Wat kan de fysiotherapeut betekenen bij Diabetes?

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland, maar wist u ook dat het ook één van de belangrijkste doodsoorzaken is in ons land?  Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en dit aantal stijgt nog altijd snel. 

 

Wat is diabetes?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en zorgt ervoor dat het lichaam niet meer voldoende in staat is om de bloedsuikers te regelen door dat er een tekort is aan insuline of het lichaam niet goed reageert op insuline.

 

Verschillende typen Diabetes

Bij Diabetes type 1 zullen patiënten elke dag moeten bepalen wat de waarde van het bloedsuiker is en hebben zij vaste tijden om insuline aan het lichaam toe te voegen. Ook eten zij volgens instructies van een arts of verpleegkundige. Het kan ook zijn dat de patiënt een pompje draagt welke de waarden van het bloedsuiker regelen. Dit alles komt omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt. 

 

Bij Diabetes type 2 is het zo dat er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is, of het minder goed reageert op de insuline. Type 2 kan meestal met tabletten behandeld worden.

 

De rol van een fysiotherapeut

Wat maakt een fysiotherapeut belangrijk in dit verhaal? Onderzoeken hebben aangetoond dat het bewegen voor diabetespatiënten de insulinegevoeligheid verbeteren, maar ook het glucosetolerantie stijgt.


Fysiotherapeuten kunnen een patiënt hier in begeleiden. Samen zullen wij zorgvuldig de klachten bekijken en de gezondheid en het dagelijkse functioneren bespreken. Hierna stellen wij een behandelplan op welke is afgestemd op de fysieke mogelijkheden en wensen van de diabeet. 

 

Waar bestaat de behandeling uit?

Afhankelijk van de doelstellingen kan een behandeling bestaan uit; conditietraining, krachtoefeningen en balans -en coördinatie oefeningen.

Tevens helpt het bewegen ook bij het verbeteren van uithoudingsvermogen, spierkracht, het balans gevoel en het algemene welbevinden.  Ook verbetert het de lichaamssamenstelling en het gewicht, en vermindert het de risico’s op hart- en vaatziekte en botontkalking.

 

Indien nodig zal onze behandelend therapeut de behandeling afstemmen met andere zorgverleners.

 

(Bron: Diabetesfonds) en https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/bloedsuiker-meten-bij-diabetes-en-cgm/item11937

Naar het overzicht
Wat u moet weten!
Vorige Volgende
Het positieve effect van een warming-up op uw lichaam

Het positieve effect van een warming-up op uw lichaam

Hoeveel tijd neemt u voor uw workout of training? Tegenwoordig zijn we vaak gehaast en lijken we nergens meer echt de tijd voor te nemen. Terwijl u eet, bent u misschien bezig op uw laptop; tijdens het opvouwen van de was bent...

Lees meer »

Rugpijn in de winter, is koud weer de boosdoener?

Rugpijn in de winter, is koud weer de boosdoener?

Stelt u zich voor: het is een koude herfstdag, de lucht is fris en de bladeren vallen van de bomen. U heeft al een tijdje last van rugpijn en merkt dat de kou plotseling in uw botten kruipt. Maakt het koude weer uw rugklachten...

Lees meer »

Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Wanneer klachten aanhouden gaan we naar de huisarts. Deze onderzoekt je, stelt een diagnose en schrijft een oplossing voor. Soms kan dat niet en houd je klachten. De arts kan dan concluderen dat je ALK hebt; Aanhoudende Lichamelijke...

Lees meer »

Goed verzekerd voor fysiotherapie in 2024

Goed verzekerd voor fysiotherapie in 2024

De premies van alle zorgverzekeringen zijn voor 2024 wederom gestegen. Dat is ook dit jaar weer reden genoeg om de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die goed aansluit...

Lees meer »

Op leeftijd en last van uw rug? Misschien heeft u lumbale stenose!

Op leeftijd en last van uw rug? Misschien heeft u lumbale stenose!

Heeft u ook weleens last van uw onderrug? Deze pijn is erg vervelend en kan u belemmeren in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Naarmate u ouder wordt gaan uw botten langzaam verkalken en wordt uw wervelkanaal nauwer....

Lees meer »

Stel ons uw vraag!

Klik op de kaart voor de route
© 2023 Fysio Team Hoorn
Terug naar boven