve tips!

Heeft u weleens het gevoel dat er een mierenkolonie door uw benen loopt? Dit gebeurt vaak ‘s avonds of ‘s nachts. Het lijkt onmogelijk om stil te zitten of te liggen en voor uw gevoel moet u rondjes lopen om van deze vervelende...

Lees meer »

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Hernia-pijn aanpakken? Deze gerichte oefeningen helpen u vooruit!

Heeft u ruggengraat? Dan weet u als geen ander hoe pijn, krampen en zwakte in uw been uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. De pijn die verergert bij hoesten, niezen of buigen kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar hier is het...

Lees meer »

Knakkende knieën, kan het kwaad?

Knakkende knieën, kan het kwaad?

U staat op van de bank en hoort een knak in uw knie. Toch hoeft u hier niet meteen bang voor te zijn. Iedereen ervaart weleens een krakende of knakkende knie. Maar wat veroorzaakt dit geluid? Is het iets om u zorgen over te maken?...

Lees meer »

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

De voordelen van bewegen voor uw mentale gezondheid

We leven in een drukke wereld waarin stress vaak een grote rol speelt. Een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen, is door regelmatig te bewegen. In deze blog ontdekt u hoe regelmatige beweging uw mentale welzijn...

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2025 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven